26
  • MerlinW
    #26
    Kevered a kompetenciát a tematikával. Ha érted hogy működik a DL, akkor baromi mindegy milyen nyelven tudsz programozni, bármelyikkel meg tudod csinálni. Sőt, pont a DL-hez még programozni sem kell tudni, papíron le lehet írni a működését.

    Az hogy új "verziók" jelennek meg rendszeresen, attól még a programozási alapok megmaradnak. Ha egy programozási nyelvet profi módon elsajátítottál, a többi nyelv megtanulása már egyszerű, csupán idő és energiabefektetésre van szükség hozzá.
  • Atyuska
    #25
    A leggyorsabban elavuló tudás a programozás.
    Kb másfél, két évente jönnek ki újabb verziók, amit ajánlatos követni, különben lemaradsz.
    Most az egyik nagy sláger "programozás" a mély tanulás, amihez a hagyományos értelembe vett programozói tudás kevés, teljesen más szemlélet kell hozzá, mint egy Python-nál pl.

    A cikkről annyit kell tudni, hogy az USA-ban sok tanfolyamot elvégzett programozó van, akiknek nincs diplomájuk. Ez kockázati tényező az energetikában, s érthető, hogy bizonyos szintű vizsgához szeretnék kötni a programozási alkalmasságot, hisz nagyobb felelősséggel jár, nagyobb kárt tudnak okozni, s akár életek is függhetnek tőlük.
  • kastil
    #24
    aztán majd jönnek a "megváltozott" hackerek, akik többé nem dolgozhatnak a szakmában.
  • M2 #23
    Szerintem úgy kell elképzelni, mint a honi közpénzből készült fejlesztéseknél: a pályázó cég csatolja a diplomák másolatait (cserébe ezeknek a diplomásoknak fizet valamilyen egyszeri szakértői díjat), aztán tök más emberekkel meg leprogramoztatja olcsón.
  • M2 #22
    És ez még egy jó hely! :-)

    Nálunk a speckó sosem jött meg, azt utólag a fejlesztőknek kellett megírni az "elkészült" program alapján.
    Gyakorlatilag a napi (reggeli) ötletelések mentén folyt a fejlesztés.
  • Nagydög
    #21
    Azert engem erdekelne, hogy folynak ezek a projektek az USA-ban. Kozzetesznek egy hirdetest, hogy programozokat keresunk eromuvek vezerlesenek fejlesztesehez, aztan az elso tiz jelentkezoe a melo? Nem cegeket biznak meg ezek fejlesztesevel, akik meg sajat maguk intezik a szakembereik felvetelet/alkalmazasat/minositeset?
  • Cat #20
    Csak te látsz ellentmondást. Ez a cikk a közszolgáltatásokra vonatkozik (erőművek vezérlése, csatornázási rendszerek monitorizása, repülésbiztonság stb.), ezeken életek múlhatnak, míg a másik kettő a logikus gondolkozásmód elsajátításáról, az egyszerű, saját magad által készített scriptekről szól.
  • xyl
    #19
    Csak a címek:

    Engedélyhez kell kötni a programozást?
    Mindenkinek tudnia kellene programozni?
    A programozás a 21. század nyelve

    Csak én látok itt ellentmondást? Jó, hogy azt nem írják elő, hogy mindenkinek kötelező a 120-as IQ.
  • MuldR
    #18
    Sajnos en is pont ezt tapasztaltam. :(
  • mrzed001
    #17
    Rengeteg igazság le lett már lentebb írva, kiegészíteném:
    A szakember legyen annak a területnek a szaktekintélye.
    Én nem várnám el egy logopédustól hogy agyműtétet hajtson végre, pedig doktor-doktor mindkettő, nem ?!??
    Ne akarják, hogy valaki egyszerre legyen világklasszis kardiológus, agysebész, ortopéd sebész, aneszteziológus, gyerek sőt kutyadoki, meg még pszichiáter és lelkész is.
    Ilyen nincs.
    Vagy adatbázis, vagy hálózati, vagy ui, vagy service, vagy web, vagy designer, vagy 3d engine fejlesztő legyen. De annak tényleg a hozzáértő specialistája.
    Egy web fejlesztővel nem íratnék adatbázis modellt, egy designerrel meg 3d engine-t (és egyik se nem pszichiáter, sem lelkész hogy a többiek lelki békéjéért felelnie kellene, vagy idegbeteg embereket ápolni hogy együtt lehessen dolgozni velük).
    Ennyire egyszerű ez. Csak itt, meg máshol is a sok agyament hr-es (alias semmihez sem értek de én fogom megmondani kit vehetsz fel) mondja meg, hogy akkor mégis mi az igény és ki kell, hogy szerintük ki a szakember.

