MTI

Ma is érezteti negatív hatását a neandervölgyiek belterjessége

Az egymás közti szaporodás miatt a neandervölgyiek genomja olyan káros mutációkat is tartalmazott, amelyek 40 százalékkal csökkentették ezen ősemberek reprodukciós képességét a modern emberekéhez képest - állapították meg a kutatók, hozzátéve, hogy ezek az ártalmas génvariációk még ma is éreztetik a hatásukat néhány populáció esetében.

A neandervölgyiek DNS-mintáit elemző korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ezekre az eurázsiai emberfélékre sokkal inkább volt jellemző a csoporton belüli szaporodás és genetikailag kevésbé voltak különbözőek, mint a modern emberek. A neandervölgyiek populációja évezredeken keresztül kicsi maradt, és a közeli rokonságban állók közötti párosodás a jelek szerint bevett gyakorlat volt - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Nagyjából 50-100 ezer évvel ezelőtt az anatómiailag modern emberek csoportjai elhagyták Afrikát és távoli, neandervölgyi rokonaik hazájába telepedtek le, majd a két csoport keveredett egymással. A ma élő nem afrikai populációk genomjának kis töredéke a neandervölgyiektől való, ám ezek a szekvenciák csupán az emberi genom bizonyos részein koncentrálódnak, más régiókból teljesen hiányoznak. "Amikor a genetikusok ilyesfajta nem véletlenszerű elrendezésre bukkannak, megnézik, hogy milyen evolúciós erő állhat a háttérben" - mondta a tanulmányt vezető Kelley Harris, a Stanford Egyetem munkatársa, aki csoportjával abból a felvetésből indult ki, hogy a kérdéses erő a természetes kiválasztódás.

A neandervölgyiekéhez hasonló kis populációk esetében a természetes kiválasztódás kevésbé működik, ami lehetővé teszi a gyenge, de káros mutációk fennmaradását. Amikor azonban ezek a mutációk egy nagyobb populációba, mint a modern embereké, átadódnak, a természetes szelekció idővel "szemet vet rájuk" és végül eltűnnek.

A Genetics című folyóiratban közölt tanulmány szerzői számítógépes programmal szimulálták a neandervölgyiek evolúciója során felhalmozódott mutációkat, és megnézték, hogy azok "beáramlása" milyen hatással voltak a modern emberekre. Az eredmények azt sugallják, hogy a neandervölgyiek számos gyenge, de ártalmas mutációt hordoztak. Ezek együttes hatása pedig azt eredményezte, hogy 40 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak képesek az utódnemzésre és génjeik továbbörökítésére.

A neandervölgyiektől származó szekvenciák a ma élő nem afrikai populációk genomjának nagyjából 2 százalékát teszik ki. A neandervölgyi őseinktől örökölt ártalmas mutációk többsége ugyan mára elveszett, apró töredékük azonban valószínűleg még ma is megtalálható az emberben. Harris és kollégáinak becslése szerint a nem-afrikaiaknak nagyjából 1 százalékkal lehet alacsonyabb a reprodukciós képessége a neandervölgyi örökség miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #9
    mi a faszért kéne büntetni a szexet??
  • UUUU #8
    Wait. Hany egyedbol jott letre az elet ?
    Ugye nem gondolja senki, hogy sok ezer kulonbozo mas szuloktol szarmazo egyed volt alapbol es nem sajat vervonalbol indult meg a szaporulat ?
    Eleve azonos ossejtbol keletkezett az elet es gyakorlatilag az osszes eloleny ezekbol a kezdetleges sejtekbol alakult ki.
    Szoval akar a kutyat is lehet testvernek tekinteni, de majd egy tudos tuti levezeti odaig a csaladfajat. :D
  • Fbn Lx #7
    hogyne terjedhetnének el jobban, ha nem letálisak. és nem is bizonyos specifikus mutációk egyedi sikeréről van szó, hanem a mutációkkal való terheltség növekedéséről inkább.
    Egyébként, ha feltételezel egy 10 főből álló közösséget akik mind unokatestvérei egymásnak, és mondjuk fejenként mindannyian 3 káros mutációval rendelkeznek, amiből 2 előfordul mindenkiben, 1 pedig mindenkiben egyedi, akár recesszíven, egy példányban. Ha szaporodni kezdenek egymással, akkor néhány generáció után az egyedekben a 2 közös mutáció mellett a beltenyészet során továbbadott összesen 10 egyedi mutációból több is jelen lehet egyetlen genomban akár az adott lókuszok mindkét oldalán, tehát a kezdetben egyéni mutációkat hordozni fogja a közösség, amennyiben nem halálosak, terjedni fognak. A relatív géngyakoriság az egyes mutációkra vonatkozóan valószínűleg nem lesz nagyobb, de a terjedés szerintem nem ezt jelenti.
  • ostoros #6
    Nem terjednek el jobban, mint amennyire addig is jelen voltak.
  • Fbn Lx #5
    nem csak potenciálisan letális mutációkról van szó, hanem olyanokról, amik káros hatásúak az életminőségedre nézve, de nem feltétlenül halsz bele a reproduktív életkor kezdete előtt. Ha megtermékenyíted egy közeli rokonodat, a gyerek nem törvényszerű, hogy életképtelen legyen, csupán nagyobb a valószínűsége, hogy bizonyos recesszív allélekből két példánya lesz, és ezek a kifejeződésük esetén nem feltétlenül halálosak. Ha egy közösség beltenyészetet folytat, akkor a letális mutációk a szelekció során viszonylag könnyen kiesnek, de a közösség eredeti állományára jellemző nem letális genetikai rendellenességek rendkívüli módon elterjednek.
  • globint #4
    Akkor, ha valaki szekszel a közeli rokonával, az neandervölgy szokás, tehát nem büntetendő, csak gyerek ne legyen? :-(
  • defiant9 #3
    "Szerintem ez logikailag hibás. Az életre káros génvariánsok igen nagy része PONT az egymás közötti szaporodás miatt kiesik"
    Az már az állati örökségből jön hogy közvetlen rokonnal nem, de mondjuk egy másod unoketestvér vonalon valszeg életképes lesz az utód degenerációval.
  • ostoros #2
    Szerintem ez logikailag hibás. Az életre káros génvariánsok igen nagy része PONT az egymás közötti szaporodás miatt kiesik, mert ha mindkét szülőtől hibás gént kap az utód, akkor jórészt életképtelen lesz, vagy meg sem születik, tehát nem szaporodik. Ez a folyamat a populációban CSÖKKENTI a veszélyes génvariációk előfordulását.
    A diverzitás viszont tényleg csökken, ami hátráltatja az alkalmazkodást, és ezzel lassítja az evolúciójukat. Amit jól nyomon is követhetünk abban, hogy nem igyekeztek a barlangokból kiköltözni a modern emberénél jóval hosszabb európai jelenléte alatt.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.06.08. 21:24:29
  • takysoft #1
    érdekes cikk, köszönöm :)