Osztódik és megoszt?
  • Cuchulainn
    #17
    Sajnos tény, hogy a kutatások sorsáról döntő politikusoknak, médiaguruknak és legfőképpen az egyház képviselőinek lövésük nincs arról, (tisztelet a kivételnek) hogy miről is van szó, de ennek ellenére bátran véleményt formálnak, mert hát szent kötelességük...
    Őssejtekről: ugye nyilvánvaló, hogy minden ember egyetlen sejtből alakul ki. Vagyis kell lennie olyan sejteknek, amik képesek az összes többi sejtté "átalakulni". Az ilyen sejteket nevezzük totipotens sejteknek, és ilyenek az őssejtek is. Ez az átalakulás persze legtöbbször nem úgy megy végbe, hogy az őssejt odamegy a májadba és átalakul májsejtté, hanem sorozatos osztódások során olyan változások játszódnak le az őssejt utódsejtjeiben, amelyek egyre inkább "elkötelezik" ezeket a sejteket egy bizonyos fejlődési útvonal irányába. Például a csontvelőben lévő őssejtek osztódása után létrejön egy sejt amelyik őssejt marad, és egy másik, amelyik még mindig nagyon sokféle sejtté alakulhat, de már csak valamilyen vérsejt lehet belőle. Az hogy milyen vérsejt lesz majd megint következő osztódások után dől el. Ezt a hihetetlenül komplex folyamatot persze egy hihetetlenül komplex molekuláris biológiai mechanizmus szabályozza, különböző egymást erősítő-kioltó jelmolekulák valamint egyéb hatások(szomszédos sejtek, van-e basális membrán alatta stb.) szabályozzák. Ezeknek a jeleknek a működését szinte még éppen csak kezdjük megismerni, és éppen az nehezíti a dolgot, hogy lévén nem egy megtervezett "gépezetről" van szó, így rengeteg logikátlan, vagy annak tűnő megoldás van benne.
    A jelenlegi módszerek (pl a csontvelőátültetés) egyszerűen azért működőképesek, mert bizonyos esetekben úgy tűnik, mintha a szervezet felismerné, hogy hol van szükség az őssejtekre, és így elég beadni a véráramba őket, hogy javulást érünk el.
    Mindenesetre ennek a technológiának a gyakorlati jelentősége szinte kimondhatatlanul nagy.(Tartályokban növeszthető szervek - a rákot gyakorlatilag jelentéktelenné tennénk! újra látó vakok, újra járni tudó bénák, szervátültetés minden problémája gyakorlatilag megoldódna) Sajnos a primitív emberek primitív viselkedése miatt még mindig csak az elején vagyunk az egésznek.