33
  • B0nFire
    #33
    Hogy is függ össze a teljesítmény (W) a hangnyomással (dB)?
  • Sanyix
    #32
    Én azért azonnali kivégzést adnék a felelősnek.
  • Sanyix
    #31
    inkább a zenék hangerejét korlátozzák, mondjuk úgy hogy nem engedik hogy a köcsög kiadók úgy felhangosítsák, hogy a színuszhullámok csúcsa inkább egy fennsík mint csúcs.

    Mert a sok igénytelen szar embernek ez tetszik, mert a kurva hangerőszabályzót most sem ismerik. Ha mégjobban lehalkítják a zenéket még hangosabbra kell venni ezeknek a hülyéknek, és mégszarabb minőségű lesz annak aki nem botfülű és igénytelen.
  • KillerBee
    #30
    Nem egészen. A normál műsoroknál a dinamika miatt csak a csúcsok - pl. egy kiáltás vagy durranás - érik el a megengedett maximumot, összességében azonban a hangerő jóval a max. alatt van. A reklámoknál viszont dinamika-kompressziót alkalmaznak, azaz a reklám egész szövege nagyjából azonos hangerőre van komprimálva. Eztán az egészet felnyomják a megengedett maximumra.

    Emellett lehet, hogy a 2kHz körüli tartományt is némileg kiemelik, mert ott a legérzékenyebb a hallásunk.
  • Inquisitor
    #29
    Az is szabályozva van, de valaki mondta, hogy ki lehet játszani, nem a hangerőt állítják, hanem kiemelnek bizonyos hangtartományokat ... de akkor is görénység.
  • Inquisitor
    #28
    Lehet rosszul emlékszem, de hosszú évek óta van ilyen korlátozás, azt hiszem csatornánként valami 12 mW kimenő teljesítményre csatornánként? Ellenben lehet kapni olyan ázsiai csempészárut, amit nem EU piacra szántak, ott simán előfordul 40 mW, attól simán meg lehet süketülni egyszeri (hülye) használattól is.
  • bertino
    #27
    ha a járművekben nem korlátoznak semmilyen hangerőt, akkor már jók vagyunk.
    nehogymá ők szabják meg, hogy mikor süketülök meg bazeg

    persze zenelejátszó megint más tészta.
  • Azorut
    #26
    Viszont az senkit nem zavar az EU-ban ezek szerint, amikor a Tv-ben megszakítják a filmet és megszólal a SOKKAL hangosabb reklám.
  • Azorut
    #25
    Én meg pont ezért használok agybadugósat, fele akkora hangerő kell, hogy tisztán halljam a zenét a buszon, mint bármilyen másfajta füleshez.

    Néha van olyan, amikor egy zenét hangosan akarok hallgatni, és az csak idegesíteni fog, hogyha mindig figyelmeztet a kütyüm, hogy túl hangos, hadd döntsem már el ÉN könyörgöm.
  • Darth Sith
    #24
    Ezt a baromságot. Rávan írva, h ha túl hangosan hallgatod, megsüketülsz/károsodik a hallásod. Aki ezek után így hallgatja, magát okolhatja. Miért kell az embereket megvédeni a saját hülyeségüktől? szivük joga hülyének lenni.
  • KillerBee
    #23
    "Egyébként nem értem, hogy kell elnyomni a háttérzajokat?"

    Hallgass pl. BKV-val utazva zenét, a metró főleg jó kísérleti terep. Mindjárt megérted, miért hasznos elnyomni a háttérzajt.

    "A közlekedéskor szükség van arra, hogy halljad, mi történik körülötted."

