62
  • BrockSamson
    #62
    Hat akarmennyire igenytelenek eze a mobil eszkozok, azert jo tudni, hogy barhova megyek, van nalam GPS (nem vilagbajnok, de mukodik). Ha kell meg tudok barmit nezni a neten (es igen, ha kell hasznalom a nagyitast). Ha kell eljatszok nehany casual jatekkal (mondjuk pl.: elussem a varakozasi idot), es ha kell le is fenykepezhetek valamit (nem muveszi kepeket, nem orok csaladi emlekeket, hanem gyors hasznos kepeket).

    Persze a nagy igenyessegben lehet allandoan es mindenhova hordani fenykepezot, GPS-t, notit, de csak mert nincs mindenhol szuksegem mindenbol a maximalisan elreheto minosegre, azert meg nem vagyok igenytelen.
  • Madve
    #61
    Nekem meg a nokia maps a 3-as verziószám óta (évek óta) tökéletesen megfelel gps programnak telefonon (idén nyáron ha minden jól megy akkor kipróbálom anglia-magyaro. útvonalat is vele), de biztos vagyok benne hogy vannak más platformon is jól használható fizetős alkalmazások is (garmin, tomtom, stb.)
    A böngésző majdnem mindegyik okostelefonon megfelel a hétköznapi igényeknek, és az újabb böngészők elfogadhatóan tördelnek, persze mindig akad egy pár kivétel, na de a telefon nem is arra van, hogy teljes mértékben kiváltson egy normál gépet normál böngészővel.
    A játékoknál elég gyorsan megszokható az irányítás, de a játékok sem olyan bonyolultak, hogy olyan komoly kontroller kelljen hozzájuk, de ha mégis többre vágynál az SE már kiadta egy ideje erre a megfelelő telefont...
    Optikáról annyit, hogy nekem N8-am van, gyakorlatilag a hétköznapi fotózási/videózási igényeknek bőven megfelel az optikája, persze értelem szerűen nem teljesen ugyanaz, mintha egy különálló digitális kamerám lenne, de legaláább mindig nálam van, szóval akkor is tudok (jó minőségű) képeket készíteni, amikor egy síma géppel nem tudnék, mert egyszerűen nincs ott.

    Szerintem menj el egy boltba, és nézz körül rendesen, mert az alapján amit mondasz nem mostanában nézelődtél utoljára...
  • Doktor Kotász
    #60
    "Jaja, a kocsog fejlesztok meg penzt csinalnak belole, amibol hideg sorocsket vesznek es nyaron szopogatjak a majami bicsen:)
    Mert az emberek a budos, kapitalista vilagban penzbol elnek."

    Ez nem szoftverlopásról szól, hogy a szegény programozó nem kap pénzt a munkájáért, hanem arról, hogy valaki elkészíti, kirakja a netre, és az oldala reklámjaiból él meg, a program meg a látogatottságot növeli, de ez Jobsnak nem tetszett, mert így úgy is játszhat valaki, hogy közelébe sem ment az apple szoftverboltjához.

    És ez gusztustalan. Olyan, mintha a Tesco verőlegényeket küldene az Auchan elé, hogy minden teli szatíorral kilépőt szájba basszanak egy baseball ötővel.
  • Komolytalan
    #59
    Engem meg a szifon gps (nem enyém volt, ismerősé) vizuális érzékelés, és 2 körforgalom "egyenesen áthajtás" helyett fel akart küldeni az autópályára. A 25eFt-s kínai normális szoftverrel nem csinál ilyet (tudom, elvileg a szoftver is pénz, de akkor is csak 40 volna).
    A böngésző eleve nem lehet jó, mert 3 colon nem lehet 14+ colra optimalizált anyagot megjeleníteni rendesen (tudom, lehet zoomolni, meg valamennyire a html azért újratördelhető, de akkor is).
    A játékokhoz van némi GPU (mert az olcsó), de hiányzik a normális controller.
    A fényképezőgép is olyan amit a technika enged: gagyi optika (mert az nem fér/drága) + csillió pixeles CCD (mert az meg filléres tétel). A színeket úgy nagyjából el is találja - kék helyette elég ritkán rak zöldet.

