• kukacos
    #94
    Gy, értelmes ember sosem gondolja azt, hogy a világképe tökéletes és kerek, nem lehet hozzá semmit sem hozzátenni. Amíg van rajta kívül eső dolog, sosem leszünk elégedettek. Épp emiatt egészítjük ki folyamatosan.

    Javaslom számodra a pozitivizmus tanulmányozását, na meg a posztmodernt. Ha észrevetted, az elmúlt század arról szólt, hogy sorban bebizonyították - illetve inkább érzékeltették - a "nagy" kérdésekről, hogy valójában mennyire is értelmetlenek, mennyire majom mivoltunk kis kézzelfogható bizonyítékai, miszerint azt szeretjük csak, amit meg tudunk rágcsálni meg amiről meg tudjuk kérdezni, hogy mi az "oka", mert hisz így van agyunk felépítve. A természettudományok az ember nagy kísérlete arra, hogy valami rajta kívül álló stabil pontot próbáljon létrehozni, és akár hiszed akár nem, a keretei tökéletesen ugyanazok, mint ötszáz évvel ezelőtt: modell, predikció, cáfolat, majd minden előlről. Amíg a valóságba vetett hitünk megvan, addig az eljárás végtelenül ismételhető: Isten is tanulmányozható lenne tudományos eszközökkel, ha kézzel tudnánk fogni. Csak a rajtunk kívül létező valóságba vetett hitünk hiánya okozhatná a természettudományos szemlélet alapvető változását - persze ki tudja, talán ez is eljön egyszer, de kétlem, mert egyszerűen testünk, gondolkodásunk és percepciónk nem hagy igazán más utat, mint a logikát. Talán ha az emberi faj majd egyszer átalakul valami mássá, nyílnak új utak is, de addig valamennyire értelmesen beszélni a világról csak a természettudományon keresztül lehet. Persze tagadhatod ennek is az értelmét, de akkor minden mást is tagadnod kell: a tudomány szerintem az elme utolsó "védőbástyája" a teljes káosszal szemben.

    Bocs, ha kicsit poetikus voltam. Lehet persze beszélni máshogy is a világról, de az sosem univerzális, hanem mindig szubjektív. Mindig előfordulhat, hogy ez a fajta beszéd értékesebb. De ritkán. Egy hívő ember nekem hiába hivatkozik a Bibliára, egy hívővel viszont nagyon mély beszélgetéseket tud ugyanígy folytatni. Nem becsülöm le azt sem, de számomra nem mond semmit. A tudományról, annak eredményeiről viszont mindenkivel lehet beszélgetni, ameddig betartják a játékszabályait.