Big Brother
  • Laalee
    #35
    ez mondjuk nem a lotyozashoz tartozik de ugyis az offtopicrol szol az sg :D

    A Big Brother több mint két és fél éve, 2000. márciusában jelent meg a német képernyõkön.


    A hálószobában leoltották a villanyt, és az infravörös kamera csak elmosódott fekete-fehér képeket rögzített. A nézõk tehát csak azt láthatták, hogy a takaró ütemesen fel-alá mozog, miután Kerstin bebújt Alex ágyába. Hogy a takaró alatt mi történhetett a tûzrõlpattant színésznõ és a mosolygós playboy között, azt legfeljebb találgatni lehetett - bár nem volt nehéz kitalálni. És szex-ügyben ezzel el is mondtam a legnagyobb szenzációt a németországi Big Brother elsõ sorozatából. A szerkesztõk még a bekamerázott fürdõszoba adottságaival is csak mértéktartóan éltek. Az iskoláslány jellegû Jona mellét éppúgy megmutatták ugyan pár másodpercre, mint a bombázó Sabrina hatalmas kebleit, de ezek csak villanások voltak, és a mûsorok további hosszú percei és órái napozással, fõzéssel, mosogatással, gimnasztikával teltek el, no meg azzal, hogy a lakók elmesélték, hogyan látják az életet. Meg persze voltak kis intrikák és alkalmi szövetségek, hiszen a tét az volt, hogy kit sikerül kigolyózni a vetélytársak közül. A legmegbotránkoztatóbb jelenetnek semmi köze nem volt a szexhez, hanem - sajnálatos mélypontként - az volt, hogy egy nagy sörözés után Manuela premier plánban és kistotálban összerókázta a kertet.

    A Big Brother több mint két és fél éve, 2000. márciusában jelent meg a német képernyõkön, az ismert holland licenc alapján, egy addig kis nézettségû csatornán, az RTL 2-n. A viták már hónapokkal korábban megkezdõdtek. Politikusok és publicisták az emberi méltóság megsértésétõl tartottak, de hivatalos intézkedés nem történt, sem elõtte, sem közben, sem utána. A médiafelügyeletek elõzetesen természetesen nem avatkozhattak be, hiszen az cenzúra lett volna, azt pedig tiltja az alkotmány. Közben pedig csak akkor léphettek volna fel a tévé ellen, ha a mûsor megsértett volna valamilyen írott szabályt, de erre nem volt példa. Azt Németországban nem tiltja a törvény, hogy emberek butaságokat beszéljenek a tévében, és azt sem szabályozza senki, hogy meddig süllyedhet egy tévémûsor színvonala. Olyan tilalmas dolgok pedig, mint nyílt szex és erõszak, a Big Brotherben nem fordultak elõ. Fedetlen keblek és széttárt combok egyébként is a közszolgálati tévékben ritkán, csak a mûvészfilmekben fordulnak elõ, és este 11 elõtt a kereskedelmi tévékben sincs semmi, ami a közvélekedés szerint kiskorúaknak nem való.

    A Big Brother mellett a nézõk szex nélkül is végig kitartottak, az RTL 2 számítása bejött, az addig kicsinek számító tévé soha akkora nézettséget nem ért el. Mire a második hónapban izgalmassá vált a vetélkedés, addigra a reklámszempontból fontos 14-29 éves korosztályból minden nyolcadik nézte az RTL 2-t, és ezzel az adó megelõzte a három piacvezetõ tévét. A 14 és 49 év közöttiek körében 8,9 százalékig ment fel a nézettség, ennyit az RTL 2 addig sohasem ért el. Nem is beszélve a nagy reklámbevételekrõl. Egy pszichológus szerint a nagy érdeklõdés kulcsa az volt, hogy a szereplõk magamutogatása kiválóan párosult a nézõk kíváncsiságával. A nézõk minden este hétköznapi emberek hétköznapi életébe leshettek bele.

    Ám miközben a nézõk azt hitték, hogy a hamisítatlan életet látják, és megismerik a pályázók igazi arcát, a szerkesztõk a háttérben szorgosan dolgoztak. Az õ dolguk volt, hogy a 24 órás, több kameraállásból felvett jelenetsorból összevágjanak egy órányit. Rajtuk múlott, hogy a fürdõszobából a lányok vagy a fiúk mellét közvetítették-e este, hogy ki mennyi ideig volt látható, és hogy az egyes szereplõket milyen helyzetekben tették este a képernyõre. Nem tudni, milyen alapon válogatták ki a jelentkezõket, de a tudatos szereposztás legkésõbb akkor gyanússá vált, amikor az önként távozó lakók helyébe a várólistáról kellett valakivel feltölteni a létszámot.