    A JAVA meg amúgy az Oracle-é, és csak idő kérdése hogy lezárják, és olyan áron adják, ahogy a többi terméküket is. Az is elég kétséges, hogy a google írhat-e másik java vm-et, merthogy maga a nyelvi szintaktika amit használ, az konkrétan lopott (ha jól tudom még nem lefutott a per).
  • kvp
    #58
    "A valóság az, hogy amit a telefonba integráltak:
    - gagyi gps
    - gagyi böngésző
    - gagyi játékkonzol
    - gagyi fényképezőgép
    - gagyi videokamera"

    Nallam pl. a gps mukodik, a bongeszo chrome, a 3d-s gyorsitas hozza egy regebbi pc szinvonalat, a fenykepezogep kb. egy sony minoseg, a videokamera is (hd felbontasu). A kijelzo pedig valamivel szebb kepet ad mint ami az iphone-okban van (bravia). Egyszeruen csak jo minosegu keszuleket kell venni, nem a kinai allami telefongyar (zte) termekeit. Es persze megfelelo operacios rendszert kell valasztani, pl. egy linux disztribuciot. (nekem google linux-om van, nepszeru neven android)

    Egyebkent a mobil flash helyett a google java api-jahoz irt bongeszobe epulo kodok lennenek a jo megoldas, mivel ez lehetove tenne, hogy a mobil alkalmazasok minden gepen egysegesen fussanak es azt is, hogy bongeszobol elerhetoek legyenek desktopon is. Ez egy nyilt szabvanyra epulo rendszert eredmenyezne, ahol az api-k jo resze alatt a szabvany linux-ban is megtalalhato posix api van, ami szinte minden platformon elerheto. A chrome nativ kod tamogatasa is hasonlo, de az nem kezeli olyan jol az eltero platformokat mint egy java alapu megoldas.
  • Komolytalan
    #57
    html5 (meg 4 stb) előnye a flashhel szemben pl az, hogy folyó szöveget + beszurkált jól meg lehet benne jeleníteni. Mert alapvetően erre van, nem másra. A többi az mind csak hozzágányolás (canvas, JS, stb).
  • Komolytalan
    #56
    Valami érvet bele tudnál zsúfolni a következő 28 sorodba is? Nyilván mindenki abból indul ki, amit lát. Van aki abból amit a monitoron lát, van aki meg abból amit a környezetében lát. Az fáj, hogy én hangsúlyoztam hogy a környezetem nem fedi le a teljes világegyetemet? Vagy az hogy volt merszem következtetést levonnom a saját tapasztalataimból, ahelyett hogy a monitorból ömlő trendi f.szságokat ismételném, ahogy pl te teszed?
  • Komolytalan
    #55
    "Az okostelefon nem egy felturbózott telefon, hanem egy telefontba integrált zsebszámítógép: gps, netbrowser, játékkonzol, fényképezőgép, videokamera, _ÉS_ telefon egyben."
    Ez egy nagyon marketinges megközelítés. A valóság az, hogy amit a telefonba integráltak:
    - gagyi gps
    - gagyi böngésző
    - gagyi játékkonzol
    - gagyi fényképezőgép
    - gagyi videokamera
    És az integráció miatt maga a telefon is gagyi lett (pl üzemidő, méret, tömeg).

    Az okostelefon az igénytelenek mindenes eszköze. Nem maga a technológia igénytelen - ekkora méretben, a mai fejlettségi szinten nagyjából ezt lehet kihozni. A felhasználók, akik ezzel beérik, ők az igénytelenek.
  • Attila1234
    #54
    Én mindent elhiszek, de azt nem értem, miért van az, hogy ugyanannak a YouTube videónak az 1080-as HD verziója Flash-ben 10-35%-ra, míg HTML5-ben 30-45%-ra terheli le a gépem processzorát. :)
  • Madve
    #53
    A mondat rendben lett volna mint poén, de a rossz helyesírás miatt más értelmet kapott, csak erre próbáltam rámutatni, így poén helyett értelmetlen lett...
  • Balumann
    #52
    Én azon lepődtem meg, hogy még a Nokia E51 -el is tudok youtubezni, bár ott a saját lejátszóval nyitja meg a videót.

