• Zolly75
    #9
    Régóta foglalkoztat egy gondolatkísérlet, kiváncsi lennék a véleményetekre. A gondolatkísérlet a következő:

    Kiindulási állapot:
    Tételezzük fel, h a 66 M évvel ezelőtti becsapodás előtt vagyunk néhány évvel vagy néhány tíz évvel v. valamivel többel. A Földet egy technikailag fejlett földönkívüli civillizáció figyeli meg kutatási célzattal, nagyjából úgy ahogy mi tesszük manapság a Marssal v a Szaturnusszal csak fejlettebb szinten, mondjuk már legalább néhány száz éve. Észlelik a Földdel ütközési pályán lévő kisbolygót és felismerik (szimulációk alapján ill. a régóta futó kutatási projektjeikből származó adataik alapján stb.) h ez a becsapódás nagy változást fog okozni. Az idegenek azért annyira nem fejlettek, h 65 millió évre előre pontosan felderítsék a becsapódás hatásait és azt h az biztosan "szükséges" egy értelemmel bíró faj megjelenéséhez. Tételezzük fel h technikai és gazdasági szempontból nem jelent számukra óriási erőfeszítést a becsapódás kivédése.

    A fő kérdés:
    Vajon mi a helyes viselkedés? Van-e egyáltalán helyes/követendő viselkedés ebben a helyzetben? (Egyerűbben: nekünk vajon mit kellene tenni egy hasonló helyzetben?) Avatkozzanak be, és védjék meg a Földön akkor már több tízmillió éve virágzó buja bioszférát a becsapodás okozta óriási megrázkodtatástól és válságtól nem utolsó sorban a saját esetleg már régóta több száz v. ezer éve futó kutatási projektjeiket? Vagy inkább hagyják h "jöjjön aminek jönnie kell"? (Megj.: a becspódás okozta változások is izgalmas kutatási projekteket vonhatnak maguk után.)

    Egy külön érdekessége a kérdésnek h ami rövidebb távon jónak látszik - megvédeni a meglévő gazdag bioszférát és megelőzni számtalan élőlény "extra" szenvedését - hosszú távon talán nem a legjobb, hiszen a beavatkozás esetleg éppen egy értelemmel rendelkező faj kialakulását - a miénkét akadályozná meg.

    A gondolatkísérlet kapcsolódása mai helyzetekhez - csak egy példa:
    Jegesmedvék vs. globális felmelegedés. Sok szó esik manapság arról, h a jegesmacik ki fognak halni az Északi-sark körüli jég eltünésével. Attól függetlenül, h ez vsz nem következik be (állítólag már 9 komolyabb éghajlatváltozást átvészeltek) most "szűklátókörűen" védjük az aktuális állapotot v. hagyjuk a természet folyamatait érvényesülni ebben a konkrét esetben?

    Szóval, mi a véleményetek?