• kvp
    #6
    Nem mukodokepes. A jelenlegi halozatok jellemzoen arra vannak optimalizalva, hogy a csomopontokban vannak a szerverek es az adatforgalom nagyobbik resze innen aramlik a halozat szelein levo felhasznalok fele. A megoldas oka az, hogy a felhasznalok helyileg szet vannak szorodva, viszont sokkal olcsobb kozponti helyeken tarolni az adatokat es onnan kiszolgalni. Egy felhasznalokhoz elosztott halozat keptelen lenne a jelenlegi infrastrukturan es technologiai megoldasokkal kiszolgalni akar csak a youtube forgalmi igenyet. Probaljon valaki egy gerinchalon levo erosebb szerver helyett egy mobilnetre kotott telefont hasznalni szervernek es azonnal latszik mi a gond a cikkben leirt modellel.

    A fenti megoldassal viszont nem a technikai kihivasok a fo gond, hanem a penzugyi modell. Marmint a modell meglete es az, hogy ezt egy ceg talalta ki. Az internet nem egy halozat, hanem halozatok halozata, amin belul minden resztvevo ugy alakitja ki a mukodesi modelljet ahogy akarja. Ezert is vannak elosztott rendszerek (google, akamai), zart rendszerek (ceges halozatok) es letezik a kliens-szerver meg a kliens-kliens modell is egymas mellett. A fenti ceg otlete egy kisse nehezen megfoghato penzugyi modellre es a p2p filecsereloknel megszokott upload/download ratakra es ennek creditesitesere alapul. Ez a mostani penzugyi rendszerben jarhatatlan. Tehat nem a technologia a problemas, hanem a gazdasagi rendszerunk nem ilyen. A semmibol nem lesz penz, akarmilyen fejlett modon is osztjak el vagy cserelik ki azt.

    A virus es hacker vedelemrol meg csak annyit, hogy ha valaki hasznal egy rendszert, akkor kell egy hozzaferesi mod a sajat adataihoz (mind cegek, mind maganszemelyek eseten). Ez a felhasznalt rendszertol fuggetlenul torheto es/vagy ellophato informaciot jelent, marpedig nincs az a technika ami a user ellen vedene. Az elosztott rendszerek elonyeivel mar most is rendelkeznek a tartalom eloszto rendszerek, de a felhasznaloi gepek helyett ezek a feladatra optimalizalt szerverekre epulnek. Persze ezek kapacitasa is berbeadhato, sot az amazon es az akamai pont ebbol el, csak eppen jogilag es penzugyileg is kovetheto modon teszi mindezt.