    A HTML5 -el kapcsolatban, én eddig nem látom semmi előnyét, kipróbáltam jópár letölthető alkalmazást Chromeban, pl. az Angry Birdsot, de nagyon zavaróan beakadozgat (netbookon még az SD minőség is borzasztó, linux alatt konkrétan le is fagy...), youtubenál is beakadozgat a videó HTML5 próbaverzióban 720p-seknél (mármint ez asztali gépen).
    Persze biztos sok lehetőség van még benne, meg grafikus gyorsítás meg hasonlók, dehát eddig én semmi előnyét nem láttam a flashel szeben. (azt leszámítva, hogy az iKészülékek is támogatják).
  • finaltrekker
    #51
    Ezért van a YouTube-nak HTML5 verziója: http://www.youtube.com/html5
  • hurkaur
    #50
    Latom nem jott at ,hogy csak poenkodtam, kedves medve.
  • Madve
    #49
    "Oh may gad" - Oh talán nyílhegy? De még lehet Oh május nyílhegy is.... :)
    Szerintem egyenlőre inkább mondd azt, hogy istenem, amíg nem megy az angol...
  • M2 #48
    Ez azért van mert sznobok közt élsz. :-)

    Az én ismerőseim 99%-ban kihasználják az okostelefonjaikat: neteznek, játszanak, filmet néznek stb.
    Aki meg melós és csak telefon kell neki, az tényleg 8-ezres készüléket tart.
  • M2 #47
    Flashben fejlesztek, de szerintem se mobilokra való.
    Oda külön kell a progit optimalizálni és jobb is így, pénzt is többet hoz.

    Felhasználónak is jobb, mint böngészős flasheken próbálni eltalálni a 2x2 pixeles nyomógombot.
  • hurkaur
    #46
    _Nem reprezentativ_ felmeresed szerint az emberek _10%-a_ hasznalja ki az okostelefonok funkcioit. Szoval a _nem reprezentativ_ felmeresed(?) szerint az a _10%_-os tomeg, aki valojaban kihasznalja az okostelefont, mar eleg hogy megkerdojelezd az aktualis divatcikk _hasznossagat_.
    Kerdojelezd, csak ne a hasznossagat, mert mint allitottad a -biztosan magasszintu- _nem reprezentativ_ felmeresed(lol) alapjan, hogy _10%_-a a koreidbol hasznalja, igy nekik hasznos.
    Ha nem ertheto, akkor probald magadnak objektivan ledefinialni a hasznossag fogalmat, hogy rajojj mekkora marhasag ez az egesz, amin itt lovagolsz.
    Mar ha eltekintunk attol, hogy mennyire onmagaba fasult embernek kell lennie valakinek ahhoz, hogy egy termek hasznossagan vitazzon, holott ez szimplan egy szubjektiv dolog.
    "minek az embereknek auto, hisz tobbnyire eleg lenne motor is. Tehat ez egy divatcikk es nem hasznos!!!!!"

    Oh may gad, el se hiszem hogy ekkora boduletes marhasagon vitazok itt pentek este..
  • asgh
    #45
    Én ismerek olyan embert, aki szerint az összes számítógép divatcikk és pár év alatt úgyis ráunnak az emberek. Ezt a nézetét 1985 óta vallja.
    Az okostelefon nem egy felturbózott telefon, hanem egy telefontba integrált zsebszámítógép: gps, netbrowser, játékkonzol, fényképezőgép, videokamera, _ÉS_ telefon egyben.
    Azért a telefonba integrálják a többit és nem mondjuk az mp3 lejátszóba, mert a telefonját mindenki folyton magánál hordja. Értsd: ha a konyhaasztalon hagyta a telefont, akkor visszafordul a kapuból, az mp3 lejátszóért viszont nem.
    Az nem meglepő, ha az okostelefonokat az esetek döntő többségében telefonálásra használják. Ha mindenki állandóan a zsebében hordana minden mobil bizbazt, akkor is - a dolog természeténél fogva - a telefonját használná a leggyakrabban.
  • G_ArchAngel #44
    Akkor az ismerosi korombol a 40 ev alattiak a 10%-ba tartoznak. Bevallom szuleimnek tenyleg eleg az egyszeru telefon, de a kozepkoruak es fiatalabbak picit szeleskorubben alkalmazzak.
    Aztan lehet csak en korulottem vannak ilyen furcsa emberek...
  • Komolytalan
    #43
    Nem reprezentatív felmérésem szerint az okostelefon használók 90%-a ugyanarra használja az okostelefonját, amire a 8eFt-s mobil is jó lenne. Szóval engedtessék már meg, hogy megkérdőjelezzük az aktuális divatcikk hasznosságát.
  • Komolytalan
    #42
    Nálad valószínűleg sokkal jobban ismeri.
  • Komolytalan
    #41
    Azért ha rákeresel a stackoverflown, ez az esemény hol működik, hol nem (OS+böngésző függő). Egyébként meg nem eseményt kellene dispatchelnie, hanem egyszerűen automatikusan le kellene állítania a movie-t (mondjuk lehetne beágyazó html kód függő, hogy ezt megteszi-e, vagy valami). Így a bannergyárosok bannerei sajna nem pörögnének-forognának, amiért szerintem nem lenne nagy kár (csináljanak anim gifet).
  • sanyicks
    #40
    Ezek szerint te sem nagyon ismered a html5-öt, ha szerinted a flashez képest borzasztó lassú :)
  • B0nFire
    #39
    Nem áll szándékomban trollkodni, még akkor sem, ha tudom, itt ez a trendi, és aki nem teszi, az ki van közösítve. Eddig sem tettem, eztán sem fogom. Jobban tennéd, ha te is tartózkodnál tőle, ha megkérhetlek rá.
  • G_ArchAngel #38
    Egyreszt az okostelefon nem attol az, hogy megjelenitse a flash tartalmat. Masreszt a flash-keptelen telefonok es tablet-ek is lejatszak a youtube, vimeo vagy indavideo-kat is. igy valojaban a kezelhetetlen jatekokat, reklamokat es giccses oldalakat bukod.
    Persze ezt egy bizonyos felhasznaloi kor desktop gepen is korlatozza.
    Harmadreszt ezek a telefonok sokkal tobb es osszetettebb funkciokat, megoldasokat tartalmaznak es feladatokat kepesek elvegezni. Nem csak a flash a kulonbseg a 8000 es 50000-es telefonok kozott.

