Balázs Richárd

Súlyosabb a globális felmelegedés, mint gondoltuk

A tudósok rendkívüli mértékben alábecsülhették a globális felmelegedés mértékét a déli félteke óceáni hőmérsékleti méréseinek pontatlansága következtében.

A közvetlen mérések összehasonlítása a műholdas adatokkal és az éghajlati modellekkel arra utalnak, hogy a déli félteke víztömegei a korábban számított értékek több mint kétszeresét szívják fel az üvegházgáz kibocsátás eredményeként a légkörben foglyul ejtett hőnek.

Paul Durack, a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatója munkatársaival szemügyre vette a két különböző mérést, valamint a modelleket és megállapították, hogy míg az adatok együttesen reális képet adnak az északi félteke óceánjainak melegedéséről, délen egészen más a helyzet, itt az 1970-es évek óta kétszerese lehet a felmelegedés mértéke, mint ami a korlátozott közvetlen mérésekből kikövetkeztethető volt. Mindez azt jelenti, hogy a világ óceánjai 24--58 százalékkal több energiát nyelnek el a korábbi becslésekhez képest.

"Általánosan elfogadott volt, hogy a déli félteke becslései valószínűleg alacsonyabbak a valóságnál" - magyarázta Durack. "Tanulmányunk az első, ami megkísérli számszerűsíteni mindezt, a lehető legtöbb elérhető információt felhasználva"

A tanulmány az 1970-től 2003-ig terjedő időszakot fedi le. Wenju Cai, az ausztrál CSIRO tudósa elmondta, ebben az időszakban, míg az északi féltekén uralkodó körülményeket alapos mérésekkel monitorozták a kereskedelmi hajók mintavételeiből, valamint a tehetős országok által vezetett projekteknek köszönhetően, a déli területeken nagyon kevés közvetlen mérésre került sor, így nem meglepő maga az eltérés. "Mindez azonban hatalmas" - utalt a tényleges különbségekre Cai.

2000 környékétől az Argo elnevezésű vízi mérőhálózat már egészen pontos óceáni adatokat gyűjt, ezért az utóbbi idők mérései már a déli féltekén is sokkal megbízhatóbbak. "A globális felmelegedést nevezhetjük óceáni felmelegedésnek is" - olvasható az Egyesült Államok Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatala által kiadott közleményében. "Az óceáni melegedés ütemének számszerűsítése, és helyének meghatározása nagyban hozzájárul a légkör felmelegedésének mértékének és sebességének, valamint a tengerszint emelkedésének megismeréséhez"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lollerka #22
    hat ha metantermelesrol beszelunk akkor fogjuk a hanygakra mert ok is marhasokat termelnek:D egyebkent nem lesz a fold lakatlan, csak jopar faj szamar, az elet mindig utat talal:D az embereknek meg GG h elkurtak az egyetlen plant amit elhetnek:d
  • bmw #21
    Aki tehenfingal magyarazza a felmelegedest az jo lenne ha ezen meg gondolkodna egy kicsit...
    Meghogy az ember nem tehet rola? Ember nelkul is ez lenne? Ne vicceljetek mar....
    Van meleges persze de nem ilyen utemben mint ahogy tortenik....
  • Irasidus #20
    Nem is tudom mit mondjak arra, amikor valaki a tudomány állítását (teljes klimatológiáét!) propagandának titulálja, ugyanis ugyanezt állították a nácik Einstein reaktivitás elméletéről, vagy a szovjetek a biológiáról és a többiről. Nem arról van szó inkább, hogy nem érted? Csak azért kérdezem, mert a globális klímát több dolog befolyásolja, és bizony köztük van a jégkorszak utáni melegedés is, meg az emberi tevékenység is. (Nem tudom ez utóbbit miért kell tagadni, talán olajban vagy érdekelt?) Mindig csodálkozom, amikor ezt valaki nem érti meg, és bedob egyet, általában ezt, és azt hiszi okosabb mint egy klimatológus. Tudod még hány dolgot figyelembe kell venni a globális klímánál amiről te még csak nem is hallottál? Egy kérdésem lenne, utánanézel annak is, hogy ez miért nem tud 100 év alatt 1,5-2 fokos átlaghőmérséklet növekedést produkálni a jégkorszak utáni melegedés, vagy kertesem meg neked? Mit szeretnél?

    Amúgy nagyon tetszett a MI-Micsoda könyv amit forrásként megjelöltél, gyerekként én is szerettem, de a téma egy kicsit bonyolultabb... :D
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.10.11. 16:24:46
  • Molnibalage #19
    Hallottál már arról a matematikai fogalomról, hogy gradiens? No, ezzel van a probléma....
    Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.10.10. 23:28:18
  • wkm #18
    A propaganda fals, de a klímaváltozás valós. Az emberi tényező nélkül is bekövetkezett volna, és igazából az ember nem tud ellene tenni.

    jégkorszak
  • Irasidus #17
    "szerintem nem kéne erőltetni ezt a fals propagandát. évmilliók óta ciklikusan emelkedik és csökken az átlaghőmérséklet"

    Ha jól értem, egyrészt szerinted fals propaganda a globális felmelegedés, de ugyanabban a mondatban elismered, hogy azért van ilyen?

    "volt a mostaninál sokkal magasabb is"

    Volt, csak akkor még nem élt ember. Azt hiszem nem érted mi a probléma az éghajlatváltozással, tudod mezőgazdaságból él az emberiség, és nem boltban terem az étel. Ezek előállítása szélsőséges éghajlati viszonyok mellet igen nehéz (sok kárt tud okozni), azon kívül vízre is szükség van a mezőgazdaságnak, és a felmelegedéssel a sivatagosodás is megindul több helyen. Ja igen, az embernek alapból szüksége van vízre, ami csapból jön igaz, de a csap másik végén valami folyó, tó, vagy kút van, amit csapadék tölt fel. Arról nem beszélve, hogy a meleg miatt a kártevők, mind mezőgazdasági, mind embere veszélyes pl.: maláriát terjesztő szúnyogok is megjelennek. Azonkívül, ha egy területen nem tudnak megélni az emberek, népességvándorlással is számolni kell, azaz plusz szájakat kell etetni. Ezekre mind fel kell készülni. Ennyi.

    "de amíg mindenfélét el lehet adni a végítélet címszó alatt, addig dübörög a gépezet. ez érthető. "

    Milyen gépezet? És milyen termék amit ilyen címszó alatt lehet venni? Te vettél már ilyet?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.10.10. 14:20:03
  • Ender Wiggin #16
    szerintem nem kéne erőltetni ezt a fals propagandát. évmilliók óta ciklikusan emelkedik és csökken az átlaghőmérséklet. volt a mostaninál sokkal magasabb is, tehénfing és ipari szennyezés nélkül is. de amíg mindenfélét el lehet adni a végítélet címszó alatt, addig dübörög a gépezet. ez érthető.
  • Irasidus #15
    Rendben. Kik és milyen pénzeket? És ezt honnan tudod?
  • RAZOR27 #14
    Két különböző dolgot, haha. Talált, nem klimatológus vagyok, de tudom mi pénzeket húznak be belőle olyan emberek akik ugyanúgy tesznek rá mint az átlagember.
  • fszrtkvltzttni #13
    mert benyögött két egymástól független dolgot