105
  • ostoros
    #105
    Ja, maradjunk annyiban, hogy igazam van.
  • lammaer
    #104
    Furcsa vagy te hallod, azt maradjunk ennyiben :)
  • ostoros
    #103
    Ne gyerekeskedj.... Akkor sem létezik, hogy csak osztrák cégek tudnak építkezni. Miért nincsenek német, olasz, francia építő cégek hazánkban?
    Mert a kartell így lett leosztva, azért. Nem pofátlankodnak be egymás területére, mert akkor árverseny lenne, így meg nincs.
    Ez nem véletlenül alakult ki. Ez tudatos döntés eredménye.

    A gázszerelős téma meg nem izgat. Bárcsak azt mondhatnánk, hogy minden közbeszerzést az a köcsög nyer el, ahelyett, hogy a pályázati pénzek az osztrák államot hizlalnák.
    Még az is jobb lenne, mint a jelenlegi helyzet
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.17. 20:36:18
  • lammaer
    #102
    Lehet hogy amikor ténylegesen csinálni is kell valamit (hidak, vasúti építkezések) nem csak valamit megvenni vagy összebarmolni (közvilágítás) akkor a nemzeti gázszerelő még hátszéllel se tudja megoldani....
  • ostoros
    #101
    Ez így van. A politikát a nagyvállalati érdekek mozgatják. Már vagy 100 éve így van ez, de a szovjet blokk összeomlása óta aztán meg nyilvánvalóan.
  • ostoros
    #100
    El ne hidd már... Minden közbeszerzés 2/3-át továbbra is a Strabag nyeri el, ha nem így lenne, már nyársra húzták volna Viktor urat az EU-ban.
  • ostoros
    #99
    Szmájli. :)

    A téma tudtommal nem a kormány praktikái, te terelted erre a beszélgetést. Bocs.
  • nkmedve
    #98
    "Tehát a bolha elefánt, a kutya pedig nem létezik. "

    Hol írtam én ilyet, hogy nem létezik? Azt írtam, hogy lehet és kell is a törvényes kereteken javítani (de nem úgy, hogy elvesszük a cégek összes profitját, ahogy itt mifelénk néha megálmodják egyesek), és mostanában ez az irány egész EU szinten (tudod, nem csak MO-ról viszik ki a cégek a profitjukat, hanem pl. Nemétországból, Franciaországból is, és nyilván nekik sem tetszik ez).

    Részemről befejezem itt, mert nyilvánvalóan nem akarsz az adott témára koncentrálni és csak a terelés megy. A kormány praktikáiról beszéltünk, te pedig elterelted a diskurzust egy teljesen más irányba, azzal hogy "de bezzeg a multik". Ennyi erővel akkor beszélhetünk a budapesti szmoghelyzetről is, kb. annyi köze van az eredeti témához annak is. Megyek és csinálok inkább valami produktívat, ha már munkaidőben vagyunk. Béke :)
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2019.01.16. 11:27:20
  • lammaer
    #97
    Javits ki ha rosszul tudom, de a volán és egyéb társaságok közbeszerzési tenderekkel szerzik be a buszaikat, tehát végeredményben a jelenlegi kormányzat dönti el honnan vesszük a buszokat (hiszen tudjuk hogy közbeszerzési tendert kiírni Viktorék azt nagyon tudnak az élet más területein, szóval ha akarnák nyerhetnének a magyar buszok de valamiért mégsem sikerül.... és itt jöhet a képbe az amit nkmedve a #90 hszben kifejtett... )
  • dyra
    #96
    Nem egyszerű szerintem. Mert ennek árát megfizetik az emberek. Munkanélküliséggel, a vidék kiürülésével, globális felmelegedéssel, elvándorlással, stb..
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.01.16. 07:32:11
  • zola2000
    #95
    Persze, egyszerű matek: a multik nagy nemzetközi tapasztalattal hatékonyan tudnak termelni.
  • dyra
    #94
    A világ összes országa a MULTIK kiszolgálásának a politikáját folytatja. A szabadkereskedelmi egyezmények csak és kizárólag a multiknak jók. A helyi kistermelőket / iparosokat kb mindenhol kicsinálja.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.01.15. 17:17:05
  • ostoros
    #93
    Tehát a bolha elefánt, a kutya pedig nem létezik. A tanú a védelemé, az ügyészségnek nincs több kérdése. :)

    A multi kérdéshez még hozzá járul, hogy Schiffer egyszer azt nyilatkozta, hogy amikor ők és Jobbikos képviselők felhozták a kérdést, hogy mirt nem lehet a közbeszerzéseknél magyar cégeket helyzetbe hozni, a kormánybiztosok elsápadtak, hogy nem szabad, mert az EU fejüket veszi.

