MTI

Háromdimenziós érfelvételek segítik a kardiológusokat

Hamarosan három dimenzióban vizsgálhatják a kardiológusok a páciensek szívkoszorúereit egy új szoftvernek köszönhetően, melyet tegnap mutattak be amerikai fejlesztői.

A technológiáról - amelyet most teszteltek először embereken - a Circulation című amerikai szakfolyóirat közölt megvalósíthatósági tanulmányt. A módszer lehetővé teszi, hogy az orvosok pontosabban és gyorsabban állapíthassák meg a szív artériáinak hosszát, elágazásait, azok szögeit, valamint bármely elzáródás helyét. A kardiológusok jelenleg kétdimenziós röntgenfelvételeket elemeznek, melyeket különböző szögből készítenek a páciens testéről. Katéter segítségével kontrasztfestéket is fecskendeznek a beteg combartériáján keresztül az erekbe, hogy azok megfestve megfelelő árnyékolást adjanak.

Az új eljárás a meglévő röntgensugaras rendszert használja, ám a szoftver segítségével a felvételek többsége feleslegessé válik, ezáltal csökken a páciens sugár- és kontrasztanyag-terhelése, az elemzéshez szükséges idő pedig lerövidül. John Carroll vezetésével a Colorado Egyetem kutatói 23 embernél hasonlították össze a hagyományos 2D-s felvételeket az újonnan fejlesztett 3D-s számítógépes képekkel az egyedülálló tanulmány során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!