MTI

Észak-Korea és az állítólagos műhold

Észak-Korea sikeresen Föld körüli pályára állított vasárnap egy távközlési műholdat - jelentette a kommunista ország hivatalos hírügynöksége, a KCNA.

"Tudósainknak és technikusainknak a nemzeti űrkutatási terveknek megfelelően sikerült az Unha-2 (másik nevén Taepodong-2) rakétával Föld körüli pályára állítani a Kvangmjongszong-2 műholdat. A szatellit keringése szabályos", forradalmi dalokat sugároz - áll a hírügynökség jelentésében. "Számos külföldi ország politikai pártjai és csoportjai fejezték ki támogatásukat a békés célú (észak-koreai) űrprogram kapcsán" - írta a KNCA egy órával az indítás után. A jelentés alapján a háromlépcsős rakétát közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 20 perckor indították el, és a műhold kilenc perccel később állt pályára. Az Egyesült Államok és Dél-Korea szerint azonban a műhold a Csendes-óceánba zuhant.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség egy szöuli kormánytisztviselőre, orosz hírügynökségek pedig az orosz légvédelemre hivatkozva megerősítette, hogy Észak-Korea valóban fellőtt egy műholdat a rakétával. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azt gyanítja a műholdfellövés tervének phenjani bejelentése óta, hogy annak célja valójában a nagy hatótávolságú, ballisztikus rakéta kipróbálása katonai céllal.

Az Egyesült Államok észak-amerikai lég- és űrvédelmi parancsnoksága (NORAD), valamint a Északi Katonai Parancsnokság közleménye szerint a rakéta három fokozata és maga az eszköz is az óceánba zuhant. Ri Szang Hi dél-koreai nemzetvédelmi miniszter a szöuli parlamentben hasonló bejelentést tett. Hatajoma Kunio japán belügy- és távközlési miniszter közölte: Japán nem fog rádiójeleket az észak-koreai távközlési műholdról. Mint mondta, a Föld körüli pályára állítás néha egy egész napot is igénybe vesz, ezért a jelek hiányából egyelőre nem lehet arra következtetni, hogy a műholdat nem indították el.


Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azt gyanítja a műholdfellövés tervének phenjani bejelentése óta, hogy annak célja valójában a nagy hatótávolságú, ballisztikus rakéta kipróbálása katonai céllal. A prágai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök a rakétaindítás hírére kijelentette, hogy Phenjan provokációt követett el, megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 1718-as számú határozatát, amely megtiltja Észak-Koreának bármilyen ballisztikus rakéta indítását. Az elnök hozzátette, hogy ennek ellenére folytatódnak az észak-koreai nukleáris leszerelésről szóló hathatalmi tárgyalások. Valamivel később bejelentette a cseh fővárosban, hogy az Egyesült Államok egy éven belül csúcstalálkozót szervez a nukleáris leszerelésről. A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta: bár a rakétaindítás sikertelen volt, ez nem változtat azon, hogy az Egyesült Államok kéri a BT összehívását.

Észak-Korea legfőbb szövetségese, Kína nyugalomra és tartózkodásra szólított fel a rakétaindítással kapcsolatban, mindenesetre máris konzultált az ügyről az érintett nagyhatalmakkal - közölte a pekingi külügyminisztérium. Az esemény kínai megközelítése éles ellentétben áll a nyugati hatalmak provokációt emlegető, felháborodott reagálásától. A visszafogottság hangoztatása valószínűleg azzal áll kapcsolatban, hogy a BT több állandó tagja az Észak-Korea ellen korábban hozott szankciók megerősítését szeretné látni. Peking nyilatkozatával valószínűvé tette, hogy nem támogatna újabb büntető intézkedéseket. Kínában tartanak attól, hogy az elszigetelés és a nyomás fokozása az északi rezsim összeomlását okozhatja, ami menekülthullámot indíthat el. Azt sem kívánják, hogy Korea a déli országrész vezetése alatt egyesüljön, és így Kína közvetlen határán is felbukkanjon az Egyesült Államok egyik szoros szövetségese - jegyzik meg kommentárok.