    Szerintem.

    Ellenben ha szimplan trollkodni akarsz, akkor azt az SG-n kicsit profibban kellene nyomnod.
  • B0nFire
    #37
    Azt azért elárulhatná valaki, hogy miért vegyek én 50+ e forintért okostelefont full HD kijelzővel, vagy 150+ ezerért tabletet, ha az internetes tartalmak jelentős hányadát nem képes megjeleníteni? Pl a YouTube videók, de bármely videó, ami flash-be van ágyazva. Akkor maradok az asztali gépnél ha internetezni akarok, telefonnak meg megteszi egy 8000 Ft-os teszkós, kártyafüggetlen nóném készülék is, ha a mostani buta telefonom végképp beadja a kulcsot. Nincs értelme így okosat venni jóval több pénzért. Addig legalábbis, amíg a flash ilyen nagy területeket lefed a weben.
  • G_ArchAngel #36
    21-es komment?
  • edomeridomar
    #35
    Általában olyanok szidják a Flasht akik még csak nem is ismerik. Aki ismeri az pontosan tudja hogy miben jó a HTML5 és mire nem alkalmas - sajnos rengeteg funkciója nem teszi lehetővé megfelelő HTML5 játékok írását (Flashez képest borzasztó lassú és nem konzekvens). Az Adobe a böngésző plugin függőségektől való megszabadulással pont nagykorúvá válik, hogy megfelelő játékplatform lehessen. Én ezt a lépést pozitívan élem meg, hiszen akinek flash funkcionalitás kell, továbbra is telepítheti alkalmazásként a mobiljára.
  • edomeridomar
    #34
    "A flash böngészőben nem érzékeli, hogy az egeret elvitték róla. A böngésző annyi információt küld felé, hogy a flash szélétől x pixelre (az utolsó még belül lévő koordinátán) megállt az egér. De nem küld "elvitték rólad az egeret" eseményt."

    Ez nem igaz. Stage-re kell rakni Event.MOUSE_LEAVE listenert.
    Van még a kattintás a flash movien az Event.ACTIVATE és a kívülre kattintás Event.DEACTIVATE.

    "Vagy az a flash program leállíthatná saját magát, ami fölött nincs egér... :o"
    Van rá lehetőség csak a Bannerhuszár Vérpistikék nem élnek vele, akik ugatják a Flash programozást. Pl. simán az előző esemény feldolgozásánál a framerate-t 0-ra lehet venni, ami egyenlő a pause funkcióval. Más kérdés hogy a bannerhuszárok örülnének-e hogy a csodáik nem pörögnek-forognak minden oldalon.



