47
  • emile zola
    #47
    Nagyon várom már
  • Kraptor
    #46
    Nekem is 1-2 évad jött be de nekem Baltar és a Six közötti részek tetszettek nagyon. Azok nagyon jól megvoltak szerkesztve, imádtam azokat:)

    Érdemes az egészet HD-ban lehúzni, mindennel együtt 85 giga.
  • Flyinghair
    #45
    Rendben Baliboy. Legyen meg a saját igazad. Kuczka Péternek meg beírok egy piros pontot.
  • winnie
    #44
    nem értem a vitát, a politika is tudomány. mindenki azt hisz, amit akar, a semlegesek meg eldöntik, hogy egy sg-s fórumozónak hisznek a műfajt illetően vagy a készítőknek.

    az biztos, hogy a bsg nem olyan scifi (ha az), aminek a pórnép ismeri a műfajt. kevésbé ticsung-ticsungabb.
  • BaliBoy
    #43
    Javaslom olvasd el újra azokat az írásokat amiket linkeltél. Én sehol nem látok politikai szatírát mint sci-fit megnevezve..... Sőt mi több szinte mindegyikben szerepel a tudomány szó amin - a nyakamat teszem rá - még véletlenül sem a politikát értik! Továbbra is tartom ez így nem sci-fi. Inkább valami erőltetett politikai-fantasy. De semmi képp nem sci-fi. Ha tetszik neked, ha nem.
  • Flyinghair
    #42
    Azt elfogadom, hogy másfajta sci-fi-t szeretsz, mint én, de tárgyi tévedésben élsz, ha azt gondolod, hogy ez nem sci-fi. Álljon itt néhány idézet íróktól, szaktekintélyektől, amik bizonyítják, hogy nem csak a "minden-héten-egy-új-bolygó" típusú kalandok tartoznak ide:

    " olyan témák, melyek konceptuálisan lehetségesek az általunk megértett tudományos törvények keretei között." (Robert Silverberg)

    „…Olyan irodalom, amely eddig meg nem történt, de megtörténhető eseményekről szól; olyan irodalom, amely meglevő tényeket vagy irányzatokat extrapolál a logikus végkifejletig; olyan irodalom, amelynek létalapja valamilyen tudományosan megalapozott központi feltevés és így tovább.” (Galaktika, 1986/4. 38.)

    "azok a dolgok/.../, amelyek pillanatnyilag nincsenek, de valamikor a jövőben megszülethetnek, valamint azok, amelyek nincsenek, és minden bizonnyal nem is lesznek, de amelyek » létezhettek volna« , mert létezésük a legcsekélyebb mértékben sem mond ellent a természet törvényeinek." (Stanislaw Lem)

    " A tudományos-fantasztikus irodalom az elbeszélő szépprózának az az ága, amely ma még nem létező vagy föl nem ismert problémákkal foglalkozik, s azokra racionális megoldást kínál, vagy fordítva, létező, fölismert problémákkal foglalkozik, s azokra nem létező, de racionális megoldást kínál." (S. Sárdi Margit)

    És végül Kucka Péter, talán a legtalálóbb megfogalmazást nyújtja:

    " A legegyszerűbb azt mondanunk, hogy a sci-fi olyan mű, amelyben űrhajók, robotok, marslakók, gülüszemű szörnyek és távoli bolygók szerepelnek. Ez a körülírás kielégítheti azokat, akik nem olvasnak sci-fit. Azoknak viszont, akik ismerik és olvassák[,] nem kell sokat magyaráznunk, ők úgy is tudják, miről van szó. Ezzel a definiálás lidércnyomásától sikeresen megszabadultunk." (Kuczka Péter)
  • BaliBoy
    #41
    Nehogy azt hidd, hogy nem fogadom el. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy soha nem foglak meggyőzni. Az állításom még mindig fenntartom. Az nem sci-fi ami a politikáról szól. Nagyon sok jó meghatározást lehet találni a társadalom tudománytól a szürrealizmusig, de a sci-fi ebbe nem tartozik bele! Egy sci-fi-nek lehet a mellékvonulatában politika, vallás, hit ahogy szinte az összesben benne is van, DE egyik sem megy el odáig, hogy már csak arról szóljon, hogy a politikusok meg a vallási vezetők, hogy gyepálják egymást. Az már NEM sci-fi!
  • Flyinghair
    #40
    Baliboy! Nem értem miért akarod ilyen gúnyosan ránk erőltetni a véleményed. Mi elfogadtuk, hogy te a sci-fi-nek az akciódúsabb vonulatát szereted. Mi meg azt, amelyben társadalmi kérdéseket vetnek fel. A sci-fi kategóriája nagyon tág, és része az is, amikor komoly technikai, technológiai sokkokból kifolyólag társadalmi átalakulásra van szükség. Ami a BSG-ben a mesterséges intelligencia az ember ellen fordulásából indul. Ettől a 24 és az elnök emberei még nem sci-fi.

