• teddybear
    #22
    Na igen. Megint egy sötétzöld, aki nem érti, hogy ami kicsiben megy neki, az országos szinten bukás.
    Nincs értelme magyarázni neked, mert egyszerűen nem akarod megérteni a valódi helyzetet. Örülj inkább a lenullázott villanyszámládnak. Hogy ez nekünk többieknek mennyibe kerül, azt te nem tapasztalod.

    A többieknek:
    A visszatáplálós napelemes rendszer akku helyett a hálózatot használja energiatárolásra. Addig, míg ez a teljes hálózat teljesítményének néhány százaléka, a hálózat stabil energiaszolgáltatása nincs veszélyben. A többi fogyasztó szépen kapja az előírt feszültségű és frekvenciájú áramot. De amint túllépik a szabályozható erőművi tartományt a napelemes betáplálók, azonnal problémák lesznek az országos hálózat üzemeltetésében. Ha süt a nap, akkor nem tudnak mihez kezdeni a fölösleggel, El kell adni, ráfizetéssel ha nem megy másként. A dánoknál nemrég a napelemes rendszer csúcseredményt ért el. Szalagcímeken hozták az újságok, azt viszont nem, hogy a megtermelt energiát gyakorlatilag ingyen adták tovább az európai energetikai rendszernek, mert nem tudtak mit kezdeni vele.
    Ha felhő jön az égre, vagy lemegy a nap, azonnal energia-kiesés lép fel. Valahonnan ezt a kieső energiamennyiséget viszont pótolni kell, mielőtt az egész rendszer összeomlik. Ekkor jönnek szóba a gyorsreagálású tartalékerőművek, vagy a külföldről megvásárolt áram, persze csak ha van. Az ilyen hirtelen átadott energia persze drága, drágább a folyamatosan átvett áramnál. A gyorsreagálású(csúcs) erőművek viszont vagy a szivattyús tárolók, vagy a turbinás hőerőművek többnyire. A szivattyús erőművekhez megfelelő helyszínre van szükség, és pont ezek ellen szokás a zöldeknek leginkább tiltakozni, vagy a többnyire gázzal, kőolajszármazékkal hajtott turbinás erőműveknél meg ott van az a környezetszennyezés, amit a napelemmel éppen el szeretnének kerülni.