Napi Online

Az ivászat erősíti a férfiszívet

Spanyol kutatók szerint a sok alkohol fogyasztása erősíti a férfiak szívét.

Minél nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak a férfiak, annál jobb eséllyel kerülik el a szívbetegségeket - idézi a BBC egy spanyol kutatócsoport megállapítását. A hölgyekre nem hat ilyen kedvezően a szesz, legalábbis erre enged következtetni a több tízezer - 29-69 éves - ember részvételével tíz éven át folytatott tesztsorozat.

A felmérést egy olyan országban végezték, ahol viszonylag magas az alkoholfogyasztás és alacsony a szívkoszorúér-megbetegedések száma. A kutatók azzal magyarázzák eredményeiket, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás növeli az úgynevezett jó koleszterin mennyiségét a szervezetben, ami segít a szívbetegségek elkerülésében. A hölgyek esetén azért kevésbé hatásos a módszer, mert őket bizonyos hormonok eleve védettebbekké teszik.

A kutatás közvetlen összefüggést talált az elfogyasztott alkohol mennyisége és kedvező hatása között: azoknál, akik csak napi egy felest dobtak be, 35 százalékkal csökkent a szívbetegségek kockázata, míg akik többször a pohár fenekére néztek, azoknál 50 százalék volt ez az arány.

További örömhír a szeszes italok kedvelőinek, hogy az alkohol típusának nincs szerepe a hatóanyag áldásos hatásának kifejtésében. Valamivel jobban - de nem jelentősen jobban - szerepeltek azok, akik nem válogatósak a legurítandó innivaló fajtájának megválasztásában.

A BBC által megkérdezett brit szakértők óvatosságra intenek a spanyol kutatás eredményeinek megítélésében, ugyanis az ember szervezetében sok szerv van, amelyek általában nehezen viselik a jelentős alkoholfogyasztást. Ezért az eltúlzott italozás növeli más betegségek kockázatát - a világon évente 1,8 millió ember hal meg a szeszesital-fogyasztással összefüggő okok miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #11
    A rák is csökkenti a szívbetegség kockázatát, viszonylag kevés rákos hal meg infarktusban.
    De szívbetegből meg viszonylag kevesen halnak meg rákban, úgyhogy a szív és érrendszeri betegségek a rák kockázatát csökkentik.
    Egy háború, vagy egy népírtás, mindenféle betegség kockázatát csökkenti.
  • Epikurosz #10
    Az igazság
  • LouisWu #9
    úrég... az alkoholisták nyilván nem szívelégtelenségben, hanem májnagyobbodásban halnak meg, persze, hogy csökkenti a szívbetegségek esélyét. de imádom az ilyen "kutatásokat"
  • bakvarnyu #7
    multkor meg az indexen egy olyan cikk volt, hogy az alkohol mar kis mennyisgben is rakkelto hatasu
  • Krisztian5 #5
    Nagyszerű hír!! Akkor ezekszerint nagyapám erős szívvel és összeesett májjal halt meg.
  • Alfa Of NS #4
    De biztos úr! Én csak nem akarok szivrohamot kapni vezetés közben!
  • Blist #3
    Szóval exapósom nem alkoholista volt, hanem egyetemi végzettség nélküli ösztönös kardiológus?
  • Nonix #2
    Ezt inkabb el sem olvasom =)
  • hol9672 #1
    Kutatás "sponsored by" borászati ipar, ami igen erős a spanyoloknál?