Moszkva is visszafogottságra szólította fel az érintett államokat a rakétafelbocsátás kapcsán, figyelmeztetve: nem szabad hagyni, hogy elmérgesedjen a helyzet a Koreai-félszigeten. Az orosz kormány egyúttal konzultációkat helyezett kilátásba az érdekelt felekkel. Az Interfax hírügynökség az űrhaderők parancsnokát, Oleg Osztapenkót idézve jelentette, hogy az illetékesek elemzik a megfigyelési csatornákon az észak-koreai rakétaindítástól beérkezett adatokat. Az elemzés befejeztével levonják a felbocsátás jellegére vonatkozó következtetéseket, nevezetesen azt, hogy egy interkontinentális, ballisztikus rakétával végzett kísérlet zajlott-e le, vagy - ahogyan Észak-Korea állítja - alapvetően egy műhold pályára állítása volt a cél.

Az orosz külügyminisztérium első állásfoglalása a központi tv vasárnap reggeli híradásában hangzott el. Eszerint nem szabad megengedni, hogy a Koreai-félszigeten eszkalálódjon a helyzet. Az orosz diplomácia egyben jelezte, hogy vizsgálja, vajon Phenjan eljárása megfelel-e a BT határozatainak. Andrej Nyesztyerenko, a külügyminisztérium szóvivője később hivatalosan megerősítette "a mesterséges hold pályára állításának" tényét. Franciaország, Nagy-Britannia, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, illetve az Európai Unió nevében Csehország elítélte, Németország és NATO pedig "egyértelmű provokációnak" minősítette a vasárnapi észak-koreai rakétaindítást. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár szerint a fejlemény csak bonyolítja az észak-koreai leszerelésről szóló hathatalmi tárgyalásokat.

A japán média idézett hétfőn a védelmi tárcától származó forrásokat, amelyek szerint a japán hadihajókon lévő nyomkövető berendezések jelezték, hogy az észak-koreai rakéta nagy valószínűséggel nem érte el a Föld körüli pályára állításhoz szükséges, másodpercenként 7,9 kilométeres sebességet. A felbocsátott rakétáról a Japán-tenger nemzetközi vizei felett, felbocsátás után hét perccel vált le az első fokozat, majd - átrepülve Japán felett - a Csendes óceánban a második is. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a műholdat hordozó harmadik fokozat különvált-e a másodiktól vagy sem. Japán kormányforrások szerint Tokió ki akarja emelni a Japán-tengerből a rakéta első fokozatát, amely Akita prefektúra partvidékétől mintegy 280 kilométerre zuhant a tengerbe. Szakértők szerint a térség Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozik, és a nemzetközi jog engedélyezi számára a rakétarészek kiemelését a tengerből.

A rakéta első fokozata közel 1520 méteres mélységben fekszik a tengerfenéken. Kiemelése komoly műszaki feladatot jelent, de nem kivitelezhetetlen, mivel a japán óceánkutató központnak vannak olyan, kamerákkal ellátott mélytengeri berendezései, amelyek tárgyak befogására és kiemelésére is alkalmasak. Egy ilyen berendezéssel japán kutatóknak sikerült 1999 novemberében 3000 méteres mélységből kiemelni egy H-2-es japán rakéta első fokozatát, amely az Ogaszavara-szigeteknél zuhant a tengerbe. Tavaly februárban pedig 1830 méter mélységből emelték ki egy halászhajó egyik darabját. A hajót egy japán romboló süllyesztette el.

