• philcsy
    #53
    Régebben én is azt gondoltam hogy ilyen ütközések nagyon gyakoriak, még valahol itt a fórumon is hangoztattam ezt, de aztán utánaszámoltam.

    10TeV-os átlagsebesség 10^12°K hőmérsékleten van. Ekkora hőmérséklet az ősrobbanás elméletében található, de annak is csak az első néhány ezred másodpercében.

    A nap belsejében nagyságrendileg 10 millió °K van. Ezen a hőmérsékleten 10^300 részecskéből csak egy rendelkezik 10TeV energiával. Viszonyításképpen az ismert univerzumban lévő részecskék számának nagyságrendjét nagyságrendileg (nem elírás, ennek a nagyságrendjét lehet csak nagyságrendileg megbecsülni) 10^100-ra becsülik. Szóval szinte biztos hogy a napban még nem történt ekkora energiájú ütközés.

    Egy 10^44J-os szupernovarobbanásnál ha a ledobott anyag tömege a nap tömegének egy század része (10^31g) és a teljes energiát a kirepülő anyag viszi el (ami közel sem igaz), az egy részecsére (pl.: Fe atomra) jutó energia nagyságrendileg csak 0,1 TeV! Ha figyelembe vesszük hogy a robbanás energiájának a nagy része nem a ledobott anyagnak adódik át, akkor azt kapjuk hogy egy szupernova robbanásnál sem túl gyakori az ilyen energiájú ütközés.

    Egy hétköznapi atombombánál pedig csak néhány MeV a részecskék energiája.

    Szóval az amit a CERN-ben csinálunk az minden csak nem hétköznapi dolog az univerzum életében. Ettől függetlenül én sem hiszem hogy baj lesz belőle.