• primavis
    #199
    nem kellene a modern kor körülményeit az őskorral összehasonlitani! pár tizezer, százezer, egy-két millió éve az ember rendelkezésérfe álló eszközök jóval szegényesebbek voltak! Empirikus uton kellett- s áldozatok révén- megtanulnia, hogy mi, mikor és hogyan ehető! Meg kellett ismerni hogy a gombákat, terméseket, gyümölcsöket, gyökereket, leveleket, ehető vagy ehetetlen gerinceseket és gerincteleneket hogyan tudja különböztetni egymástól! A kisérleteinek mindig áldozatai is voltak! Hiszen minap betegedett meg gombapörkölttől 8 ember K-Mo-on! Senki sem állitotta, hogy az ember felhagyott volna a nyers ételek foygasztásával, hiszen a mai napig megesszük azokat. De az is tény, hogy valamikor rájöttek elődeink arra, hogy a sült, majd a főtt étel emészthetőbb, laktatóbb, egészségesebb lehet alkalomadtán! S szerintem pont az erre törekvés hozta létre a tüzzel egyedülállóan kötött kapcsolatunkat! Minden állat fél a tűztől, egyedül az emberős merte és tudta "barátjává" tenni, hasznositani! A fogunk méretének semmi köze az édességek fogyasztásához, legfeljebb a gyorsabb tönkremenésüknek. A fogak mérete az állkapocs méretétől függ, az meg a rátapadó és őt mozgató rágóizmok méretétől! Nos a kevesebb erőteljes rágási kötelezettség lehetővé tette az addig kiszelektálódó, eredetileg is kisebb álkapcsu egyedek életben és szaporodásban maradását! Utódaik örökölve ezt a jelleget, eleve a kevesebb rágási feladattal járó sült ételek fogyasztása révén kerültek előnyös helyzetbe a nagyobb állkapcsúakkkal szemben. Ugyanis kevesebb időt töltöttek evéssel, jobban emésztettek, több idejük maradt más tevékenységekre. Persze, ehhez sok tizezer generáció kellett.De a folyamat megszakitatlan volt és nem ismerünk olyan ősközösségi/kőkorszakbeli állapotban levő törzset amely ne használta volta fel a tüzet ételei megsütésére, megfőzésére!