    Nyilván így került az ellaposodni látszó mûsorba Sabrina, aki jó elõre közölte, hogy az összes maradék férfival lefeküdne - bár ebbõl végül semmi se lett. A mûsor iránti érdeklõdésnek nem tett rosszat, amikor kiszivárgott, hogy Sabrina tetõfedõ cégének hatalmas adósságai vannak, magát Sabrinát pedig többrendbeli csalás gyanújával körözik. Az RTL 2 természetesen kifizette az adósságokat, és gondoskodott arról, hogy a tévészereplés idejére függesszék fel a letartóztatási parancsot. Más kérdés, hogy késõbb, jóval a Big Brother után Sabrina mégis bíróság elé került. A tárgyalás egyik emlékezetes mozzanata volt, amikor a szõke vállalkozó láttán a bíró megjegyezte: õ az elsõ vádlott, akit már látott meztelenül is.






    Big Brother német módra - II. rész
    Miután vége lett a német Big Brother elsõ sorozatának, a szereplõk megszólalhattak - és ki is borult a bili.


    Valahogyan kiszivárogtak a titkos és szigorú játékszabályok is. A versenyzõk közül Kerstin, a színésznõ-jelölt borította ki a bilit. Egy interjúban elmondta, hogy apró jelekbõl lassan rájöttek: a külvilág az egyórás esti összeállításokban a tévében nem ugyanazt látja, mint amit õk egész nap átélnek. A nézõk semmit sem tudtak például arról, hogy Kerstin arra lázította a lakókat, hogy egy kis idõre törjenek ki a házból, és azt sem, hogy ezért a szerkesztõk a beszélgetõszobába idézték és jól leszidták. Az sem volt látható, mert nem illett volna a képbe, hogy Zlatko egy vita után hozzávágott valamit Alexhez. Mint utólag az újságolvasók megtudhatták, Kerstin, a 26 éves kezdõ színésznõ, akkor távozott önként a konténerbõl, amikor megsejtette, hogyan manipulálják a lakókról kialakított képet.

    Tavalyelõtt a Big Brother hónapokon át országos beszédtéma volt. Amikor ellaposodni látszott a mûsor, az érdeklõdés föllendítésére országos hírességeket küldtek be a konténerbe, például Verona Feldbuscht, a népszerû mûsorvezetõt és reklámmodellt, vagy Guido Westerwellét, a szabad demokrata párt fiatal és tréfás kedvû elnökét. A konténerbe zárt versenyzõk országos ismertségre tettek szert. A német lakosság háromnegyede ismerte Zlatko Trpkovskit, a 24 éves, macedón származású sváb autószerelõt. Zlatko nem tudta, ki volt Shakespeare, nem tudta, mi a különbség a homogén és a homoszexuális között, és azt hitte, sértés, ha õt heteroszexuálisnak minõsítik. Az izomagyú "Szladi" ezenkívül arról vált híressé, hogy egy csipesszel nagy mûgonddal ritkította a szõrét hatalmas mellkasán. A múló népszerûséget meglovagolva az RTL 2 "Zlatko világa" címmel azonnal külön mûsort indított. Emellett 800.000 példány fogyott el Zlatko lemezeibõl, és "Sladdi's Shakesbier" néven sört is forgalomba hoztak.

    Rég volt, tán igaz se volt. A Big Brother második sorozatából már senki sem emlékszik a szereplõk nevére. De nagyjából egy évig még, a Big Brother sikerén felbuzdulva a tévék sorra indították a valóság-show-kat. Két tévé is számûzött egy csapatnyi önként vállalkozót egy-egy déltengeri szigetre, túlélési próbára. Volt szerelmi próba, amelynek a helyszíne egy nagy ágy volt, a vetélkedõ lényege pedig, hogy melyik lány tud ellenállni a válogatott szépfiúk hódításának. Volt leánytábor, amelyben csinos fiatal lányokat zártak be egy luxus-üdülõhelyre, és szintén fiúkat szabadítottak rájuk. Nyíltszíni szex ezekben a vetélkedõkben sem fordult elõ, unalom annál több. A valóság-show-k iránti érdeklõdés végül annyira visszaesett, hogy a csökkenõ nézettség láttán a sorozatokat elõször csak késõbbi idõpontra tették át, aztán a további terveket már meg sem valósították. Aztán szünet következett.

    Az újabb valóság-show most készül, ezúttal látszólag komoly társadalmi háttérrel. Kiválasztottak egy kisvárost a volt NDK-ban, ahol még az amúgy is magas szintnél is magasabb a munkanélküliség. Immár nem egy lakó-konténert, hanem egy egész várost kameráznak be, és ha a nézõk kíváncsiak lesznek rá, akkor kukkolhatják, munkához jutnak-e a jobb sorsra érdemes keletnémetek.

    valamelyik masik forumrol olloztam