    Az EU ugyanis multi érdekek kiszolgálására épült. Ez az egy tény meghatározza az EU múltját jelenét és jövőjét.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.15. 16:58:59
  • ostoros
    #92
    Egyet értek. Nem is a BMW-t és társait kárhoztatom elsősorban. Azok technológiát, Know Howt hoznak az országba. Szemben egy tescoval... ahhoz talán még egy értelmesebb TSZ elnök is elég lenne. :) Bár ők is adózhatnának jobban.

    Ami a buszgyártást illeti, hazánkban vagy fél tucat buszgyártó cég van. Egy sem kap megrendelést, mert a volántársaságok egytől egyik a kimustrált MAN és Mercedes buszokat veszik használtan.
  • ostoros
    #91
    Jó gondolat, tetszik. De mindig felmerül a kérdés, hogy "Ki őrzi az őrizőket?"
  • nkmedve
    #90
    Ha nem érted a különbséget a 100% propaganda ÁLLAMI és az esetenként elfogult MAGÁN tévék között (ahol nagyon kis arányban van jelen a politikai tartalom, mivel nem abból élnek), akkor a hiba nem az én készülékemben van. Én mindíg is utáltam az MSZP-t, de az ő idejükben az ÁLLAMI (és ez itt a kulcskifejezés) televízión 10-ed annyi propaganda sem volt mint most (persze volt akkor is, senki nem mondja, hogy nem volt, de az arányos a fontosak).

    Amúgy meg úgy utálom, hogy amikor elfogynak az érvek akkor mindíg csak a "bezzeg mások" marad:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

    #83
    A fenti link erre a kommentre is érvényes.
    Törvényes keretek között kivinni a profitot az országból messze nem ugyan az a kategória, mint a közpénzeken élősködni, jó lenne nem összemosni a kettőt. Nyilván nem tökéletes a jelenlegi törvényes keret (erre Európa szerte próbálnak megoldást találni) de ez alapján elnézni azt hogy a kormány mit csinál... hát elég elhibázott gondolkodásmód szerintem.
    Azt még hozzászerkeszteném, hogy egy korrupt kormány általában erősen fogékony a multis cégek lobbitevékenységeire. Ennek is köszönhető, hogy a jelenlegi kormányt egyáltalán nem zavarják a multis cégek praktikái, ahogy azt te is írtad. Így amikor szóba jönnek a közpénzek akkor lehet mutogatni a gonosz multikra amelyek kiszivják az ország vérét.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2019.01.15. 11:51:53
  • lammaer
    #89
    Eleve érdekes hogy a liberálisból hogyan sikerül szitokszót csinálni....
  • lammaer
    #88
    2002-ben láttad gusztustalanul teleplakátozva az országot olyanokkal hogy "O tönkreteszi az országot", "O-t távirányítják a gyikemberek".... természetesen brutál közpénzből szánalmas fotosoppolt képeket hogy a háttérhatalom vezetője átöleli a drótvágó ollót fog bábjait?

    Láttál e napi szinten vezető híreket hogy "O felesége leszbikus ő maga pedig buzi"

    Tapasztaltad e hogy bárkit aki nem értett egyet az akkori vezetéssel démonizáltak, személye ellen lejárató kampányt folytattak, befeketítettek?

    Tudod hol tartunk most?
    2018 Budapest. Tárasházat újítottunk fel, és az ácsok cigányok voltak, ott dolgoztak néhány napig. Egyszer csak mondja az egyik ismerős, hogy aláírásgyűjtésbe kezdett a szomszédság hogy tiltsák be az építkezést, mert MIGRÁNSOK dolgoznak az épületen ami egyébként MIGRÁNSSZÁLLÁS lesz....
    Ez igy ahogy van megtörtént. Na innentől kezdve köszönöm szépen azt a médiát ami ezt a légkört csinálta....
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.01.15. 10:19:25
  • Nos
    #87
    Igazad van, ne haragudj, ez egy impulzus-hozzászólás volt.