A rakétarészek kiemelésével lehetővé válik a hajtóműfúvóka szerkezetének, az üzemanyag típusának, a felhasznált anyagoknak és gyártójuknak az azonosítása is. Jóllehet a térségben a japán légvédelem repülőgépek és helikopterek segítségével folyamatosan figyelte a rakétaindítást, egyelőre nem ismeretesek az első rakétafokozat lezuhanásának pontos koordinátái. Eleve a rakétarész felkutatása is roppant költséges, elérheti akár a napi 200 ezer dollárt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alvarez999 #146
    Talán máris ott vagyok és jelenlegi megbízatásom éppen az, hogy megóvjam az emberiséget a sűrű szavarosban kurkászó-kotorászó proktológusoktól, akik nemcsak az UH-felvételen keverik egymással a foetust és a faecest.
  • Epikurosz #145
    Alvarez rögeszmés és bosszúálló ez tény, de én ilyenkor a pozitív oldalát nézem a dolgoknak. Például, egy rögeszmés és bosszúálló ember nagyon jó nyomozó lehet, ha átcsalják a jó oldalra. :-)
  • Alvarez999 #144
    A szégyent te magad hoztad a fejedre az önhittséggel párosult tudatlanságoddal. So suffer, suck and enjoy!

  • Doktor Kotász #143
    Tiszta szégyen vagy...
  • Epikurosz #142
    apdét
  • Alvarez999 #141
    Hányinger ellen vannak hatásos orvosságok, konzultálj a háziorvosoddal vagy a gyógyszerészeddel.

    "Egyértelmű, hogy nem arról beszéltem, hogy nincs felmelegedés. Arról beszéltem, hogy annak nem a CO2 szint légköri növekedése az oka."

    Szerencse, hogy a CO2 molekulák és a fotonok - veled ellentétben - tudják a fizikát.

    "Én azzal nem értek egyet, hogy ezt az üvegházhatást mi befolyásolnánk."

    Ez csak akkor lenne igaz, ha nem járulnánk hozzá a CO2 és az egyéb üvegházgázok koncentrációjának növekedéséhez. Az emberi tevékenységből származó felmelegedés mértéke persze - bizonyos határok között - lehet vita tárgya, de a ténye nem. Szerencsére a fizikai törvények érvényesülése nem kívánja meg a te egyetértésedet.

    "Nekem nincs szándékomban eltéríteni a véleményed, nem akarlak meggyőzni."

    Talán nem vetted észre, de nekem sem áll szándékomban meggyőzni téged, mert reménytelen esetekkel nem érdemes foglalkozni. Érveimet kizárólag azért sorolom/soroltam fel itt, nehogy másokat is megfertőzz a tévképzeteiddel.

    Egy kis húsvéti hangulat:

  • Epikurosz #140
    Kellemes, lírai Húsvétot kévánok!
  • Doktor Kotász #139
    Ja, elfelejtettem közölni veled, hogy attól is hányingerem van, ha valaki nem a másik válaszára reagál, hanem arra, amit a másik válaszáról megpróbál beállítani. Egy olyan képzeletbeli válaszra reagál, ami soha nem történt meg.

    Egyértelmű, hogy nem arról beszéltem, hogy nincs felmelegedés. Arról beszéltem, hogy annak nem a CO2 szint légköri növekedése az oka.
    Egyértelmű, hogy nem állítottam olyat, hogy nincs üvegházhatás. Itt most be is fejezném, de amekkora zsebgenya vagy, ki kell egészítenem, mert itt is hazudnál egy marha nagyot, hogy mit is írtam.

    Én azzal nem értek egyet, hogy ezt az üvegházhatást mi befolyásolnánk.

