Napi Online

Sikeres tesztet tud maga mögött a SuperJet

Túl van a tűzkeresztségen a Szuhoj tervezőiroda SuperJet-100-as utasszállító repülőgépe, az orosz repülőipar első olyan terméke, amelyet a Szovjetunió szétesése után fejlesztettek ki.

A 75-95 személyes, regionális járatokra tervezett repülőgép egy órát töltött a levegőben és 1200 méteres magasságra emelkedett a távol-keleti Komszomolszk városának repülőteréről. Mihail Pogoszjan, a Sukhoi Aviation Holding Co. vezérigazgatója elragadtatottan nyilatkozott a sikeres teszt után, mint mondta: rengeteg nehézséget kellett leküzdeniük. A cégvezető arra utalt, hogy a SuperJet első repülése öt hónapot csúszott az eredeti tervekhez képest, mivel a gyártónak komoly nehézséget okozott a negyven nemzetközi vállalatból álló beszállítói hálózat összehangolása.


Ennek az együttműködésnek része egyebek mellet, hogy a francia Safran-csoporthoz tartozó Snecma az orosz NPO Saturnnal együtt fejlesztette ki a hajtóműveket, míg a szintén francia Thales felel az elektronikáért. Az olasz Finmeccanica Alenia Aeronautica ágazatának 25 százalék plusz egy részvénnyi tulajdoni hányada van a Szuhoj polgári divíziójában, de még az amerikai Boeing is részt vállalt - ha jelképeset is - a több mint 1,4 milliárd dollár értékű fejlesztésből.


A Szuhoj közlése szerint eddig 73 megrendelést kapott a SuperJetre és idén további 70-re számít. Orosz tulajdonosa révén a vevők között lehet a Malév is. 2024-ig 800 SuperJetet akarnak eladni és arra számítanak, hogy 2011-re érhetik el a nullszaldót, majd szintén 2024-ig 2,9 milliárd dollár profitot érhetnek el a gép értékesítéséből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)