• kvp
    #47
    Pottyos labdas gyerek esetenek kezelese:
    if(terkep.lakott_terulet() && (szenzorok.fektavon_belu_van_nem_lathato_terulet(fektav(sebesseg)) || szenzorok.fektav_korzeteben_nem_statikus_objektumok(fektav(sebesseg))) && (max_sebesseg > LEPESBEN)) max_sebesseg = LEPESBEN;
    ahol
    #define LEPESBEN (5) // km/h

    Ezek utan ha a gyerekek azt jatszak, hogy a kocsi ele ugralnak, akkor sem fogja oket elutni, mert az adott biztonsagos sebessegen a proxy szenzor mar meg tudja allitani az autot ha ele kerul valami. (igen, a szel fujta papircsomo vagy egy macska is megallitja, de ezeket sem illik elutni) Ezt meg lehet finomitani, de nem olyan nehez problema. A ne ussunk el semmit kerdese a robotautoknal a legegyszerubbek kozott van es mar a darpa desert challange-en is jol kezeltek. A lampak, tablak felismeresere a google streetview-nal is hasznalt mintailleszto algoritmus tokeletes, tehat igazabol a felfestetlen, kitablazatlan, serult utak jelenthetnek gondot, de csak annyira, mint egy a kornyeket nem ismero emberi vezetonek. Ahol az ember batorsaggal (vakmeroseggel) potolja a tudashianyat, ott egy szoftver ovatossaggal es korultekintessel, tehat megy mint a nyugdijas csiga es mereszti a szenzorait. Lassabb? Igen. Biztonsagosabb? Sokkal!

    "Rendőrségi jelentés részlet 2040-ből: A háztartási robot számítógépe elkapta a KillerB vírust, így mosogatás közben késeket kezdett dobálni. Eredmény: három halott. A rendőrség a vírus készítői után nyomoz."

    Ez jo, de megfelelo architekturalis vedelem eseten ez kezelheto. Mar most is az lenne, ha a hardver es szoftver gyartok foglalkozanak vele vagy kotelezo lenne hitelesitett szoftvereket hasznalni. (hitelesitett: minden szoftver ala van irva es csak a gyarto altal alairt vagy a telepitessel megbizott mernok altal jovahagyott szoftverek futtathatoak egy adott hadveren) Ez utobbit egyebkent minden ipari, tehat fizikai periferiakat is vezerlo rendszerre kotelezove tennem. A valosagban meg az android is fel van erre keszitve, de a gyakorlatban a gyartok nem elesitik a vedelmi rendszert es ami be van kapcsolva azt is ki lehet kapcsolni menubol. Persze van olyan valtozat ami tudja a fentieket, de az katonai celra keszult.