• torreadorz
    #19
    Azért ne felejtsd el, nagy különbség van aközött hogy a robot kihúz valakit a vizből (élve vagy halva) meg aközött hogy tényleg megment valakit (életben marad).

    Tehát ha a filmbeli esetet vesszük, ha a robot engedelmeskedik az embernek akkor sem (feltétlen) tudja megmenteni a gyereket mert az megfullad addigra. És máris megint bejött a fizika, az emberi test x ideig birja levegő nélkül, gyerek kevésbé, felnött tovább. Tehát még ha a robot bármelyiket ki tudja húzni a vizből akkor is ott a probléma, hogy egyik esetben egy halottat fog kihúzni, miközben a másik is vizbe fullad...

    Ugye a filmben azért a csákót húzta ki mert neki nagyobb esélye volt a túlélésre a robot szerint, és persze ez egy film és minden fikció, de azért feltételezhetjük hogy nem 1-2% különbség volt a túlélési esélyekre.

    Egyébként a leginkább érdekes kérdés, hogy akkor mi van ha tényleg csak 1-2% eltérés vagy semmi eltérés nincs a túlélési esélyek között. Szóval hogy a robot biztosan csak az egyiket tudja megmenteni viszont ugyanakkora a túlélési valószinüség, ez esetben melyiket választja.
    Viszont ez embereknél is gond, és biztos hogy előfordult már a modellezett helyzet is, miszerint mindkét áldozat meghalt mert a megmentő nem tudott dönteni.