SG.hu

Visszavonta tavalyi kritikáját a Microsoft elnöke

A Microsoft elnöke nagyon nem volt elégedett a brit Versenypiaci Hatósággal (CMA) tavaly, miután az megakadályozta az Activision Blizzard felvásárlását. Most, hogy a Microsoft átstrukturálta az üzletet, és elnyerte a jóváhagyást az Egyesült Királyságban, Smith kedvesebb szavakkal illette a CMA-t. A BBC Radio 4 Today című műsorának adott interjújában a szabályozó hatóságot "keménynek, de igazságosnak" nevezte.-

Smith eredetileg bírálta a CMA-t, és azt mondta, hogy bizalmuk "súlyosan megrendült" az Egyesült Királyságban, miután a szabályozó hatóság tavaly áprilisban megakadályozta cégük 68,7 milliárd dolláros tranzakcióját. Ezt a Microsoft négy évtizedes nagy-britanniai működése során átélt "legsötétebb napnak" nevezte, és közölte, hogy "az Európai Unió sokkal vonzóbb hely egy vállalkozás beindítására", mint az Egyesült Királyság. Ez nagyon negatívan érintette az Egyesült Királyság kormányát, amely a Brexit után technológiai nagyhatalomként szeretné pozícionálni magát. "Személyesen biztosan sokat tanultam" - vallotta be Smith tegnap a Radio 4 interjújában. "Nem lépnék vissza feltétlenül azoktól az állításoktól, amelyeket áprilisban vetettem fel, de talán kicsit más szavakat választanék, hogy kifejezzem a véleményemet."

A CMA arra kényszerítette a Microsoftot, hogy átalakítsa az Activision Blizzard-szerződést, és ezzel lemondjon a felhőalapú játékok kulcsfontosságú jogairól az Egyesült Királyságban és számos más piacokon világszerte. "A CMA kemény mércét tartott, és ezt tiszteletben tartom. Véleményem szerint kemény és igazságos volt" - tette hozzá Smith. "Arra kényszerítette a Microsoftot, hogy módosítsa az Activision Blizzardra felvásárlását, hogy kivonjon bizonyos jogokat, amelyek a CMA-t aggasztották a felhőalapú játékokkal kapcsolatban." Az új ajánlat értelmében a Microsoft beleegyezett, hogy 15 évre átadja az Activision-játékok felhőből történő streamelésének jogait a francia Ubisoft videojáték-kiadónak.

Míg Smith meggondolta magát a CMA kritikájával kapcsolatban, addig a szabályozó hatóságot kevésbé nyűgözte le a Microsoft taktikája. "A vállalkozásoknak és tanácsadóiknak nem lehetnek kétségeik afelől, hogy a Microsoft által alkalmazott gyakorlat nem a CMA-val való együttműködés módja" - figyelmeztetett októberben Sarah Cardell, a CMA vezérigazgatója. "A Microsoftnak az első vizsgálatunk során megvolt a lehetősége az átszervezésre, ehelyett azonban továbbra is ragaszkodott egy olyan intézkedéscsomaghoz, amelyről megmondtuk nekik, hogy egyszerűen nem fog működni. Az eljárás ilyen módon történő elhúzódása csak időt és pénzt pazarol".

A BBC-nek adott interjújában Smith kiemelte a Microsoft kötelezettségvállalását, mely szerint a következő három évben 2,5 milliárd fontot fektetnek be az Egyesült Királyságban a mesterséges intelligencia infrastruktúrájába, valamint a brit kormány novemberben tartott "kritikus" mesterséges intelligencia biztonsági csúcstalálkozóját, amelyen ő is részt vett. "Az Egyesült Királyság kormánya 2023-ban a világ bármely más kormányánál bátrabban lépett fel, amikor 900 millió fonttal dotálja az ilyen jellegű infrastruktúra kiépítését az ország kutatói számára" - mondta. "Néha fontosabb elgondolkodni azon, hogyan ér véget az év, mint azon, hogy mi történt egy bizonyos napon, április 26-án." - mondta.

A Microsoft engedménye a CMA-nak lehetővé tette, hogy az ügyletet októberben lezárják. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság továbbra is folytatja a Microsoft ügye elleni eljárást az Egyesült Államokban, és egy kerületi fellebbviteli bíróság hamarosan döntést hoz az FTC kontra Microsoft ügyben benyújtott fellebbezésről. Az FTC emellett még mindig folytat egy külön közigazgatási eljárást a Microsoft ügylete ellen, amely nem sokkal a fellebbviteli döntés után indul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!