• physis
    #9
    Az az igazság, hogy a vírusok szaporodásába, mutációjába sose gondoltam bele, nem ismerem, eddig csak úgy képzeltem, hogy hiába csak a gazdasejt reprodukáló rendszerét használják, attól még nagyjából ugyanazok által a másolási hibalehetőségek által mutálódnak, mint a ,rendes' élőlények, valami másolási hibákkal.

    Érdekes dolog, amit írtál, hogy hogyan jelenhetett meg a mebránbontó képesség a vírusokban, vagyis hogy egyáltalán mivel indulhatott el a dolog, főleg mivel úgy tudom én is, hogy épp az ősibb fajta élőlények nem annyira használtak bekebelező mechanizmusokat, tehát baktériumokba, archeákba nem tudnak csak úgy egyszerűen belekerülni fehérjedarabok, nagymolekulák, tehát még az a ,,kiskapu' sem nyilvánvaló, hogy a táplálkozással nyílik a vírusok számára kiskapu valahogy. Úgy tudom, épp ezek az ősi élőlények többnyire erős fallal vannak védve, a táplálkozásukat inkább valami külső lebontással végzik, nem endocitózissal, szóval a belsejükbe nem kerülhet csak úgy be nagyobb molekula kívülről. Így aztán érdekes kérdés hogy az első vírusok hogyan tudtak egyáltalán elindulni a fertőzőképességben.

    Nem ismerem ezt a témát, most úgy képzelem hogy talán mégiscsak lehetséges volt valami folytonosság, ami lehetővé tett egy bootstrap-ot. Például - csak tipp - hátha még az ősi élőlények közt is a volt egy-két olyan különös fajta, amely mégiscsak használt valami endocitózishoz hasonlatos folyamatot (hiszen talán a mai baktériumok közt is vannak ilyenek, ha jól értem ezt a cikket). Szóval képzeljük el, hogy akár valami endocitózis-szerű dolog, akár valami más lehetőség révén az ősi sejtek egy-két fajtája ,,kiskaput nyitott'', ,,sebezhető'' volt még olyan primitív vírusok számára is, amelyek egyébként különösebb mebránbontó képességgel nem rendelkeztek , csak tehetetlenül sodródtak. És akkor így az ősi primitív, még különleges képességgekkel nem rendelkező vírusok számára is adva lehetett egy nagyon szűk ökölógia niche, aminek révén életüket tengethették. Aztán fokozatos fejlődéssel azok a vírusok, amik ennél rendre valami picivel többre voltak képesek, egyre több fajta élőlény fertőzésére váltak képessé, nemcsak a legsebezhetőbbeket, hanem a határeseteket is, majd az átlagosakat is, így mindig volt valami közvetlen haszon amivel elkezdett felkapaszkodni ez az evolúció.