• Cat #9
    Egy halálbüntetés sokkal drágább, mint egy életfogytig tartó szabadságvesztés; több millió dollárba kerül, mert a hibák elkerülése végett sokkal több a fellebezés, kormányzói aláírás, stb., és az elítéltet is sokkalta szigorúbb körülmények között kell tartani addig az akár másfél évtizedig, amíg minden jogi fórumon végigmegy az ügye (a saját, a többi rab, illetve a börtönőrök védelme érdekében), mintha simán csak börtönbe került volna.

    Egy villámgyors keresés: http://www.deathpenaltyinfo.org/costs-death-penalty

    Ezek szerint az ilyen tárgyalások hatszor több időt igényelnek a bíróságoktól mint az életfogytig tartó ügyek, 147 napot a 24,5-lel szemben. Összességében Kalifornia állam 1978 óta 4 milliárd dollárt költött a halálbüntetésekre. Számítások szerint ha a kormányzó minden jelenleg halálsoron ülőt kegyelemben részesít az évente 170 millió dollár megtakarítást jelent az államnak, azaz összesen 5 milliárd dollárt a következő 20 év során.

    Maryland államnak az 1978 óta végrehajtott öt kivégzés 186 millió dollárjába került, azaz egy emberélet elvétele 37 millióba. Szövetségi szinten nyolcszor annyiba kerül a halálbüntetéssel szembenéző védelmére kirendelt állami védelem. Stb. stb. stb.