    "A tudományos részt akárhogy csűröd-csavarod akkor is a technológia felől szokás megközelíteni. Amikről te beszélsz azok fantazmagóriák, szürrealista világ nézetek, meg hasonlók."

    Amikor ezt írod Stanislaw Lem forog a sírjában. Gondolok itt a Solarisra, vagy még inkább az Úr hangjára. A technika csak egy aspektusa ennek a széles irodalomnak, de ugyanakkor szinte az összes többi tudományág szemszögéből lehet sci-fi-t írni.

    Még egyszer: Mi elfogadtuk a véleményed, cserébe te is fogadd el a miénket!
  • BaliBoy
    #39
    Akkor neked amár említett elnökemberei is sci-fi? Vagy mondjuk egy 24?
    Épp ideje, hogy befejezzék ezt a sorit.

    A tudományos részt akárhogy csűröd-csavarod akkor is a technológia felől szokás megközelíteni. Amikről te beszélsz azok fantazmagóriák, szürrealista világ nézetek, meg hasonlók.

    A fogócskázással meg csak azt bizonyítod, hogy nem láttál még sci-fit. Nem is értem mit értesz alatta?
  • kicsizoz
    #38
    De pontosan ettől lesz sci-fi, és nem attól, hogy fogócskáznak és lövöldöznek.
    A "tudományos" részt nem csak a technika felől lehet megközelíteni, a vallás, pszichológia vagy társadalom tudomány is ide tartozhat. Viszont nem attól sci-fi valami, hogy az űrben játszódik. (talán pl. az alapítvány jut eszembe erről a vonalról)

    Nyilvánvalóan az akciókra épített történeteket szereted, nem baj, van bőven miből választanod, mi inkább az ilyet szeretjük.

    Szerencsére/sajnos a sci-fi irodalom legnagyobbjai már meghallattak, szerencsére, mert akkor még nem fertőzte meg őket a "fogócskázás" amerikai szellem, és sajnos mert már nem írnak remekműveket.
  • BaliBoy
    #37
    Már leírtam: "az írók csináltak egy Elnök emberit az űrbe kb."

    És igen gáznak érzem. Mert ettől az általad nevezett komolyabb hangvételtől nem lesz sci-fi valami. Mert halálosan tökmind1, hogy a politikus, miniszter akárki A-ból B-be nem egy limóval hanem egy raptorral megy. Ettől még nem lesz tudományos fantasztikum!
    Ráadásul ha jól tudom pont úgy kezdett el csökkenni a nézettsége ahogy a már általam is említett elemek túlsúlyba kerültek.
  • winnie
    #36
    "Én sokkal jobban örültem volna ha az utazásuk alatt új dolgokkal találkoztak volna"

    az a star trek. meg sok minden. komolyan azt érzed gáznak, hogy végre egy komolyabb hangévtelű, nem tipikus, "megyek és az utazás alatt új dolgokkal találkozok" scifi is készült?

    épp az egyedisége hozta meg a sorozatnak a kritikai elismerést is.
  • BaliBoy
    #35
    A sorsos dolgoktól meg egyenesen megzakkanok. Egyébként a Lostban is ez zavar, hogy mindent a sorsra fognak csak ott Jacknek a szkepticizmusával próbálják ellensúlyozni ettől elviselhetőbb. (Ha már szó volt a Lostról :DD)
  • BaliBoy
    #34
    A gond nem az, hogy ezekre a szálakra ne lenne szükség, a gond az, hogy ezek kerültek túlnyomó többségbe egy sci-fi-ben. Tehát ilyen politikai, vallási herce-hurcát egy akármilyen más történetben megvalósíthattak volna. Tehát értem ezalatt azt, hogy nem lesz tőle a sorozat tudományos-fantasztikum. Én sokkal jobban örültem volna ha az utazásuk alatt új dolgokkal találkoztak volna. Ott vannak a kib* nagy űrben ahol ezer millió új dologgal lehetne foglalkozni, ehelyett az írók csináltak egy Elnök emberit az űrbe kb. Nekem ettől van herótom.
  • Flyinghair
    #33
    BaliBoy! Ízlések és pofonok. Szerintem is a harmadik évad volt a legjobb. Valószínűleg te az akciót kedveled benne. Reg és én azokat a szálakat, amik "alátámasztják és hitelesítik" a történetet. Pont az tetszett, hogy társadalmi, politikai, vallási vonulatnak is adtak hangsúlyt, mert nekem ettől lett egész. Nyilván ettől a vonaltól te eltekintenél inkább. Nekem egyébként a kedvenc részem talán az "Unfinished Business" volt. Amiben boxoltak. Nagyon szépen volt felépítve,a játékok is a helyén voltak.
  • BaliBoy
    #32
    Ember! A 3. évad az első részek után 0!!!
  • Reg5
    #31
    Ember! A 3. évad eleje(2. évad utolsó rész is) akkorát ütött, hogy mai napig extázisban vagyok tőle, pedig vagy 2 hónapja láttam. A többi része pedig elég darkos, és gőzerővel halad a sztori.
  • BaliBoy
    #30
    Sajna az első 2 évad után full unalmas lett. :(
    Kár érte. A 4. évad hozott vissza valamit, de az is már csak azért mert az uccsó évad. Ezzel a sok politikai meg vallásos/sorsos maszlaggal teljesen tönkre tették a sorozatot.