    Csak akkor, ha te vezetsz.
  • NullZ3r0
    #22
    A moziknak kéne korlátozni a hangerejét, mert az is szinte fáj, mikor beülsz. Később eltompul a hallásod, és már nem annyira zavar, de ez tuti nem jelent jót.
    Ami még nagyon káros (és pazarló) azok a 18°C-ra légkondicionált termek, mindenhol. Rengeteg energia megy el rá, és tuti hogy rengeteg pénz is, hogy az ettől megbetegedőket kigyógyítsák.
  • ziipp
    #21
    Meglehetősen felpuhulhatott ez a határozat, mert ebben a formájában keveset ér, de ez is valami. Ezzel az erővel viszont a képernyőkre és kellene előírásokat bevezetni, mert az meg a szemet rontja.

    Egyébként nem értem, hogy kell elnyomni a háttérzajokat? A közlekedéskor szükség van arra, hogy halljad, mi történik körülötted.

    Ha mégis kell és nagyobb fülest sem sem akartok hordani, akkor a hangokat interferencia segítségével is lehet szűrni. Active noise control. Itt egy már forgalomban lévő termék, bár lehet, hogy ez többe kerül, mint maga a lejátszó, és egyéb korlátai is vannak.
  • KillerBee
    #20
    "Szerintem ez nem "túl jó hallás", hanem túlérzékenység, bár nem vagyok orvos. Nem kellene összekeverni."

    Nem kellene látatlanban diagnózist felállítanod, főleg ha tudod, hogy nem vagy orvos. A CRT sorkimenője igen zavaróan hangos tud lenni, ha abban a tartományban még hallasz.
  • KillerBee
    #19
    "Alapból a hangerő egy bizonyos szintig megy, aztán bekapcsolhatod, ha akarod, hogy menjen tovább is. A szabályozás kifejezetten rugalmas, nem idióta."

    Az nem szabályozás, hanem korlátozás, mert nincs mérés vagy visszacsatolás. Nem is a hangerőt korlátozza, hanem a kimeneti feszültséget. Ez azért baj, mert a fülhallgatók érzékenysége és impedanciája igen eltérő lehet. Lesz, amelyik a korlát szintjén igen halkan szól, és lesz olyan is, amelyik már ott is túl hangosan.
  • hdo
    #18
    "Zárt fejhallgató viszont teljesen más tészta, na az arra való, hogy kiszűrje a külső zajforrásokat - viszont azt halottam, hogy vihargyorsan beleizzad az ember füle, pedig nagyon filózok egy zárt fejes beújításán."

    Pont emiatt továbbra is azt mondom hogy gumis fülhallgató. Nekem évek óta van, egyáltalán nem izzad a fülem tőle, nem nyomja a fülemet, nem hallatszik ki a zene, egyrészt azért, mert kellemes közepes hangerőn hallgatom, ha meg már tényleg eldurvul a környezeti zaj, akkor meg feljebb tekerem, de hát ugye akkor még mindig nem hallja más hogy én mit hallgatok, mert elnyomja a környezet zaja, ami miatt feljebb toltam.

    Hangminőség egyáltalán nem akadály, media marktban ki vannak rakva hallgatható fejesek, és a tizenegynéhány ezer forintos AKG fülhallgatóm rommá veri az összeset hangzásban, még a huszonezres sennheisereket is. - ez viszont lehet hogy azért van mert szar minőségű lejátszóra vannak kötve media marktban a fülesek, az mp3 lejátszóm meg EQs, szóval aránytalan az összehasonlítási alap; nameg zenei stílustól is függ hogy az ember milyen hangzást vall jobbnak, nyilván ahol fontos a térhangzás, oda fejhallgató dukál. Mélyhangban a fülhallgató veretlen!
  • Beast Machine
    #17
    " Fejhallgató meg nem városba való, mert az _nem_tud_ ilyen hatékonyan zajt szűrni."

    Ez egyréstz fülesfüggő, mert nekem a Sennheiser HD 435-ös fejesem képes túlkiabálni még a metrót, de sajnos nyílt konstrukció, így kihallatszik a zene, ez nem feltétlen öröm.