    Értem amit mondasz, és amikor valamikor talán 2011-től a fidesz azt kommunkálta, hogy megpróbálják előnyhöz juttatni a hazai kiskereskedőket a nagyokkal (tesco )szemben, egyetértettem velük. Kérdés, hogy egy adott multinak adott kedvezmény jó, vagy rossz a hazai gazdasának. Szerintem nem szabad általánosítani, mert van nagyon sok olyan multi, aki igaz, hogy sok pénzt csinál itt magának, de sokat is hagy itt. A magyar gazdaságot még mindig erősen a működőtőke beáramlás tartja életben. Csak persze vannak olyan területek, ahol egy védett piacon valószínűleg előbb utóbb hazai cégek is ki tudnának nőni, meg olyanok is, ahol továbbra sem lenne esélyük, mert mundenképp multinacionális ellátási láncot igényel, és óriási tőke kell hozzá (pl autók). A itthoni oligarchákban az is zavar, hogy olyan területejen uralják le a piacot, ahol egyébként a magyar, valódi, piaci cégek is tudnának érvényesülni (ha még maradtak ilyenek). Miközben azokon a területeken, ahol tényleg csak kormányzati hátszéllel lehetne elindulni nem nagyon mozognak, mert az odaültetett milliárdosainknak egy technológia igényesebb területen már nagyon nincs mit keresni. Próbálkoztak buszgyártással, eddig egy vicc, meg megint jó pár milliárd a levesbe.
  • dyra
    #86
    Hozzá okoskodok én is. Mindig is balos voltam az az igazi. Szélsőbalos. De nem komcsi! 2010-ig nem volt igazi bal oldali politikát képviselő párt. Az MSZP annak nevezte magát de rohadtul nem a baloldali emberek által elvárt politikát vitte. Odáig fajult a dolog, hogy mostanra a FIDESZ médiának teljesen sikerült összemosni a baloldaliakat a liberálisokkal (és sajnos volt alapja mert, hogy az MSZP kormányon nem baloldali poltikát vitt az egészen biztos). És ez az embereknél is így állt össze. Szóval a nagy többségnél szitokszó és a sok álhír miatt amit a mainstreem és a HVG vagy Index tol kb nincs is esélye kitörni egy igazi baloldali pártnak. Odáig jutottak, hogy egymásra licitálva hazudoznak és ferdítik el a tényeket és már rohadtul nem tudja senki mi az igazság, mi a jobboldal és mi a baloldal. Szeretném azt hinni, hogy én tudom, de hát honnan a fenéből tudnám? Szóval sok álhírt terjesztek én is -valószínűleg-.

    Ebből szerintem nincs kiút, ma már annyi a médiafelület kb mindenki lehet vlogger vagy újságíró, hogy már nem lehet álhírmentesen élni. Ezért kellene egy normális közmédia ahol nincs reklám plusz valóban egy összpárti megegyezés alapján felállított testület felügyelné ahol is valami olyan rendszert kellene felállítani, hogy létrejöjjön a konszenzus. Szerintem erre lennének módszerek. Így legalább egy olyan csatorna amiben félig - meddig meglehetne bízni.
  • ostoros
    #85
    Azt hiszem, nem megy neked az értő olvasás. Nem, egyáltalán nem örülök a kormányunk tevékenységének.
    Viszont tisztában vagyok vele, hogy amikor egy kutya a lábamat harapja, akkor nem a bolha csípése fog izgatni. Az itt hozzászóló emberkék jelentős része szerint a bolha elefánt, a kutya pedig nem létezik. Ami elég szomorú.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.15. 00:15:41
  • Nos
    #84
    Szoval ha masoknak is engedik, hogy meglopjak a magyarokat, akkor minden rendben van veluk. Gratulalok az okfejteshez. Ez meg annal is jobb, mint amikor azzal vedik oket, hogy hat nem ok talaltak fel a lopast, elottuk is loptak. Asszem ezen a ponton most elfogytak az erveim :)
  • ostoros
    #83
    Bármely lopás megbocsájtható, ha azt multi cég követi el.

