...és elgondolkodtató...
  • harcu
    #29
    Az első világháború kitörésekor kész tény volt, hogy háború lesz. Moltke eleve háborúval számolt, csak az volt a kérdés, hogy mikor. Ő mondta, hogy nem azzal kell törődni, hogy mi legyen az ürügy, azt bármikor csinálnak percek alatt. A fontosabb a német seregek fejlesztése volt. Mikor ők befejezték a felkészülést, a francia, angol, orosz csapatok még nem, akkor kellett támadniuk, számításik szerint 1914 elején, nyarán volt a legjobb esélyük a győzelemre. A Habsburg trónörökös meggyilkolása egyszerűen kapóra jött.

    Erről ennyit, és hogy mennyire kell törölni megindokolni egy háborút. Senki sem kételkedik benne, hogy az Usa elsöpri Irakot, ha akarja. A kérdés csak az, hogy mennyi áldozatra hajlandók a lakosság. Vietnámot is megnyerték volna, ha nem erősödött volna meg a békemozgalom, és nem lettek volna kénytelenek kivonni a hadsereget. Ahhoz képest az 50000-es veszteség szinte minimálisnak mondható.

    Ha az iromány igaz lenne, akkor a cél egyértelműen a lakosság felszítása lenne, hogy büntessük meg az arabokat, áldozat nem számít. Akkor viszont egyből illett volna támadni, nem várni másfél évet, mire csillapodik a felháborodás.

    Szerintem az a legvalószínűbb, hogy a CIA tudott valami merényletről, de vagy nem vették túl komolyan - esetleg direkt - vagy nem tudták pontosan, mi várható.