    Aki pedig tényleg szakember (nem elméleti, gyakorlati), letett már x+10 full komplett rendszert az asztalra, egyedül, csapatban, csapatot vezetve (vagy akár leprogramozta a világmindenség egyenletét megoldó programot) soha nem lesz elismerve. Ő a munkáját végezte, megkapja az órabérét és örüljön neki hogy még nem rúgták ki.

    Aki nem hiszi, az sorolja fel az ország 3 legjobb adatbázis, web fejlesztő, hálózati kommunikációs illetve rendszer-integrációs szakemberét ? (és nem a hozzá nem értő managert, aki learatja a babért, hanem a szakembert, vezető fejlesztőt aki kitalálta, összerakta, leprogramozta)
    Könnyebbet mondok, a top 3 banki vezető fejlesztőt ? (direkte nem osztályvezetőt írok ugyebár, hanem szakmai vezetőt)

    Senki ?

    Na itt van a probléma. De ha egy Big Bráner féle 'valóságshow' hőst vagy hősnőt kérnék (magyarán egy senkit), mindenki tudna benyögni legalább egyet.
  • lmisi
    #16
    Jaj már megint egy "szakértő" nyilatkozik, aki talán még életében nem dolgozott programozóként egy nagyobb csapatban. De mivel ügyesen meg tud írni egy SQL select-et
    tud erről is véleményt mondani.
    1. A programozók olyan színvonalúak mint amilyen társadalomban/közegben élnek. Jók vagy rosszak vagy középszerűek. De nem egy "űrben" végzik munkájukat elszigetelten. Pofátlan kirekesztő magatartás egyszemélyben rájuk tólni a (teljes)felelősséget mint a szakértő úr sugalmazza igaz nem mondja ki nyiltan.
    2. A programozó ahogy sokan mások nem egyedül hibáz, főleg a "komoly" projektekben. Pl. az ominózus rakéta vezérlésnél is biztosan komolyan le lett tesztelve egy tesztelő csapattal az a kódsor ahogy a nagykönyvben meg van írva. Nyílván nem.
    32 bitre 64 bit - bullshit ennek már tervezési szakaszban ki kellett volna esnie, ha volt olyan.
    3. Ha egy nagy projektben gyatra hozzá nem értő programozók dolgoznak és gányolnak azért inkább a főnökeik és a remek túlfizetett külsős szakértő sereg a felelős.
    4. Sokszor a megrendelőnek fogalma sincs mit akar, azaz tudja: Legyen egy gomb amit ha megnyom köpje ki az excell táblát, listát, akármit, lekönyvel, leltároz, bevall... de neki ne kelljen nagyon érteni hozzá. Semmi baj jönnek a szakértő szélzesek és minden mindent megigérnek csak hogy megnyerjék a projektet. aztán ha megnyerték jön a szakértelem hiány, avagy a programozó hiány esetleg programozni is jól tudó rendszerszervezők vagy tesztelők hiánya. Ja mert azok költséges dolgok és nem férnek be a vállalt árba és határidőbe. Csak szólnak a hr-esnek hogy hamar hamar szerezzenek be junior proramozókat ahonnét tudnak.
    4. Apropó ár és határidő. Kedvenc iparágam az atomerőmű építés ebből a szempontból. Ott rendszeresen olyannyira mellélőnek hogy akár a duplázás is előfordulhat (ár és kivitelezési időtartam), vagy be se merik vallani a valós költségeket. Szerintem őket kellene oktatásra küldeni, vizsgára kényszeríteni.