    Miből gondolom ezt? Abból, hogy nagyságrendi különbségek vannak, de az sosem probléma, ha az összes fideszközeli cég összvagyonának tízszeresét ki adóoptimalizálják az országból.
    Mert őszíntén, a számok alapján ez a helyzet. De az nem bántja senki szemét. A fidesz szemét sem.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.14. 23:51:02
  • Nos
    #82
    Mi a tokomert kell mindenkit baloldaninak cimezni, aki utalja ha folyamatosan netto hazugsagot tolnak az arcaba. Egyszeruen nem birom felfogni epp aggyal, hogy lehet barmilyen szinten is vedeni a fideszes hazugsaggyarat. Hogy nincs normalis baloldal itthon es fleto meg az mszp meg mindig itt van az baj. De sokkal nagyobb baj, hogy normalis jobboldal sincs, csak egy magat jobboldalinak nevezo, de kozben az egesz orszagot szetlopo brigad, akik a sajat nepukon eloskodnek, es tobbet koltenek propagandara mint a rendszervaltas ota az osszes tobbi egyutt. Tudom, hogy sokan meg tudjak magyarazni maguknak, hogy miert fontosabb a foci, mint az oktatas, vagy hogy Meszaros a legnagyobb gazdasagi zseni, es Tiborcz is teljesen tisztessegesen jutott a milliardjaihoz, sot meg biztos adna is neki. Ezekben a fejekben persze az sem furcsa, hogy a fidesz mindent megtesz, hogy kimaradjunk az eu ugyeszsegbol. Az sem szamit, hogy sajat birosagot csinalnak maguknak, hogy legyen hol targyalni bizonyos ugyeket. Meg egy csomo dolog nem szurja a szemuket.
  • ostoros
    #80
    Bingó.
  • Archenemy
    #79
    "és ebben igenis Orbánnak is benne van a keze, mivel minden média fölött átvette a hatalmat, és mindenhonnan az ő agyszüleményei folynak, ezzel elnyomva az összes többi hangot."

    2002-ben az összes médiája a jobboldalnak egy napilap meg egy hetilap volt (Magyar Nemzet, Demokrata). Ennyi. Mikor Orbán jelezte, hogy tán jobb lenne, hogy ha az m1 lenne a kormánypárti, az m2 meg az ellenzéki adó, akkor Medgyessy ezt találta válaszolni: "Akinek tévé kell, vegyen magának." Szerintem Orbán itt rájött, hogy fölösleges gesztust várni, ez egy küzdelem és kész. Nem elegánsnak kell lenni, hanem nyerni kell.

    Szánalmas, hogy most az a baloldal vinnyog a kiegyensúlyozott médiáért, aki totálisan kontrollálta az egészet mindenféle gesztus és önuralom nélkül. Hetihetesen felnőtt embereknek persze fura lehet, hogy bár a legolvasottabb online lap (index), legnézettebb tévé (rtl) továbbra is balos, de már nem CSAK az van. Ez az, amit úgy hisznek, hogy brutális a fideszes médiatúlsúly.

    Az meg külön vicc, hogy az utóbbi pár évben folyamatosan ment a fika, hogy mennyire senki nem nézi az m1-m2-stb-t, aztán választások után kiderült, hogy milliók agyát mossák ezek, most lassan tessék má' eldönteni :D Meg az ilyen akciók, hogy "majd kinyomtatjuk az internetet a vidékieknek" is olyan nevetséges dolgok, most tényleg azt hiszik hogy azért szavaznak egy faluban Orbánra mert nem férnek hozzá a 444-hez? Egyrész de, hozzáférnek, másrészt meg nem releváns számukra a 444 üzenete.
  • ostoros
    #78
    Azok a sikeres román cégek, jellemzően oligarchák tulajdonai. Azokat nem az EU működés hozta létre, hanem pont az EU működéssel szemben jöttek létre, korrupcióval.

