• NEXUS6
    #51
    Amúgy nemtom mire akar kimenni ez a vita?!
    Az oroszok 76-tól tervezték a saját űrállomásukat Mir-2 néven, ami kb megfelelt volna az amcsi Freedomnak, vagy ennek a mostani ISS-nek. Bár természetesen rengeteget fejlődött a koncepció.
    Egy teljes, kb ISS méretü rendszer kiépítését 1 proton, meg 5 Enyergia indítással tervezték 90 körül.
    Tartok tőle, hogy ez olcsóbban jött volna azért ki, minthogy kb 30 STS repüléssel, meg pár Proton + Szojúz starttal összehordták az egész ISS-t.

    Valahogy úgy tűnik, hogy külön külön egyik nagyhatalom sem tudta volna megcsinálni a saját űrállomását, mert a törvényhozók/kormányok nem adtak rá pénzt. De a nemzetközi együttműködésre rábólintottak, mégha ez végül esetleg többe volt, mint amit bármelyik nemzet amúgy költött volna erre a saját projektre. Ráadásul pont a nemzetköziség, a szétforgácsoltság miatt sem tudták olyan hatékonyan felhasználni a forrásokat, mint egyénileg lehetett volna.

    Mennyivel fejlettebb, vagy jobb az ISS, mint a MIR-2/Freedom? Szerintem semennyivel, csak merthogy azokból legózták össze. És pont emiatt az összegányolás miatt nem koherens a rendszer. Gyak annyi, hogy az orosz, meg az amcsi űrállomás egybe van nyitva!