    Lehet itt kipécézni egy csoportot hangulatot kelteni, csak minek.
    Pl. amíg az IT-hoz analfébéta, szakmájában is megfogható, de kapcsolati hálójuknak hála pozícióba betonozott kereskedelmi, közgaszdász végzettségűek döntenek, vagy találnak ki borzalmasan drága it projektek(et/ről) és annak irányvonaláról, akkor miről beszélünk. Nekik nem kellene IT vizsga, vagy programozói végzettség. De legalább a vállalati IT vezetőtől megkövetelném, különben ő is csak csillogó prezentációk alapján tud csak itélni. A papír vagy powerpoint bemutató meg bármit elbír.

    Egy softwer project olyan erős mint a benne lévő leggyengébb láncszem, de ez így van a világban mindennel.
  • csulok0000
    #15
    Hidd el, nehéz a programozás. Persze nem arra kell gondolni hogy pistike nehéznek mond egy egyszer for ciklust mert még életében nem látott olyat, hanem amikor valóban összetett rendszerekben kell dolgozni. Aki fejlesztett valaha is "Hello World"-nél komolyabban az futott már bele olyan feladatba ami megizzasztotta és nem azért mert olyan nehéz leírni egy if-et. Amikor sok a feltétel és eléggé sok paramétertől függ valaminek a működése az is tud kegyetlen nehéz és összetett lenni, pedig lehet hogy a végeredmény csak egy 15 soros egyszerű kód lesz...
  • cateran
    #14
    Azert Einstein ELMELETI dolgokban "tevedett" (mar amikor tevedett) a programozas pedig csak reszben elmeleti.
    Cyclopsnak szerintem eleg jo a meglatasa, esetleg azt tennem hozza, hogy van amikor nem is a feladat nehez, hanem a kepessegek nem megfelelok/elegsegesek. Ilyenkor jon a "programozas nehez", holott egyszeruen csak szellemileg alultaplaltak az illetok.
  • AgentKis
    #13
    Amekkora kontárkodás folyik ebben a "szakmában" jelenleg, nem is csodálkozom ezen... Olyan egyáltalán nem olcsó termelésirányítási rendszerről is tudok, ahol az adatbázis kezelést hírből ismerők a fejüket fogják! Olyan " igényes szakmai" megoldások vannak, amikor egy szöveges mező első, második, harmadik 4 karaktere külön adat!!!! Na most ebben optimalizáljunk akkor lekérdezéseket!!! És nem a progress adatbázis a szar, hanem szamai kontármunka ez több10milliókért!
  • MasterMason
    #12
    Most sem bíznak életeket "átlagprogramozókra", ezekre a helyekre nem lehet beesni az utcáról egy papírral bármilyen papír is legyen az, komoly referenciákat és több éves tapasztalatokat kérnek.
  • MasterMason
    #11
    "A vizsgán kiemelt szerepet kap a kiberbiztonság és a magánélet kérdése."

    Most őszintén, kinek mi köze egy mérnők egy programozó magánéletéhez?!

    A másik fele az, hogy ezekre az állásokra jelentkezők mindegyike rendelkezik szakirányú képesítéssel diplomával. Egy űrkutatási projektbe nem szoktak csak magasan kvalifikált embereket felvenni, ha pedig azt hiszik, hogy ezek az emberek nem hibázhatnak, akkor bizony leányálmaik vannak a programozásról.

