MTI

Felmérték az angol anyanyelvű amerikaiak szókincsét

Egy belga tudóscsoport a közösségi média nyújtotta lehetőségeket felhasználó új kutatással megállapította, hogy húszéves korukra az angol anyanyelvű amerikaiak szókincse 42 ezer szóból áll.

A Science Daily tudományos portál által ismertetett kutatás vezetője, Marc Brysbaert professzor, a Ghenti Egyetem tudósa elmondta: kutatásuknak az adott nagy lökést, amikor egy holland televízió megbízásából országos szókincsfelmérést végeztek, és a televízión közzétett tesztet egy hét alatt több mint 300 ezer holland töltötte ki. Látva az emberek érdeklődését, a csoport az angol és spanyol szókincs felmérését is elvégezte. Az angol tesztet már majdnem egymillióan töltötték ki. A mindössze négy perces felmérést a Facebook és a Twitter segítségével végezték, és a kutatók arról számoltak be, hogy példátlan mennyiségű információhoz jutottak.

A professzor elmondta: a teszthez azt a 62 ezer szóból álló listát használták, amelyet ő és csoportja állítottak össze. Mivel maguk alkották ezt a szótárt, nem kellett figyelembe venniük a kereskedelmi forgalomban lévő szótárak szerzői jogi megszorításait, és az ő listájukat szabadon használhatja bárki a kutatásaihoz. A teszt nagyon egyszerű: a válaszadót arra kérik, hogy a képernyőn megjelenő szóról állapítsa meg, hogy egy létező angol szó-e. Minden tesztben 70 szó és 30 olyan betűcsoport van, amely szónak látszik ugyan, de valójában nem létező szó.

A szókincsfelmérést kitöltőktől az életkorukat, nemüket, iskolai végzettségüket és anyanyelvüket is megkérdezik a tesztben. Ezeknek az adatoknak a birtokában tudta megállapítani a kutatócsoport, hogy egy átlagos, angol anyanyelvű amerikai húsz éves korára 42 ezer szót ismer, ez a szókincs a későbbiekben egyre nő, így hatvanéves korára mintegy 6000 szóval bővül a tudása. Brysbaert professzor azt tervezi, hogy tovább pontosítja a tesztet, és több mint 75 ezer szóra egészíti ki az ahhoz használt szókincslistát.

A tudós szerint a kutatás - amely a Frontiers in Psychology folyóiratban jelent meg - a 21. század angol szókincsének ismeretéről is képet ad. "Úgy gondolom, hogy a jövő nyelvkutatóit érdekelni fogja ez az adatbázis, megmutatja hogyan fejlődött az angol nyelv száz, ezer vagy talán még több év távlatában" - fejtette ki Marc Brysbaert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #6
    Érdekes, érdekes, de minket ugye a magyar nyelv érdekelne inkább.
  • UUUU #5
    Csak halkan megjegyeznem neked, hogy a lexikonok szoszedete, nem egyenlo a hasznalt szokinccsel, amit az emberek tobbsege hasznal.
    Teszem azt, van olyan szavunk, hogy lornyon, de mara mar kutya nem hasznalja.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2016.10.10. 12:45:00
  • bigjoe #4
    Csak finoman jelezném:

    "A Harvard Egyetem és a Google internetes szolgáltató kutatói megállapították, hogy a millennium óta 8500 új kifejezéssel bővült évente az angol szókészlet, amely már összesen egymillió huszonkétezer szót tartalmaz.". by index
  • cateran #3
    Facebook teszt? Az aztan megbizhato...Amugy siman nem hiszem el, mar ha csak az angol angolbol indulok ki, ahol 1-1 szo 10-20 kulonfele jelentessel bir, fonevtol kezdve a mellekneven at az igeig...Szoval lehet, hogy jelentesre sok szot ismernek, de eszmeletlen sok lehet a szoismetles...
    pl:"The word with the most meanings in English is the verb 'set', with 430 senses listed in the Second Edition of the Oxford English Dictionary, published in 1989. The word commands the longest entry in the dictionary at 60,000 words, or 326,000 characters."
  • Ender Wiggin #2
    Gondolom kis guglizással te is megtaláltad volna...

    http://vocabulary.ugent.be/wordtest/start
  • Fbn Lx #1
    linkt a teszthez