    Zárt fejhallgató viszont teljesen más tészta, na az arra való, hogy kiszűrje a külső zajforrásokat - viszont azt halottam, hogy vihargyorsan beleizzad az ember füle, pedig nagyon filózok egy zárt fejes beújításán.
  • Laurion
    #16
    1) A gyártóknak az az érdeke, hogy megvegyék a terméket. Ha a nép nagy hangerőt akar, akkor minden készülékben benne lesz ez az opció.
    2) Nem kell a menüben turkálni: egyszer bekapcsolod, és kész. Az életbe' se nyúlsz hozzá még egyszer.
    3) Nekem most is ilyen lejátszóm van, szóval ez egyáltalán nem a jövő zenéje.

    Ami meg az "etetik a népet" kitételt illeti: a gyártók nem etethetik a népet semmivel, mert ha X gyártó kihagyja a magasabb hangerő lehetőségét, akkor a nép hirtelen Y gyártótól fog vásárolni, X termékmenedzserét meg jól kirúgják a francba. (Ezt írtam ugyan az első pontban is, de nem árt ismételni.) Kapitalizmus van, és annak előnyei is vannak ám.
  • hdo
    #15
    Igen, és pontosan azért mert hússzor leírták a cikkben, gyanús. Szerintem csak etetik vele a népet, a végtermékekben meg majd véletlenül hiányozni fog az opció.

    Meg amúgyis, ki az a kretén, aki nem bírja önszántából alacsonyabb hangerőn hagyni a lejátszóját ha nem kell hogy ordítson? Ha nem kell max hangerő, nem hangosítom fel teljesen, de most őszintén, neked kell egy olyan lejátszó aminek a menüjében kell majd turkálni ahhoz hogy feljebb told a hangerőt? Az első dolog az lesz, hogy amint veszek egy ilyen lejátszót, kikapcsolom a lefokozást, és úgy hallgatom ahogy eddig is - HA valóban lehet, de kétlem.
  • Laurion
    #14
    "en pl baromi jol hallom az eles hangokat"

    Szerintem ez nem "túl jó hallás", hanem túlérzékenység, bár nem vagyok orvos. Nem kellene összekeverni.
  • Laurion
    #13
    hdo, az mp3 lejátszók ezután is tudnak majd brutál hangosan szólni, csak az egy külön bekapcsolandó opció lesz a menüben, nem alapbeállítás. Alapból a hangerő egy bizonyos szintig megy, aztán bekapcsolhatod, ha akarod, hogy menjen tovább is. Nem kell semmilyen végerősítő. Vagy hússzor leírták a cikkben. A szabályozás kifejezetten rugalmas, nem idióta.
  • hdo
    #12
    Aztán majd divatba jönnek a miniatűr végerősítők.

    Emlékszem nekem úgy 7-8 éve volt egy rádiós Walkmanem, amit sajnálatos módon ugyanezzel az elképzeléssel bűn halkra csináltak. 18 ezer forint volt a jószág, majdnem minden dolgot tudott mint egy flancos kazettás deck, de halk volt. Aztán ismerősöm csinált mellé egy ipod méretű erősítőt. Addig lehetett hangosítani hogy már a fülhallgató is torzított, és mivel egy eléggé bika telefonakksit rakott bele, a merülés sem volt gond. További 3 ezer forintba került az akció - telefon akksit nem számolva, az saját volt - úgyhogy szerintem megérte. Ennek az idióta szabályozásnak is hasonló sorsa lesz.