    Nálam a kedvenc sci-fi sorozat a B5 meg az SG.
  • atiat
    #28
    bitbandita: Hát nekem annó nem jött be de most tuti teszek vele egy próbát így legalább nem kapok agyvérzést minden to be continuednél Azért legközelebb ne "nyílvánítsd ki a nagy igazságot" hogy ez mennyivel jobb minden másnál
  • FoodLFG
    #27
    Jó kis sorozat ez, bár én a lostot is szeretem. :D
    Még pár évvel ezelőtt láttam valamelyik adón a bevezető filmjét, de az utána következő részek kicsit elvették a kedvem. A bevezető után nem tartottam annyira szórakoztatónak őket.
    Aztán valahogy el is felejtettem, de sokat olvasgattam itt az esgén, hogy mennyire jó, így újra elkezdtem nézni az elejétől. Akkor is megvoltak ugyanazok a problémák az elején, de mivel varezban nyomtam, ezért gyorsan be tudtam darálni 5-5 részes adagokban és egyre jobban megtetszett. Most én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a vége. Szerintem innen már csak elrontani lehet.. :D
    De azért jöjjön csak. Az első napon már töltöm is. Csak az angol felirat is érkezzen meg hamar, mert nekem néhol még túl tömény az angol szöveg benne. ><

    Egyébként a militarista hangulat tetszett leginkább a sorozatban. Bár a firefly-t jobban kedvelem, az valahogy szórakoztatóbb volt..
  • blitzy
    #26
    Annyi, hogy a 4. évadot megfelezték.
  • winnie
    #25
    "bár azt, hogy csak 5 évados lesz, már nagyjából egy éve -vagy több ideje- tudni)."

    4 évados lesz. és nagyjából azóta tudni, hogy így lecsökkent a nézettsége.
  • blitzy
    #24
    SPOILER
    Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fejeződik be, hiszen a legutolsó részben bár megtalálták a Földet, valahogy mégsem azt kapták, amit vártak. Vajon hogyan folytatják majd, és lesz még benne szerepe a Földnek?
    Amit pedig még nagy izgalommal várok, az a Caprica sorozat, a cylonok ellen vívott első háborúról.
  • Vanek úr
    #23
    Szerintem a BSG egy nagyon jó kis sorozat; bár első nézésre nekem sem tetszett nagyon (pláne úgy, hogy a TV2 folyton újrakezdte, és a franc se tudta már, hogy épp hányadik részt adták). Valahogy elsőre nem fogott meg a sötét hangulata (hogy nem lehetnek győztesek a 'jófiúk'; és hogy nem 'tökéletesen jók'), az, hogy nem olyan, mint más sorozat (általában az epizódok nem zárnak le semmit, ha mégis, akkor sem egyértelműen 'megnyugtatóan', ...). Szóval nem is igazán érdekelt az elején, csak mikor az egyik ismerősöm odaadta a harmadik évadot, akkor kezdtem el megkedvelni, és a korábbi hibáit pont erényként értékelni (és gyorsan visszamenőlegesen megnéztem a korábbi részeket is). Azóta az egyik legjobban kedvelt sorozatom, és sajnálom, hogy az utolsó évad jön ki belőle (bár azt, hogy csak 5 évados lesz, már nagyjából egy éve -vagy több ideje- tudni).
  • Spectrum
    #22
    Egy egyszerű kérdésből nem vonnék le ilyen messzemenő következtetéseket, hogy meg akarom téríteni.
    Jó pár scifit nézek/néztem, egyik sem volt hasonló, így fogalmam sincs mire gondol.
  • immovable
    #21
  • bitbandita
    #20
    A BSG témája(? mire gondolsz? témája?) unalmas? Ha megmondod nekem mi a témája akkor elbeszélgethetünk róla, megvitathatjuk. De tényleg nagyon érdekel, hogy szerinted mi a témája! A másik: "...ráadásul az elmúlt évadjai nagyon rosszul sikerültek." mégis melyikre, hányadikra gondolsz? Mert szerintem pont hogy ahogy haladunk előre a történetben, úgy válik egyre izgalmasabbá, érdekfeszítőbbé... persze ha valakit az érdekel, hogy látványos űrcsaták, akció akció hátán, tyutyúú durrr bummm, vér és bél mindez egy történet/epizód vs. etikai, vallási, világnézeti kérdések, személyiség fejlődés (vagy visszafejlődés), ember-ember, ember-gép, gép-gép kapcsolatok, akkor megértem. Nem még akkor sem értem, de ez mindegy...
  • bitbandita
    #19
    Nem, az én Apukám a legerősebb! Sőt, még a bátyám is erősebb, az anyukám meg simán meg tudná verni a te Apukád! Bibibí! És Star Wars-os Legót és legovárat kapok karácsonyra meg Xboxot, meg mindig +1 ahhoz képest amit te mondasz!
  • Reg5
    #18
    Személy kiváncsi lennék párra.
    Különben is amit 1Obi1 írt az marha nagy túlzás, sőt sztem fogalma nincs a BSG sztorijáról...
  • immovable
    #17
    sztem az én apukám sokkal erősebb.