    A többit meg... majd meglátjuk, ahogy a vak is mondta. :)
  • Archenemy
    #77
    A kivándorláson síráshoz: kevesen tudják, de Magyarországra nettó bevándorlás van. Ezt azért nem tudják az emberek, mert az index, 444, stb GARANTÁLTAN NEMFAKENEWS újságok mindig azon sírnak, hogy hány ember megy/ment ki, ami igaz is, csak elfelejtik hozzátenni, hogy közben meg hány ember jön be. A ki-be járkálást a migrációs ráta mutatja, az pedig MO esetében enyhén pozitív.

    Források pl:

    https://knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

    https://esa.un.org/miggmgprofiles/indicators/files/Hungary.pdf

    https://www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

    Hogy az ilyenkor szokásod felmerülő kérdéseket egyből megválaszoljam:

    1. A bejövő réteg elsősorban a visszaköltözők, másodsorban határontúliak (Erdély, Kárpátalja, stb), harmadsorban (jóval kisebb arányban) távol-keletiek és nyugatiak.
    2. Nem, nincs olyan hogy "azért hazudik ez a statisztika mert senki nem jelenti be hogy kimegy", ezek a statisztikák ugyanis nem önbevallásos alapon készülnek, hanem tükörstatisztikákkal, azaz ha eddig 10 magyar dolgozott angliában, most meg 11, akkor vélelmezik hogy 1 kiment.
    3. Igen, az ország népessége valóban csökken, azonban ezt elsősorban a természetes fogyás okozza (alacsony gyerekszám), nem pedig a vándorolgatás, ami nullszaldós de inkább kicsit pozitív.
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2019.01.14. 17:41:07
  • Archenemy
    #76
    "hogy a 65 éves vagy idősebb felhasználók közel hétszer több álhírt osztanak meg, mint a 18 és 29 év közöttiek"

    ok, csak ha eleve 10* több hírt osztanak meg, és közben csak 7* több álhírt, akkor az jobb arány (csak egy példa volt, hogy ilyen hiányos információkból elég nehéz bármilyen következtetést is levonni).

    A másik meg hogy pl. álhírnek számítanak-e az ilyen"az a baj hogy továbbmennek" (444), "a menekültek növelik a gdp-t" (444), meg "2012 az éhséglázadások éve lesz" (kettosmerce) cikkek, vagy csak az oroszos trumposak.

    Ami még a lentebbi vitához tartozik, lehet nyafogni Orbánon hogy milyen rossz, csak ameddig az ütős képekért földön fetrengő, ajtóról lepattanó, meg a rendőrökért tüntető, ám őket füstbombákkal dobáló emberek képviselik az ellenzéket, akkor a jobboldal még akkor is hatalmon lesz, ha Orbán múmiájára kell szavazni.
  • nkmedve
    #75
    Abban egyetértek, hogy Romániában lassan nem marad senki értelmiségi és/vagy dolgozni akaró, hosszú távon ebből nagy gond lesz, bár ez valamilyen szinten Magyarországra és a nyugatabbi országokra is érvényes. A nyugdíjrendszerünk már most fenntarthatatlan (a magánnyugdíjak államosítása itt is folyamatos téma, bár az csak gyors zsebpénz, nem old meg semmit).

    Azzal viszont már vitatkoznék, hogy az EU szárazra szívja az országot, vagy, hogy harc nélkül odadobná az oroszoknak (jelentős piac és szellemi tőke van itt, megspékelve rengeteg potenciállal). Románia egy fontos ütközőzónában van az EU és Oroszország között amit nem fog sem az EU sem a NATO egykönnyen feladni.
    Az EU-ba való belépés előtt Románia egy szarkupac volt, 0 működő iparral, 0 kutatás-fejlesztéssel, 0 szolgáltatási szektorral, szétprivatizált állami cégekkel (ezek a cégek már jóval az EU előtt el lettek adva bagóért), jelentős munkanélküliséggel. A NATO és EU belépést követően a GDP közel duplázódott (persze aztán a válság itt megtörte a növekedést). Nyilván sok multi cég bevonult és felszippantotta a munkaerőt, de azt se felejtsük el, hogy közben új sikeres román tulajdonú cégek is létrejöttek (az ország egyik legnagyobb bankja, telekommunikációs cégek, építkezési cégek, stb.)
    Szóval lehet köpködni az EU-t bizonyos dolgokért, de hogy Romániát kihúzta a szarból azt errefele senki sem vitatja. Jelenleg az EU támogatottsága a lakosság körében még 80% fölött van (pont most a napokban volt egy statisztika). Magyarországgal ellentétben itt nálunk hatalmas disszonancia van az EU skeptikus politikusok és a nép akara között, ami miatt (is) a kormányzó párt folyamatosan veszít a népszerűségéből. A kérdés jelenleg inkább az, hogy még mennyi kárt tudnak tenni azelőtt hogy végleg eltakarodnak a hatalomról. Ezért vagyunk még páran akik kivárnak, és nem hagyják most azonnal el az országot.

