• shabba
    #3
    Egyszerűen. Úgy hogy 2008Q4-ben irreálisan alacsony áron szórták ki a készleteket, az önköltségi ár feléért. Az nem egy reális ár volt, ami hosszú távon tartható. Amikor beütött a válság a félvezető gyártók értékesítései felére, harmadára estek így túltermelés alakult ki. A termelést is ennek megfelelően vissza kellett venniük, ami időigényes folyamat. A köztes időben rengeteg többlet termék készült, amitől csak mélyen az önköltségi ár alatt tudtak megszabadulni, ezt láthatod a 2008Q4 és szomszédos oszlopaiban.

    Utána ahogy a termelés volumenét belőtték a valós kereslet szintjére az árak is a helyükre kerültek, egy olyan racinális szintre amit a költségszint meghatároz.

    Ha figyelmesen megnézed az ábrát és rajzolsz egy képzeletbeli egyenest 2008Q1 és 2010Q4 között, akkor egy viszonylag egyenletes lejtésű diagrammot kapnál, ami a reális árcsökkenési ütemet tükrözi. Tavaly év végén amikor a válság miatt beestek az árak, annak nem sok köze volt a realításhoz.

    Az flash chipek fajlagos költségszintjét, azt hogy mennyibe kerül előállítani egy GB-nyi tárolókapacitást az alkalmazott gyártástechnológia határozza meg. Ennek fejlődési üteme pedig jellemzően két évente teszi lehetővé hogy felezni lehessen egy GB fajlagos költségszintjét.