• Cuchulainn
    #33
    Basszus újra felhoznám, hogy ha valaki nem tud valamit akkor könyörgöm olvasson már utána mielőtt beír...

    NAGYON leegyszerűsítve:

    "Velünk született" immunrendszer - nem specifikus
    Elemei főként a falósejtek, amiből több féle van, meg még sok más ami itt most nem annyira fontos (NK sejtek, komplementrendszer). Olyan kórokozókat pusztítanak, amik jellegzetesen idegenek a szervezet számára, vagy azokat, amiket ellenanyaggal megjelölnek a B limfociták. A vírusok elleni védekezésben a szerepük nagyrészt a romeltakarításra korlátozódik.

    Adaptív immunrendszer - specifikus
    Elemei elsősorban a B és a T limfociták. Minden egyes ún limfocita klón EGY darab, RANDOM antigént ismer fel. Bonyolult mechanizmusok alapján a szervezet kiválogatja azokat amelyek nem saját struktúrákat ismernek fel, majd ezek közül azokat, amelyek valamely jelen levő antigént ismernek fel (például egy kórokozót) és ezek elszaporodnak.
    A B limfociták ellenanyagot termelnek, amit kibocsátanak magukból, és utána a felismert struktúrához köt. Szerepük a vírusok elleni védelemben a szabad vírusok lekötésére korlátozódik, és nem annyira jelentős. Az ellenanyag termelésre már átállt B limfocitákat nevezzük plazmasejtnek.
    A T limfociták a sejtek által kifejezett fehérjéket vizsgálják. Minden humán sejten vannak olyan molekulák, amik mintákat mutatnak a T limfocitáknak a benne termelt fehérjékből. Vírusfertőzés esetén a bemutatott fehérjék megváltoznak, és ezt ismeri fel a T limfocita. Ilyenkor a citotoxikus T limfociták elpusztítják a fertőzött sejtet, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A helper T limfociták szerepe az, hogy "riadóztassák" a szervezetet, különböző vegyületeket termelnek, amelyek hatására a környező immunsejtek aktiválódnak, a többi sejt pedig ellenállóbbá teszi magát a vírusfertőzéssel szemben.