  • asgh
    #33
    woar:
    Ha a flash életképes lenne, akkor az android platform profitálhatott volna belőle az iOS kárára. A droidos gyártók mindent meg is tettek, hogy a flash támogatás, mint iOS verő fícsört kerüljön be a köztudatba. Most viszont kiderült, hogy alapvetően a droid userek sem veszítenek semmit a mobil flash megszűnésével.
    Ugyanez volt, amikor az apple - egyik napról a másikra - nem szállított több gépet floppyval. Ment a hőbörgés, aztán kiderült, hogy a gyakorlatban senki sem használ már floppyt. Akkor sem az apple miatt halt ki a floppy, csak ők léptek először, amikor a technológia korszerűtlenné vált.
    A flash megszűnését maximum felgyorsította az apple lépése, de semmiképpen sem volt okozója. És igen, a droid támogatás megvonása ugyanígy gyorsított volna a folyamatokon, de abban az esetben sem lett volna közvetlen okozója a flash fejlesztés leállításának.
  • woar
    #32
    asgh:
    Mert ha az android platform szünteti meg a flash támogatást, akkor nem ez történik. Gondolkozz már egy keveset!
  • asgh
    #31
    Tehát egyetlen cég az egy kezeden megszámlálható termékpalettáján letiltja a flasht és ez oda vezet, hogy a gyártónak semmilyen más mobil platformon nem éri meg tovább fejleszteni? Akkor vagy az illető cég befolyása jelentősebb, mint egyesek szeretnék, vagy a mobil flash eleve kudarc volt és ezzel telt be a pohár.
  • Komolytalan
    #30
    A flash böngészőben nem érzékeli, hogy az egeret elvitték róla. A böngésző annyi információt küld felé, hogy a flash szélétől x pixelre (az utolsó még belül lévő koordinátán) megállt az egér. De nem küld "elvitték rólad az egeret" eseményt.

    Egy plugin nem fér ám hozzá direktben minden hardverhez, hogy ilyen ellenőrzéseket meg tudjon csinálni. Amit kap azt nagyjából a böngészőtől kapja.
  • Komolytalan
    #29
    AdBlock... Általában a bannereket ha kiszűröd, marad kb 1 db flash, ami az amit egyébként is nézni akarsz.
  • viasz
    #28
    Vagy az a flash program leállíthatná saját magát, ami fölött nincs egér... :o
    (Ez nem űrtechnika - meg lehetne oldani, és lehetne ez egy igazi áttörés a Flash-ben. Csak ehhez normális tervezők és fejlesztők kellenének, nem pedig olyan impotens majmok kellenének, akik pl a Flash-t fejlesztik.)

    Így hogy tetszik?
  • G_ArchAngel #27
    De en nem irom, en vegfelhasznalo vagyok, rajtam a szar csapodik le es nem en dobom.
  • G_ArchAngel #26
    Erre amugy nincs valami extension? Mert tenyleg nem lenne hulyeseg.
  • Komolytalan
    #25
    Semmi ilyen nem történt - a mobil böngészőben lévő flash playert nem fogják folytatni - viszont az AIR alkalmazásokat is egy flash player fogja futtatni, viszont egyszerre csak egyet. A böngésző készítők erre nem voltak képesek, az Adobe megoldotta a problémát.
  • Komolytalan
    #24
    És nem is a fejlesztő eszköz készítőjét. A html formátum, és a böngészők gagyik. Eleve nem kellene hagyni futni egyszerre több flasht. Vajon miért van az, hogy ugyanaz a kód AIR formátumban meg van olyan jó hogy meg is veszik? Böngészőben is meg lehetne oldani, hogy csak az a "téglalap" futtathasson scriptet, amely fölött egér van, a többi meg álljon. Ez nem űrtechnika - meg lehetne oldani, és lehetne ez egy igazi áttörés a html formátumban, és a böngészőkben (ez lehetne az igazi html5). Csak ehhez normális tervezők és fejlesztők kellenének, nem pedig olyan impotens majmok kellenének, akik pl a Firefoxot fejlesztik, és keverik a másodpercet az ezredmásodperccel timeout vizsgálatkor.
  • woar
    #23
    Megosztom én is a tapasztalatomat :)
    Flash Block chrome alkalmazás. Amikor játszom, az ablak közepén van a játék és körülötte kis áthúzott "f" betűk. Sok kis áthúzott "f" betű. Mitöbb? Rengeteg kis áthúzott "f" betű. És a játék zökkenőmentesen, gyorsan és szépen fut.
    Ha kikapcsolom a Flash Block-ot, szép színessé változik az oldal, minden mozog, és lelassul, beszaggat a játék.
    Bár lehet én nem vagyok túl tapasztalt a flash fejlesztés terén, de szerintem, ha párhuzamosan fut (nem vicc) 8-10 alkalmazás, akkor nem kell csodálkozni, hogy lassú, zabál, szaggat. És persze valaki megmagyarázhatná, hogy miért kell flash egy 5 db képet cserélgető dobozhoz.