SG.hu

A FADEC fejleszti a GEnx repülőgépmotor vezérlését

A GE Aircraft Engines cég a FADEC International társaságot bízta meg következő generációs repülőgép-hajtóműve, a GEnx digitális elektronikus vezérlésének kifejlesztésével. Az üzemanyagtakarékos GEnx hajtóművet a Boeing 787 Dreamliner és az Airbus A350 típusokba építik be.


Boeing 787

A FADEC International korlátolt felelősségű társaság, amelyet a BAE Systems és a Hispano-Suiza hozott létre. Új vezérlőrendszerét azokra a termékeire alapozva fejleszti ki, amelyekkel eddig a GE és a CFM International motorokat látták el, és amelyeket a tervek szerint az Engine Alliance GP7200-asokban is használni fognak. A FADEC 3 rendszer, amelyen a GEnx vezérlése alapulni fog, jelenleg a világ legerősebb sugárhajtóművében, a GE90-115B-ben, valamint a GE CF6 és CFM56 típusú hajtóművekben üzemel. Ez a rendszer vezérli a GP7200 típusú hajtóművet is, amelyet az Airbus A380-as típus számára a GE-Pratt & Whitney Engine Alliance vegyesvállalat fejlesztett ki.

A FADEC vezérli az üzemanyag-adagolást, a motor különféle beállításait, valamint a tolósugár-fordítót, és olyan korszerű funkciókat is ellát, mint az elektronikus túlsebesség-védelem.


A Boeing 7E7 futurisztikus belseje

Az Ethernet-alapú adatkommunikációs hálózatot alkalmazó vezérlés rugalmas rendszer, amelyet könnyen bővíthetnek újabb funkciókkal és később más motor- és repülőgéptípusoknál is felhasználhatnak. A korszerű fedélzeti ellenőrző rendszer az egész motor, s benne a FADEC működését is nyomon követi, csökkentve azoknak az eseteknek a számát, amikor a rendszer nem jelez hibát, mégis valami gond van a motor működésével. A légitársaságok számára ez azt jelenti, hogy többet repülhetnek a gépeik, így nagyobb árbevételre tehetnek szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Deus Ex #1
    Üdv.

    Tegyük hozzá, a FADEC feloldása a Full Authority Digital Engine Control, a cég neve ilyen módon technológiát is jelöl.