    Hogy mi lesz 25 év múlva az hatalmas rejtély, ilyen távlatokra szerintem jelenleg a világon sehol nem lehet előre tervezni. Szerintem amit te leírtál az orosz vendégmunkásokkal az még egy pozitívabb valóság is lehet, történhetnek sokkal nagyobb katasztrófák is. Ha az EU szétesik és egy halom autokrata rendszer felemelkedik akkor nem kizárható egy nagyobb háború sem ebben a térségben (igazán rég nem volt már :) ), az eddigi jelek nagyon abba az irányba mutatnak.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2019.01.14. 17:27:09
  • ostoros
    #74
    "Romániában a kő konzervatívok, nyílt soviniszták, öregek, és a kisebbségek. " -Fognak csak maradni.

    Lemaradt a mondatrész valamiért.
  • ostoros
    #73
    Ha már annyira Romániával példálóztál, meg azzal, hogy az oroszok milyen komoly befolyásra törnek, elmondom neked, hogy is történik ez a gyakorlatban.

    Románia elvileg egy 21+ milliós ország volt. Mára ebből elment 2 millió. Az EU szépen szárazra szívja az országot, főleg, hogy francia és olasz könnyen megy a románoknak.
    25 év múlva olyan 16-17 milliós ország lesz. Igaz az EU modernizálni fogja az ipart, ami annyit tesz, hogy multiké lesz a nagy része mint itt. Ennek az iparnak az ellátása ukrán és orosz vendégmunkásokkal lesz csak lehetséges, ezt már most elmondom.
    Romániában a kő konzervatívok, nyílt soviniszták, öregek, és a kisebbségek.
    Ha nem lesz polgárháború, akkor a románok maguktól fognak az EU-ból kilépésre szavazni.
    Azt mondod az oroszok növelni akarják a befolyásukat? Minden bizonnyal így van. Ehhez csak várniuk kell. Az EU minden lelkizés nélkül fogja odadobni Romániát, (és minket is) az oroszoknak, miután szárazra szívta a térséget.
  • kvp
    #72
    "A fake news sokkal inkább az, hogy ezt a kormány a munkavállalók érdekében szavazta meg (ahogy ők állítják)."

    Haaat eros csusztatas. Csak arrol van szo, hogy ha nem all at Magyarorszag a Nemetorszag altal is kovetett tulora szabalyokra, akkor a nemet cegek csomagolnak es mennek oda ahol ezt teljesitik. Sajnos nagyon magas az orszag kitettsege a kulfoldi cegeknek, mivel meg mindig nincs sajat tokeeros ipar. Mondjuk a globalis cegek korszakaban ilyet nem is nagyon lehet mar kiepiteni nagy penzugyi tartalekok es katonai ero nekul. (ezert is sikerult Kinanak) De ha sikerulne is, a nyugati vilag nagytokesei azonnal szembefordulnanak ezekkel a globalis nemzeti cegekkel. (lasd ugyancsak Kina esetet) Igy azert eleg nehez a nagytokeseket is itt tartani es kozben nem engedelmeskedni amikor azt kerik, hogy valahogy termelhessenek meg tobbet.