    Nincs nem létezik és soha nem is fog létezni tökéletes program, nem véletlen vannak a különböző fázisok, tesztek stb. Még a legnagyobb tudósok is tévedtek sok dologban pl Einstein és lehetne sorolni.
  • cyclops
    #10
    Eddigi tapasztalataim alapján a nagy szoftverfejlesztési projektek így néznek ki:
    Manager: 3 hét múlva kiadjuk az új SW verziót.
    Fejlesztők: De még a specifikáció sem érkezett meg!
    Manager: Nem baj, azért csak kezdjétek el.
    A fejlesztők fejlesztenek, de legbelül tudják, bármilyen döntést is hozzanak az implementáció közben AZ a rossz.
    2 hét múlva:
    Manager: Megjött a speckó, 1 hét múlva kiadás!
    Fejlesztők: Ez nem fair...
    Vadul átgányolják a meglévő kódokat, hogy megpróbáljon megfelelni a speckónak.
    Kiadás előtt egy nappal:
    Manager: Itt a javított speckó. Ja és holnap kiadjuk a szoftvert.
    Fejlesztők: De még tesztelve sem volt...
    További kapkodás és gányolás.
    Másnap megtörténik a kiadás és a managerek pezsgőt bontanak, milyen jó munkát végeztek.
  • Caro
    #9
    Az egyetemi "követelmények" valóban elégtelenek e téren, de ettől még a legjobbak is hibáznak.
    És ez a baj, hogy egy ilyen papír inkább csak adminisztrációs akadály, amit sokan fel is vetettek, hogy ebből majd lesznek akik jól élnek, de eredménye nem lesz.
  • gombabácsi
    #8
    ezt most nem értem... mi az, amihez nem kell engedély, "papír" a közszolgáltatásokban?
  • esdideki
    #7
    esetleg a terméket is lehetne tesztelni. talán...
  • Locutos
    #6
    És a nagy projektek az külön tészta, beedződött kóder kell hozzá, a referncia munkájába kell legyen nagyobb projektnek. Jelentős összeszedetsséget követel egy nagyobb projekt állandó jó-úton tartása (úgyértem befejezhető is legyen, ne siklodjon ki úgy hogy már teljesen elgabalyodott és már nem lehet befejezni (csak újragondolni és sokat átírni benne))
    Ja és az nagyon rossz hogy a programozókat nyomás alatt dolgoztatják. Mintha a sebészt sürgetnéd, egy apró érszálat vág el plusszba és kész a baj.
  • Locutos
    #5
    Szerintem a legjobb módszer kiszűrni a programozókat a referencia munkái alapján. Milyen projektekbe vettél részt, mit(milyen komplexitású dolgokat) csináltál.
    Ezzel nem kötelezik az illető programozót a nagy azonnali lexikális tudásra.
  • dyra
    #4
    Eljött az idő, hogy ebből is nagy pénzeket akarjanak csinálnak bizonyos cégek. Hasonlóan a SAP vagy az ITIL képzésekhez, ahol az egy hetes nagyon gyorstalpalók kerülnek millió forintokba.
  • vision5
    #3
    Vannak olyan helyek ahol ez fontos (sőt talán mindenhol fontos lenne).
    Csak persze nem a diploma fogja meghatározni hogy mennyire képes programozni valaki, mivel az egyetemen egy nyelvnek jóformán csak a szintaktikáját tanulják meg és rendkívül felkészületlenül hagyják el azt. Be kell látni, hogy igazán programozni (nem php-s szkript kiddinek lenni) kell egy idő és alapozás meg persze rengeteg felelősségtudat. Nem bíznék életeket átlagprogramozókra.
  • Sir Quno Jedi
    #2
    Szánalmas barmok. Valaki nem egy engedélytől fog tudni programozni vaze. Mégis mi alapján adna ki bárki is ilyet (a korrupción és elnyomáson kívül). Az orvos is elvégez ezt-azt, van pár vizsgája és ripsz-ropsz kap egy engedélyt. ÉS? Attól még első napján kinyírhat ezer beteget, semmi sem akadályozza meg ebben. A szaktudás és az engedély között nincs összefüggés. És ha elveszik, vagy nem adják ki a programozó "engedélyét", akkor mi lesz? Mehet zugprogramozónak feketén?!?!? :DDD

    A mérnöknek van diplomája, meg a szaktanfolyami vizsgákról plakettmakettje, akkor is ha infós. Ennyi, nem is kell több. Az összes minősítő vizsgát meg úgyis ismételgetni és újítani kell pár évente ISZONYAT pénzekért, különben nem érvényes. Persze továbbra sem ettől fog tudni valaki programozni.

    Ha meg a biztonságért aggódnak, OLYAN helyeken úgyis kapsz egy nemzetbiztonsági vizsgálatot, mielőtt odatolhatod az orcádat. Ezt kell kiterjeszteni a közművekre és kész is.
  • Zoli007
    #1
    Juhéj, éljen a korrupció!

    "A vizsgán kiemelt szerepet kap ... a magánélet kérdése." - Na menjenek a jó kurva anyjukba!