• Tetsuo
    #9
    Nincs igazad. A Föld nem tud eltartani több embert, főleg nem, emberhez méltó körülmények között.
    Egy közel ideális, fenntartható világban kevesebb, mint 1 milliárd ember élne a Földön, minden családnak saját ház, kerttel, háztájival, ahol lehetséges és organic/bio mezőgazdasággal, hogy teljes legyen az alap élelmiszerellátás. Az emberi társadalom összhangban élne a környezetével és így a természettel is, kiegészítve azt, szerves részként.
    Az állatenyésztés is teljesen organic/bio lenne. Bár sem a bio sem a gyengébb kritériumú organic besorolás nem pontos, mert nem fejezi azt ki, amit sokan szeretnénk: pl. növényekben gazdag réten kapirgáló tyúkokat, mindenféle gyógyszer és táp nélkül. Más állatok hatalmas legelőkkel, ha kell tölgyesekben, gyümölcsösökben is engedni nekik területet.
    A folyószakaszok nagyrésze szabályozás nélküli, a táj természetes. Vagyis a természet ciklusai zavartalanok lennének. Az áradás jóval elnyújtottabb, szétterülőbb lenne, szabad meanderekkel, melékágak sokaságával így extrabő halálománnyal, árvidéki lápokkal, gyümölcsösökkel. Lennének hatalmas őserdők Európa sok országában is fullos ökoszisztémával, hatalmas fajgazdagsággal, állat és növényállománnyal. Okosan használva azt, mint erőforrás, mindig csak a szükségest kivenni belőle, gondolva a messzi jövőre, nem csak egy kormányciklusra vagy generáció idejére.
    Ebben a világban pl. a japán szigeteken nem lennének erőművek és nagyvárosok ill. sehol sem lennének zsúfolt nagyvárosok.
    Az embereknek joguk lenne a jó élelmiszerhez, friss levegőhöz, a csendhez, a magánszférához, fedélhez a fejük fölé, mindezt pénz nélkül is akár.
    Na, ez utópia... Talán majd egy harmadik VH után.

    Jelenleg kb. 1 milliárd ember éhezik, közülük sokan szomjaznak napi szinten. Rengeteg gyerek és felnőtt él nyomorban, rabszolgaságban teljes kihasználtságban.
    A 7 milliárd ember nagy része úgy él, olyan körülmények között, amit sem te, sem én nem vállalnánk be!
    Az igaz, hogy sz@r a rendzser, mert nagyon kevés százaléknyi ember birtokolja a javak nagyon sok százalékát és hatlmas pazarlás van mindenütt, ahol valamiből éppen bőség van, de mindent összevetve sem lehet a fentebb vázolt életformát megvalósítani (ahol termékekről, iparágakról még szó sem volt) a mai lélekszámmal. Sajnos.
    Manapság szinte minden üzemszerűen, ipari méretekben, gyorsítottan és durván helytakarékosan gyártódik. Pl. a spanyol paradicsomok zöme nem lát napfényt (mert 8 layerben egymás felett termesztik), ahogy az amerikai marhacsordák sem füvet (mert nincs 5nm hely egyedenként nekik és GMO kukoricát kapnak durva gyógyszeradagokkal, szteroidokkal), kínai csirketelepek stb. stb. Amazónia fáit sem a faanyag hiánya miatt, hanem a csordatelepek helyhiánya miatt irtják.
    Egyszerűen már régóta nincs hely a normális élelmiszerellátáshoz, a többi erőforrást most nem is részletezném.

    Az energiáról annyit, hogy az újabb energiaforrások használata adott mindig egy-egy robbanásszerű "fejlődést" a civilizácioknak, ami miatt hirtelen nőtt a népesség is. Az utóbbi időben a szénbányák, majd az olaj volt a drasztikus és már végletes növekmény oka. A törvényileg nem szabályozott szaporodás és a természetes kiválasztódás mesterséges elnyomásának erősödése mellett, az aberrált gazdasági rendszer is megtette hatását...