    Amúgy egyáltalán nem értek egyet azokkal akik azt mondják, hogy azért kell hangosítani rajta, hogy az "alapzajt" amit a környezet lead túlordítsa, mert manapság minden normális fülhallgató gumis, amit ha bedugsz a füledbe, rendesen csend van! Ha beírjátok a google-ba hogy earphones, a képtalálatok javarészt csak ilyet dobnak ki már! Fejhallgató meg nem városba való, mert az _nem_tud_ ilyen hatékonyan zajt szűrni.
  • savior
    #11
    furcsa mod a tv-k es a hangfalrendszerek hangerejet eszuk agaban sincs korlatozni, pedig a max hangereje soknak olyan, hogy egyszeruen nem lehet a kozeleben megmaradni, faj oket hallgatni.
  • savior
    #10
    meg senki ne gondolja, hogy a tul jo hallas az egy marha nagy pozitiv dolog.
    en pl baromi jol hallom az eles hangokat, ennek koszonhetoen az elektronikai keszulekek iszonyatosan zavarnak. pl hallom, ahogy a monitorom vagy a gepben a winchester, a ventillator sipol, es baromira nem orulok neki.
  • savior
    #9
    arrol nem is beszelve, hogy a karosodott hallasuak igy meg max hangeron sem fogjak rendesen hallani.
  • savior
    #8
    az eu bekaphatja a korlatozasait. ha nem a fulembe dugva akarom hallgatni azt a szart, akkor egyszeruen nem hallani semmit, annyira halk.
  • KillerBee
    #7
  • Laurion
    #6
    Ja, direkt ezért csinálják. Csakis. Véletlenül sem komolyan. Ezek MIND összeesküvők, és az egyetlen céljuk, hogy eltereljék a figyelmedet, amit te, a megtéveszthetetlen, persze nem hagysz. KillerBee 4 President!
  • tntmax
    #5
    Istenem, a sok fasz.
  • waterman
    #4
    "Ez a veszély a felhasználók 5-10%-át fenyegeti, jellemzően azokat, akik napi rendszerességgel több mint egy órán keresztül, nagy hangerő mellett használják készüléküket."

    - bullsh*t.. minden fülbedugós hangkeltő eszköz használata idő előtti halláskárosodáshoz vezet, mert szimplán nem ilyen igénybevételhez alakult ki a hallószervünk. ha kis hangerővel hallgatja is az ember, akkor is túl intenzív az a hangkép amit lead, egy idő után cakkos lesz az ember hallásgörbéje, ha akarja ha nem. talán a nyitott rendszerű fejhallgatók már nem olyan kártékonyak, de azokat sem szabad hangosan hallgatni.

    különben meg nem hiszem, hogy csak 5-10%-ot érintene.. akik az utcán hallgatják, azok vagy feltekerik a hangerőt, hogy kizárják az utca/busz/vonat/villamos/metró zaját, vagy nem hallanak semmit. akik odahaza hallgatják, azokkal is el tud szállni a hangerő, mert milyen jó már, hogy dübörög a basszus. én inkább a hordozható zenelejátszót használók 50-60%-át saccolnám potenciálisan veszélyeztetettnek.

    "azonban elrendelik, hogy a használati utasítást tartalmazó kézikönyvben szerepeljen egy olyan nyilatkozat, amely a túlzott hangerő káros hatásaira figyelmeztet"

    - úgy őszintén, ki olvassa azt el? a dobozra kéne ráírni nagy piros keretbe, hogy a túlzott hangerő megrohasztja az agyat.
  • torcipepe
    #3
    én ezért is nem használok fülhallgatót vagy agybadugót. maradok inkább a nagy fejhallgatóknál. a jobb hangszigetelés miatt kevesebb zaj jut be, ráadásul a mellettem utazókat sem zavarom a kiszűrődő hanggal.
    egyetlen hátránya, hogy egy AAA elemmel hajtott lejátszó kevés a megszólaltatáshoz, de laptop megbirkózik vele.
  • KillerBee
    #2
    Ez mind csak terelés. Elvonják a figyelmet a demokráciát súlyosan veszélyeztető törekvésekről.
  • Gerygrey
    #1
    Inkább a tömegközlekedési eszközök zajszintjét kellene csökkenteni, akkor nem kellene olyan hangosan hallgatni a zenét hogy hallani is lehessen valami (a jó öreg pesti metró még a Nightwish-t is képes elnyomni...)