• Tetsuo
    #11
    A probléma, hogy a demokrácia vagy a kommunizmus társadalmát nem lehet megvalósítani és ha meg is lehetne, az sem lenne olyan jó.
    Minden erre irányuló kísérlet csodot mond vagy így, vagy úgy.
    A jelenlegi civilizációs "javak" és "fejlodési fok" pedig csak fokozzák a bedolést. Emellett, a globális társadalmi rendnek komoly veszélye, hogy hanyatlás és osszeomlás esetén nincs mellette kapaszkodó, alternatíva, visz mindent.

    Talán Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bunébol értheto meg legtomorebben de pontosan a probléma egyik része ill. ehhez ajánlom Jared Diamond: Osszeomlás c. konyvét, ami kiegészíti az elozot, legalabbis ebbol a szempontból, a múltra es jelenre vonatkozó konkrét példákkal.

    Az eredeti szakralitás (a hagyomány) teljes hiánya, vagyis az archaikus tudás lenullázása az aktuális kozosségben ugyancsak céltalan, anarchikus és beteg (egyre korruptabb) állapot felé sodor.
    Ezt Hamvas Béla, Scientia Sacra koteteiben mutatja be, tokéletesen. Habár ennek mélyebb megértéséhez nem árt a komolyabb olvasottság legalább a vallások és filozófiák terén.

    A felvilágosodás óta, a vezeto társadalmi eszmék tobbnyire egy torol fakadnak, hasonló érdekcsoporttal a háttérben. Ezt is érdemes lehet kutatni. ;)