Móricz Krisztián

Harry Potter és a tűz serlege

A 2005-ös év remek esztendő a Harry Potter rajongók számára: a hatodik könyv és a negyedik mozifilm mellé új játék is jár, mégpedig az EA jóvoltából, amely úgy döntött, hogy megalkotja a fiatal varázsló legújabb kalandjait.

A hírek szerint a készítők ezúttal tényleg felkötötték azt a bizonyost, hogy végre valami maradandót alkossanak a méltán népszerű regénysorozat játékadpatációját illetően. Az első próba után úgy tűnik, ezúttal valóban el lesznek kényeztetve a rajongók. Lássuk a medvét!

A játék a Kviddics világkupa kempingjében kezdődik, melyet Dementorok, vagyis Halálfalók árasztanak el. Harrynek, két legjobb barátjával, Ronnal és Hemionével menekülnie kell előlük. Őket természetesen az mesterséges intelligencia irányítja. A játék egyik alapvető tulajdonsága, hogy a második játékos egy kontrollert felkapva bármikor beléphet a játékba és képes átvenni az irányítást Ron vagy Hermione felett. A játékostárs bármikor elhagyhatja a játékot, visszaadva ezzel az irányítást a számítógépnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


Háromfajta alapvarázslatod van, melyeket arra használhatsz, hogy átjuttasd a gyerekeket a Tűz serlege veszélyes világán. A jinx (átok) az alapvető támadási varázslatod, melyet a különféle szörnyeken fogsz használni. A charmmal (bűbáj) körülötted levő dolgokat mozdíthatod el. Ha például egy szikla torlaszolja el az utad, csak alkalmazd a charmot, és arrébb tudod tenni azt. Hasonlóképpen a kidöntött fákat is megbűvölheted, szabaddá téve a továbbvezető utat.

A feszítés érzékelése egy nehezebb tárgy megbabonázásakor hasonló ahhoz, mint amikor egy gumiszalag egy akadályhoz van erősítve - minél nehezebb egy tárgy, annál keményebben kell húznod, hogy meg tudd mozdítani azt. A harmadik pálcatechnika az Accio, ami egy úgynevezett összegyűjtő varázslat. Miután legyőzted az ellenséget, azok szétszórják Berni Bott Every Flavour Beanseit (Mindenízű drazsé), melyeket egy gyors Accio-pálcamozdulattal össze is gyűjtheted.

A jinxek és a charmok változatos kombinációinak köszönhetően, az ellenségeken alkalmazandó varázslatok különböző halálmódokat eredményeznek. Habár ezek közül sok feleslegesnek tűnhet, ez mégis a stratégia része, különösen akkor, amikor 2 játékos játszik. Az egyik módszer, ami nagyszerűen működik, hogy míg az egyik játékos a charm varázslat segítségével megbűvöl egy vadállatot, tehát egy helyben tartja, addig a másik a jinxszel megátkozza a prédát. Ahogy haladsz előre a játéban, arra is képes leszel, hogy fejleszd karaktereidet, pl. a varázslatok és az erő nagysága szerint. Ezt persze nem egy RPG-szinten kell elképzelni, de mégis egy kicsit mélyebb értelmet ad a játéknak.

A Triwizard Tornament (Trimágus Tusa) első két helyszíne a Dragon Chase (Sárkányvadászat) és a Black Lake (A fekete tó). A Dragon Chase sokban hasonlít a már egy ideje megjelent EA Quidditch World Cup játék keresgélő részeire. A különbség az, hogy Harry itt nem kerülheti ki a hatalmas sárkányt. Ahogy Hogwarts körül (iskolai pályán keresztül) repkedsz és mindenízű drazsékat gyűjthetsz össze, és turbógyűrűkön mehetsz keresztül, hogy speed burstöt (sebességrobbanást) szerezz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


A Black Lake pályán szintén mozognod kell, csak most a víz alatt, szemben az előző pályával, ahol az égben kellett bizonyítanod. Vízi teremtményekkel fogsz együtt úszkálni, akik ellen varázspálcáddal tudod megvédened magad, (ami szerencsére a lemerüléskor nem tömődik el). Annak ellenére, hogy folyamatosan előre úszol, néha meg kell állnod a nagyobb akadályok közelében, hogy megküzdj ellenségeid egy-egy csoportjával. Amikor legyőzted őket, az akadály elmozdul és folytathatod az utad.

Érdekesség, hogy a szereplők már első pillantásra pont úgy néznek ki, mint az őket alakító színészek. Bár a hangjukat nem lehet használni, (köszönhetően a szigorú törvényeknek, amik a gyerekszínészek napi munkával eltölthető idejére vonatkoznak) a hasonlóság nagyon jót tett a játéknak, valamint érezteti, hogy ez most többet fog adni az előző részeknél.

A Goblet of Fire első két pályájának kipróbálása igazi izgalmakat tartogatott, ezért már türelmetlenül várjuk a kész verziót. Ránézésre ez lesz a legjobb Harry Potter játék, ami ez idáig megjelent. A multiplayer mód csak fokozza a játék adta élményeket. Ez egy olyan játék, melyet akár a kistesóval is vígan játszhatsz, bár azért legyél óvatos - a negyedik történet eléggé sötét hangulatúvá válik a vége felé. Igaz a novemberi megjelenésig hátra van még egy hónap, ezért az unalom elkerülése érdekében mindenkinek ajánlom addig A tűz serlege kiolvasását!

A játék honlapja

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adeeeka #39
    Sziasztok! valaki tud esetleg egy végigjátszást? Vanank valahol Rejtev pajzsok, meg valami kártyák is? minden meg van csak hiányzik pár cucc...
  • veres96 #38
    Crack-elni kellsemmi
  • bk1313 #37
    Hello.

    Feltettema HP4-et a gépre , de azt írja hogy .corect CD/DVD please insert.
    Most ilyenkor mit kell tenni? Ha valaki tudja írjon legyen szives [email protected] címre KÖSZI
  • no93 #36

    Lehet hogy nem a HP 4-hez tartozik, de le lehet tölténi a HP 5 játékot,
    sztem töltsétek le mert nagyon klasssz!!!!!
    Azt írták hogy több mint 300 full játék van fönn az oldalon , és igaz is!
    Aki kéri az oldal címét azírjon az e-mail-emre: [email protected]
    Megéri!!!!
    Pár mobilos cucc is van!
  • no93 #35
    Azért itt van még egy kód!
    D47F-AYN7-2EIG-D71A-2DEV
  • dinka2 #34
  • Olcsóvér #33
    cs a kód DJWW-XQTY-AVDK-PZJL-JKS2
  • shevsenko7 #32
    Valaki tudja a Harry Potter 4 telepitö kódját????IRJA MEG SÜRGÖSEN
  • ez meg az #31
    A könyv és a film jó de a 4. rész játékba nagyon könnyű mert Ron és Hermione mindent megcsinálnak Harry helyet.
  • NEOreg3 #30
    sehogy