• turidani
    #35
    A "finn gazdasági csoda" kizárólag az oroszokkal való üzletelés ("olcsó orosz nyersanyagokért drága finn ipari termékeket" című akció) eredménye volt.

    És v3dgime jól mondja: a finnek kizárólag annak köszönhetik a hanyatlásukat, hogy az egész gazdaságuk ellustult a könnyű és korrupt orosz piaci sikerektől.

    Most pedig, hogy az oroszok elleni szankciók miatt a finnek orosz exportja visszaesett, hirtelen kiderült, hogy a finn termékek a nyugati piacokon már nem eléggé versenyképesek.

    De ennek semmi köze a Nokiához.

    Egyébként pedig a Nokiát én sem sajnálom.

    Kevesen tudják, hogy a Nokia a 9000-es okostelefonjának 1996-beli piacravitelekor egy ügyes szabadalommal 20 éven keresztül kizárólagos jogot szereztek arra, hogy a hordozható számítógépekbe mobiladaptert építsenek be.

    Persze azért más cégek is készítettek ilyen termékeket. De ezektől a Nokia olyan borsos licencdíjat kért, hogy végül teljesen kikoptak a piacról.

    Ezért van az, hogy még manapság is szinte minden notebookba béna módon kívülről kell bedugni a mobiladaptert, holott simán be lehetne építeni a notebookba, és nem kerülne többe, mint egy alaplapi analóg modem.

    Tehát a Nokia két évtizeden keresztül a mobil számítástechnika tömeges terjedésének legfőbb akadálya volt, miközben ők maguk nem használták ki a szabadalom adta monopolhelyzetüket arra, hogy igazán korszerű termékeket fejlesszenek.

    Vagyis úgy néz ki, mintha csak azért találták volna fel 1996-ban az okostelefont, hogy másokat akadályozzanak az okostelefonok gyártásában.

    Már csak ezért az egy genyaságáért is megérdemelte a Nokia, hogy padlóra kerüljön.

    A finn ipar pedig tanuljon meg újra versenyképes terméket gyártani.