    jesszus
  • winnie
    #16
    ha mond párat akkor előbbre jutsz? az az ő ízlése. ez a tied. nem kell a másikat megtéríteni.

    a lost és a bsg azon ritka sorozatok közé tartoznak, melyek nem elég, hogy nézettek és kritikus kedvencek, hanem még nagyobb rajongói táborral is rendelkeznek, vagyis fanfavoritok (ami ugye nem jár együtt a nézettséggel)

    (de egyébként vicces, hogy szinte mindig "az én sorozatom jobb" vitába torkollik egy hír.)
  • kicsizoz
    #15
    Szeretem a lost-ot nézni!, a karakterek jók, de hogy lenne története az erős túlzás, ennyi erővel a barátok közt-nek is van története :)

    Ha már hasonlítani kell mindenáron, az etilt alakulat az ami számomra hasonló élményt adott. (bár nem tudom, hogy az sorozatnak tekinthető -e)
  • kicsizoz
    #14
    Szerintem sincsen értelme hasonlítani, alma-körte.
    De nagy valószínűséggel a valaha készült legjobb sci-fi sorozathoz van szerencsénk!
    torcipepe: töltsd le, mert a szinkronos egyébként is gyengébb mint az eredeti (szerintem). A karakterek hangja eredetiben sokkal "karcosabb", ettől élvezetesebbek a párbeszédek!
  • Spectrum
    #13
    Abból az ezernyiből mondj párat kérlek.
  • Flyinghair
    #12
    Hmmm. Nem hiszem, hogy egyáltalán össze lehetne hasonlítani a két sorozatot bármiben is. A BSG egy sci-fi sorozat, még pedig a legjobb, ami valaha készült. Pontosan azért, mert nem csak az akcióra megy rá, hanem bemutatja az egész történet minden területét (mint: a fekete piac, vallás, a média hatalma stb.) Nagy jón karakterekkel. Nemcsak megismerjük a kartereket, de motiváiókig lemenve boncolgatják őket. Ezért szeretem nagyon.
    A Lost egy érdekes, végig feszítő tempójú, misztikus kaland sorozat. Szintén érdekes, és izgalmas sorozat, de teljesen más síkon mozog. Nem hiszem, hogy hasonlitgatni kéne őket.
  • 1Obi1
    #11
    Nem hinném hogy felérné vagy akár megközelítené a karakterei és a története a Lost-ot. Főleg hogy a BSG témája elég unalmas már, ezernyi hasonló sorozat és film született az elmúlt jó pár évben - ráadásul az elmúlt évadjai nagyon rosszul sikerültek.
  • Terlis
    #10
    A csúcson kell abbahagyni! :)
    Mellesleg ez alapján nem kizárt, hogy ennek a sorozatnak jót tett a sztrájk: ha úgyis 2 részben adták volna le, akkor ez több időt adott a bejezés kidolgozására.
    Mondjuk az a poén, hogy itt még a töltelékrészek is érdekesek voltak, pl. a fekete piacos epizód.
    2 sorozat van, amit lehet, hogy megveszek DVD-n: a Wire meg a Battlestar Galactica
  • EagleeyE
    #9
    Már ne haragudj, de a BSG a Lostnál sokkal kidolgozottabb karakterekkel, képi világgal, hangulattal és történetvezetéssel rendelkezik, abszolút egyedit alkotott a műfajában.

    (Szerintem)
  • 1Obi1
    #8
    Azért szerintem a Lost az színvonalasabb sorozat.
  • Reg5
    #7
    Egyetértek. Sokáig az SG1 volt a kedvenc sorozatom, de a BSG dara után vhogy nem tudok dönteni :)