    Ne érezz késztetést, hogy megint elmotyogod, hogy alapvető fizikai törvényszerűség, meg bla-bla. Nekem nincs szándékomban eltéríteni a véleményed, nem akarlak meggyőzni. Te azt gondolod, én meg ezt.
    Ennek a fórumozásnak ez lenne a lényege. Te is elmondtad, én is elmondtam, meghallgattuk egymást, azt utána mindenki azt gondolja, amit szeretne.
    Annak viszont nincs értelme, hogy bármelyikünk fröcsögjön a másikra. Én ezért nem csinálom. Te még erre nem jöttél rá, tehát van még mit fejlődnöd. Te megragadtál azon a szinten, hogy ezt egyfajta háborúnek fogod fel.
    Ez az igazi égés...
  • Alvarez999 #138
    Mondd, nem veszed észre, hogy én egész végig az üvegházhatásról beszélek, míg te lazán kevered az üvegházhatást a globális felmelegedéssel? Holott a kettő messze nem ugyanaz, neked pedig súlyos fogalomzavaraid vannak.

    Az üvegházhatást kétségbe vonni butaság, mert az egy szilárd elméleti alapokon nyugvó, pontosan kiszámítható fizikai jelenség, nem pedig hit kérdése.

    A globális felmelegedés egy szintén cáfolhatatlan megfigyelés, melyet számtalan közvetlen és közvetett megfigyelés és mérés támaszt alá. E kettőből kényszerítően fakad, hogy az üvegházhatás komoly mértékben befolyásolja a Föld klímáját.

    Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Föld klímáját csak és kizárólag az üvegházhatás határozná meg, ilyet soha senki nem állított. Jópár kevéssé ismert tényezőt is figyelembe kell venni, ezért is térnek el egymástól annyira a különféle klímamodellek. A lényeget röviden és velősen megfogalmazta Epikurosz a #127-ben, olvasd el, ha még egyáltalán tudsz olvasni a dühtől.

  • Doktor Kotász #137
    Szerintem te beteg vagy. :-(
    Töltessél ki magaddal valami pszichológiai tesztet, hogy miért kell ilyen gagyi eszközökkel nyugtatgatni magad, ha elpattan benned valami, amikor valami olyat hallasz valakitől, ami ellentétes a véleményeddel.

    Mondok neked egy tudományos tényt.
    Tízezer éve az időszakos ingadozásoktól (középkori kisjégkorszak) eltekintve emelkedik a föld átlaghőmérséklete. E ténytől folyamatosan eltekintenek azok, akik a globális felmelegedést emlegetik. Számos tudós van (nem az egely-féle UFO-szakkörös áltudósokra gondolok), akik nem hisznek a globális felmelegedés elméletében. Régebben többségben voltak. Egyszerűen felnőtt, és tudóssá vált egy olyan generáció, akik a médián keresztül ezt a szerintem téves elméletet hallották gyerek koruk óta a greenpeaces csókáktól.

    Én ezt gondolom, te meg nem.
    De, ha neked jól esik, akkor vicsorogjál, meg fröcsögjél.
    Nem is ez a legnagyobb hibád.
    A szégyened az, hogy ez a topik nem erről szól. Nyílván azért váltottál erre, mert az eredeti témában nehezen védhető álláspontod van. Te pedig ezeket beszélgetéseket egyfajta háborúnak fogod fel, ahol minden áron nyerned kell. És ha témát váltasz, és követelődzöl, hogy valaki ezt meg azt fejtse ki, meg hozzon, mutasson be forrást. Mert azt hiszed, hogy ekkor te irányítasz mindent, diadalmaskodsz...

    És szépen bemagyarázod magadnak, hogy a másik hogyan ég, meg a múltkor is hogyan égett. Szépen elvagy magaddal, hogy nyered a képzeletbeli kis csatácskáidat?

    Itt szépen a margón megjegyzem, hogy egyfajta békülékeny hozzászólásra rohantál ki ismét. (azt hitted, hogy valami gyengeség jelét látod, mert nem ugrottam a torkodnak?)

    Nekem hányingerem van ettől a mentalitástól.
    Nem éreznéd magad úgy jobban, ha szépen mindenki elmondaná a véleményét? Ha lefolyna egyfajta párbeszéd?