    ps: Egyebkent ez termeles fokozas egy finom nyomasgyakorlas arra, hogy ha kevesebbet akarnak a magyarok dolgozni, akkor engedjenek be tobb vendegmunkast (nemetul: gastarbeiter) Alapvetoen a Nyugatnemet gazdasagnak bevalt a 70-es evektol, bar mostanra nehezebb gyari munkara alkalmas embereket talalni a hatarokon jelentkezok kozzul, meg a nemeteknek sem sikerul. Na ennek a beengedesnek az alternativaja, hogy tobbet kell dolgozni. A nagytokeseket nem erdekli, hogy hany ember termeli meg a hasznukat, addig amig nem kell nekik tobbet fizetni. Ez sajnos egy szomoru teny a globalizmusrol es ezert mentek anno szepen lassan Kinaba a nyugati gyarak.
  • wraithLord
    #71
    Miért, és szerinted hogy a fenébe lehet úgy vitázni, hogy az egyik mond valamit, a másik meg szimplán a legminimálisabb kifejtés nélkül leugatja... amit te csináltál? Szerinted nem kéne esetleg netántán megosztani valami ellenérvet, hogy miért véled hülyeségnek az eredeti állítást, és utána elkezdődhetne egy vita a témáról? Ideköpsz valamit, ami még nagyobb semmi, mint amit én írtam, és ettől érzed magad különbnek? :D Atyaúristen...

    Amúgy amit mondtam az nem kinyilatkoztatás - ne magadból indulj ki - csak egy sima, egyszerű vélemény. Nyilván mindenki csinál mindent, minden korcsoportban van mindenféle réteg... viszont a fiataloknak kisebb részét érdekli a politika (vagy "politika"), mint az időseket. Legalábbis ahol én lakok. Ilyen egyszerű lenne a logika mögötte, ami nyilván lehet, hogy nem állja meg a helyét... Biztos azért eltérő a véleményünk, mert más mintapopuláció alapján alkotunk véleményt (más emberek vesznek körül).
    FYI: Annak van igaza, aki igazolni tudja az állítását, és nem annak, aki ügyesebben hülyézi le a másikat. Én nyilván nem tudom igazolni, de nem is volt szándékomban, mivel nem területem a téma.
  • lammaer
    #70
    Kb egyidősek lehetünk, nekem speciel még csak rossz élményem sincs az úttörőtáborokkal meg az április negyedikei ünnepségekkel kapcsolatban.... de egyetértek minden szóval amit írsz.

    Egyszerűen nem értem, hogy nem látják be az emberek hogy a totalitáriánus rezsim ROSSZ. Mindegy hogy milyen pártállású az ember, a totális kontrol ROSSZ.
    Az hogy egy ember kénye kedve szerint irányítja az országot ROSSZ. Az hogy nincs elszámoltathatóság (lásd paks, 99 évre titkosítva) és átláthatóság ROSSZ. Hogy félnek az állami alkalmazottak állást foglalni ROSSZ. Hogy 10.000 forintos erzsébetutalvánnyal meg lehet venni egy választást ROSSZ.

    Abszolút nem értem hogy miért boldogok az emberek ha az ő "kedvencük" nyer, miközben egyértelműen rossz irányba halad a szekér.
    Illetve elméletem van hogy miért - lásd az előző komment.

    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.01.14. 13:20:11
  • lammaer
    #69
    Azért mert a funkcinális analfabéta többségnek elegendő betömni a száját és kimosni az agyát 10.000 forintnyi erzsébet utalvánnyal hadd ne deklaráljuk azt hogy az jó ami itt zajlik jelenleg. Fogd rám hogy libsi vagyok ha neked úgy jobb, de egyetlen kormányt sem tudok elfogadni akiket nem lehet számonkérni. Legyen bármilyen szinü.
    Az hogy testreszabott törvényeket hoznak ("csak olyan cég nyerhet közbeszerzést akinek a tulajdonosának neve M-el kezdődik és van legalább 1 hőerőműve") hogy ezzel legalizálják a lopást csak undorítóbb...

    Ha megkérdőjeleznéd hogy a magyar többség ilyen kretén: nézd csak meg pl mivé váltak az ingyenes napilapok: mindegyikből blikk lett, mert az átlag magyar lakosnak erre van szüksége.

