• Zombee
    #3
    Baromi egyszerű. Az iszlámnak és a kereszténységnek vannak közös gyökereik, sőt elvileg ugyanazt az istent imádják, Jézust is elfogadják. A közös motívumokban semmi meglepő nincs, az ilyen mesés vallási tanításokat nem a vallásalapítók írják, a Bibliába is évszázadok alatt válogatták össze azokat a történeteket, amikkel meg támogatni akarták a keresztény ideológiát. Ezért vannak az apokrif írások is, amikről a szerző ugyanúgy azt állította, isteni kinyilatkoztatás, valamiért mégsem került bele a végleges változatba, de vannak olyanok is, amik régen benne voltak. Olyan ez, mint a filmeknél a kivágott jelenetek. És van a bővített változat, kisebb, eldugott keresztény egyházak Biblia-változataiban még szerepelhetnek. Wikipediáról puskáztam, hogy hol: kopt és etióp keresztények. Függetlenek Rómától, ókorból fennmaradt közösségek. Kevesen lehetnek, gondolom emiatt nem ostorozza őket a Vatikán az "extended cut" Bibliájuk miatt.

    A Korán már valószínűleg átvett elemeket a Bibliából, ahogyan a Bibliához is már meglévő történeteket, ókori verseket használtak fel. Az özönvíz legendája pl. biztos nem Jézus korában keletkezett, az még a Biblia szerint is régen volt. Lehet valóságtartalma, csak a valóságot kell definiálni. Az ókori ember viszonylag kis részét ismerte a világnak, de ők akkor az egésznek hitték, és tegyük fel, volt régen valahol, valamikor egy áradás, az akkori ember hihette azt, hogy elöntött a víz mindent. Később évszázadok, esetlen 1-2 ezer év alatt formálódott ez a történet azzá, ahogyan a Bibliába került, mindenki tett hozzá, vagy elvett valamit, arról nem is beszélve, hogy közvetlenül azok, akik eldöntötték, mi kerüljön a Bibliába, szintén átdolgozhatták. Az Isten haragja gondolat pedig nem ördögtől való, régen a vallás, az istenek tisztelete, a hitük olyan szinten az élet része volt, hogy egy közönséges folyami árvizet is hihettek isteni csapásnak. Ahogyan pl. a sáskavészt is, ami mai napig ismert jelenség.

    A vallási fanatikusokkal nem érdemes foglalkozni, volt, aki A Da-Vinci kódon is felháborodott, pedig az csak egy, a kereszténységgel egyidős gondolat volt ponyvaregényben, meg egy abból készült filmben.