Hunter

Szimulációk szerint működhet a Hyperloop

Amikor Elon Musk augusztusban közzétette új szállítási rendszere, a Hyperloop részleteit, nem sokan vették a fáradságot, hogy elolvassák a működésről szóló 58 oldalas dokumentációt. Egy mérnöki szimulációs szoftvercég munkatársai azonban megtették, és modellezésük azt bizonyítja, hogy némi módosításokkal ugyan, de a pneumatikus utas szállítás működőképes.

Sandeep Sovani és kollégái a Pennsylvania államban található Canonsburg-ben működő Ansys szoftvercégnél azonnal rávetették magukat a SpaceX alapító Musk blog bejegyzésére és az ott közzétett PDF-re, ami 35 percben vizionálja a Los Angeles - San Francisco útvonal megtételét, mindezt közel hangsebességgel, egy csővezetékben suhanva.


Sovani, a cég szállítási szakértője maga is jó ideje elmélkedik a Musk által megfogalmazott megoldáson, ezért részben intellektuális és tudományos kíváncsiságától vezetve, részben pedig üzleti szempontokból csapatával betáplálta Musk terveit egy számítógépes modellbe. Ezek a virtuális modellek valós fizikát szimulálnak, melyekkel segítséget nyújtanak az új termékeket tervező mérnököknek, hogy lássák, mi történik például egy okostelefonnal, ha leejtik a padlóra, anélkül, hogy ehhez prototípusokat kellene építeniük.

A csapat elsőként a Hyperloop különböző ábrázolásait kombinálva megalkotta a Hyperloop kapszulájának és csővezetékének alapjait. Ezután szimulálták a csőben a légáramlási körülményeket, ami több problémát is felvetett. Az egyik felfedezés szerint mind a cső átmérője, mind az utasok szállítására megtervezett kapszula módosításra szorul, mivel a jelenlegi tervezet szerint túl közel helyezkednek el egymáshoz. Egy másik megállapítás a kapszula alakjára vonatkozott, az ugyanis nem elég áramvonalas, az elejének jóval rakétaszerűbbnek, míg a végének kúpalakúnak kellene lenni, a rajzokon látható csapott megoldás helyett.

Az Ansys modellezéséből az is kiderült, hogy a légáramlás elérheti, vagy akár meg is haladhatja a hang sebességét, ami egyáltalán nem jó. Egy hatalmas légoszlop maga előtt tolásával a kapszula nagyon sok energiát emésztene fel, ami gyakorlatilag alkalmatlanná tenné a közlekedésre. Optimális esetben az áramlás nem érhetné el a hangsebességet, ez azonban nem jelenti azt, hogy a Hyperloop ne működhetne. Ezek csupán leküzdésre váró kihívások, nem zsákutcák, magyarázta Sovani. "Meggyőződésem, hogy a koncepció életképes" - tette hozzá.

Következő lépésként csapatával egy új virtuális prototípus elkészítését tervezi, ami már magában foglalja az általuk javasolt módosításokat. Bár nem tudják, hogy Musk látta-e modelljeiket, a projekt nyílt forrású természete miatt hamarosan mindenki számára elérhetővé teszik, hogy mások is véleményezhessék és továbbfejleszthessék azokat. Az Ansys korábban már készített űrhajó modellezést a SpaceX-nek, ezért nem lenne meglepő, ha újra feltűnnének Musk oldalán.

Sovani szerint a csőutazás előre mozdításához olyan kaliberű látnokokra van szükség, mint Musk, hogy hasonló forradalmi áttöréseket érjenek el, mint a vasúttal és a légiközlekedéssel. "Ezzel a megoldással egy óra alatt megtehető a Los Angeles - New York távolság" - mondta. "Ettől kezdve az emberek bárhol lakhatnak, és bárhol dolgozhatnak a kontinensen"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • johnfly #22
    De ha "vákuumot" csinálsz a csőben, akkor azt nagyon vastag falúra kell építened, ami drága. Az állomásoknál meg kell oldani, hogy a cső oldalának felnyílásakor ne jusson levegő a csőbe, vagy ha jut valahol, akkor azt valami újra elszívja az ilyen rendszert üzemeltetni szintén drága. Ha a kabinban dekompresszió lép fel, a csövön belül, akkor utasok kampec.
    Ha viszont csak ritkított levegőt hoznak létre a csőben nem pedig vákumot, akkor az több problémát vet fel, mintha csak simán légköri nyomáson közlekedne a szerelvény. Ez az egész egy lázálom.
  • Vol Jin #21
    Egy ilyen járműnél azért kell a cső, mert nem a Holdon vagyunk, ahol nincs légkör. Tehát a cső csak arra kellene, hogy vákuum legyen benne, és akkor nincs közegellenállás. Ha van benne levegő, akkor a cső csak hátráltatná a járművet, ugyanis nincs hova eltolni a levegőt, azaz nagyobb lenne a közegellenállás, mint cső nélkül. A vákuumos megoldás pedig több évtizedes elgondolás. 8 Mach sebességű óceán feneki gyorsvonatként megálmodták már ezt. Csak ugye kilométeres mélységben egy csövet az óceán aljára drágább, és kevésbé megvalósítható, mint a menetrendszerinti trolibuszjárat a Szaturnuszra.
  • Yany #20
    Én azt nem értem, hogy az elszívásért felelős venti miért a közlekedő cuccon van. Miért nem a cső végén/közbenső részeken? Ahhoz, hogy a közeget ritkítsa valami, ahhoz nem kell a az utasokkal együtt utaztatni azt.
  • nearo #19
    nyilván teljes mértékig komolyan gondoltam
  • Molnibalage #18
    A balfasz újságírók mondták és aggatták rá ezt a címkét, nem a mérnökök. Valahogy elegem van már az ilyen színvonlalú érvelésekből a neten...
  • johnfly #17
    Igen, aztán abból lett xb-70 valkyre, meg ehhez hasonló hasznossággal rendelkező fejlesztés.
  • nearo #16
    Ja, a Titanicra is azt mondták, hogy nem lehet elsüllyeszteni, aztán mégis...
  • Sequoyah #15
    A hidegháborúban egy fejlesztésre a mérnökök kimondták, hogy lehetetlen megcsinálni. A kormány ezért kreált egy hamis jelentést arról, hogy az oroszoknak sikerült megcsinálni, amin felbuzdulva ők maguk is megcsinálták.
  • Komolytalan #14
    Na igen, millióból 1x van úgy, hogy téved a szakma. De 999999x meg igaza van, csak erről nem ír a sajtó. A fizika, az pedig egy kemény dolog.
  • Komolytalan #13
    Meg ha megveszi a 4500 km-es bérletet :-D