    Arra hogy legyen a címoldalon egy leleplező hír arról hogy épp melyik nem narancssárga mezes közszereplőről "derült ki" hogy buzi, majd rögtön utána BB Évi oszt életviteli tanácsokat, a végén pedig asztrológiai hírek....
  • nkmedve
    #68
    Én a kommunizmus végén, valamint a kommunizmus utáni átmeneti időszakban nőttem fel, és egyáltalán nem fűznek nosztalgikus élmények ezekhez a régi időkhöz. Engedtessék meg nekem, hogy ne kérjek egy újabb diktatúrából, csak azért mert a nép nagy része fogékony a a migránsos/sorosos agymosásra és egy halom hazugság alapján egy olyan ember kezébe adná a teljes hatalmat akinek sokkal fontosabb a saját és ismerősi kör anyagi jóléte és a folyamatos gyűlöletkeltés, mint az ország élhetőbbé tétele. Ha tényleg azt látnám hogy OV teljes mértékben az ország jólétének szenteli magát akkor talán nem is bánnám, hogy ennyi hatalom összpontosul a kezében (bár ez mindenképp veszélyes, mert az utóda egyáltalán nem biztos hogy ugyan olyan jó hiszemben használná a hatalmat), de sajnos a napnál is világosabb, hogy a jelenlegi OV már messze nem az az ember akinek 2002-ben, 2006-ban majd 2010-ben drukkoltam és tényleg elhittem hogy valami jót tehet az országban.

    Amúgy meg nem Magyarországon élek, hanem Romániában úgyhogy az fel sem merülhet, hogy kitelepedjek Magyarországról. Számomra a kérdés ami felmerül az az, hogyha Romániában tovább romlik a politikai helyzet akkor hova menjek? Magyarország egy kézenfekvő választás lenne, de amíg a jelenlegi vezetés van hatalmon addig ez szóba sem jön (az a cseberből vederbe eset lenne).

    #62
    Lehet vitatkozni a nevezéken, de a hatás ugyan az. Az új törvény értelmében kötelezhetnek téged, hogy hetente vállalj 8 túlórát. Nem tetszik? El lehet menni... (csak, hogy téged idézzelek). Mondhatod, hogy ez csak a munkavállaló beleegyezésével történik, de ne legyünk olyan naívak, hogy azt gondoljuk, hogy az a munkavállaló amelyik nem írja alá a szerződést az hosszabb távon jó sorsra számíthat az adott cégnél.
    A fake news sokkal inkább az, hogy ezt a kormány a munkavállalók érdekében szavazta meg (ahogy ők állítják).
  • tom_pika
    #67
    "A diktatúra évről évre egyre nyíltabb."

    Ha cégvezetőként te felvennél egy olyan embert, akinek a legfontosabb mondanivalója az, hogy világgá kiáltsa, hogy O1G, akkor annak a cégnek én nem sok jövőt jósolok.
    Ez a diktatúra legfőbb bizonyítéka? Gondold át a dolgot kérlek még egyszer!
  • tom_pika
    #66
    "a politikai helyzet sokkal inkább el tudja üzni egy ország lakosságát...sokan emiatt mennek el az utóbbi időben, és én is emiatt gondolkozom a dolgon, pedig anyagilag nagyon jól megvagyok"

    Ez szinte hihetetlen! Vagy az a baj, hogy nem te vagy a te pártod van hatalmon, hanem az, amelyiket a többség megválasztotta?

    Mondjuk ha a fejedben ilyen dolgok vannak, hogy "Magyarország=rezsim", meg hogy "a még itthon levő embereket dolgoztassuk halálra", akkor elhiszem, hogy boldogtalan vagy, és valszeg tényleg jobban teszed, ha követed bölcs vezérünk tanácsát (még egyszer mondom, ezt nem én mondom neked, csak idézem, hogy a politikusok hogyan kezelik az eltérő vélemyént):
    "El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!”
  • tom_pika
    #65
    "A hazai kivándorlásért senki annyit nem tett eddig, mint ez a kormány."

    Kérlek fejtsd ki nekem, hogy pl 2004-ben mi volt az a perspektíva, ami miatt nem vándolroltak ki az emberek? Kicsit súgok: semmi. Szerintem a kivándorlás egy folyamat. Egyre többen ismerik fel, hogy esetleg tőlünk nyugatra jobban boldogulnak, illetve egyre több tapasztalat és infó jut erről vissza, ennek megfelelően egyre többen mernek belevágni.

    Az itt hozzászólók sem kivételek: készpénznek vett kijelentések mentén próbálják eladni saját tévedhetetlennek hitt igazukat. Erre kiváló példa az idézett mondat. Egy ilyen összetett kérdést ennyivel elintézni az egyenlő a fake news gyártással.