SG.hu

Lemond a felhős játékok jogairól a Microsoft

A Microsoft módosítja a tervezett Activision Blizzard felvásárlást, és a felhős játékjogokat a jelenlegi és az új Activision Blizzard-játékok esetében a Ubisoftra ruházná át. Mindezzel a brit szabályozó hatóságokat akarják megnyugtatni, akik aggódnak amiatt, hogy a Microsoft által tervezett 68,7 milliárd dolláros üzlet milyen hatással lesz a versenyre a felhőalapú játékok terén. Az üzlet átstruktúrálása a hatósági vizsgálat újraindítását jelenti az Egyesült Királyságban, és annak október 18-ig le kell zárulnia.

"A tervezett felvásárlásnak az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága által a felhőalapú játékstreamingre gyakorolt hatásával kapcsolatban felvetett aggályok eloszlatása érdekében átalakítjuk a tranzakciót, hogy a jogok szűkebb körét szerezzük meg" - mondta Brad Smith, a Microsoft elnöke. "Ez magában foglalja egy olyan, az egyesülésünk lezárásakor hatályba lépő megállapodás végrehajtását, amely a következő 15 évben megjelenő összes jelenlegi és új Activision Blizzard PC-s és konzolos játék felhőalapú streaming-jogát átruházza a Ubisoft Entertainment SA-ra, a világ egyik vezető játékkiadójára. A jogok örök időkre szólnak".

Ez az átstrukturált megállapodás azt jelenti, hogy ha a Microsoft mégis lezárja a tervezett felvásárlást, akkor nem fogja tudni az Activision Blizzard játékokat kizárólag az Xbox felhőszolgáltatásában megjelentetni. A Microsoft nem lesz képes kizárólagosan ellenőrizni az Activision Blizzard-játékok licencfeltételeit a rivális szolgáltatásokon sem. Ehelyett a Ubisoft fogja ellenőrizni az Activision Blizzard-játékok streaming-jogait az EU-n kívül, és a címeket vissza fogja licencelni a Microsoftnak, hogy azok bekerüljenek az Xbox Cloud Gamingbe.

"A Ubisoft az Activision Blizzard játékainak felhőalapú streaming-jogaiért egyszeri kifizetéssel és egy piaci alapú nagykereskedelmi árképzési mechanizmuson keresztül fogja kompenzálni a Microsoftot, beleértve egy olyan opciót, amely támogatja a használaton alapuló árképzést" - magyarázza Smith. "Ez lehetőséget ad a Ubisoftnak arra is, hogy az Activision Blizzard játékai nem Windows operációs rendszereket futtató felhőalapú játékszolgáltatások számára is elérhetővé váljanak." A Ubisoft az Activision Blizzard játékait is hozzáadja a Ubisoft Plus Multi Access előfizetéshez, amely PC-n, Xboxon, Amazon Lunán és PlayStationön a Ubisoft Plus Classicson keresztül érhető el.


Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete (CMA) először áprilisban blokkolta a Microsoft üzletét a felhőalapú játékokkal kapcsolatos aggályokra hivatkozva, majd a múlt hónapban az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) bíróságon elszenvedett vereségét követően beleegyezett az Xbox-gyártóval folytatott tárgyalásokba. Most a CMA új vizsgálati szakaszt jelzett a Microsoft átstrukturált üzletének köszönhetően, a törvényes határidő október 18. A Microsoft nemrég az Activisionnel kötött üzlet lezárásának meghosszabbításakor szintén ugyanebben a határidőben állapodott meg. A Microsoft most már nem számít arra, hogy október elejéig lezárhatja az Activision Blizzard-üzletet.

A CMA ezzel együtt most jogerős végzést hozott a Microsoft eredeti üzletére, és világszerte betiltotta, amíg az Activision Blizzard tervezett felvásárlásának ezen új módját megvizsgálja. A CMA megjegyzi, hogy "az Ubisoftnak lehetősége lesz arra is, hogy díj ellenében megkövetelje a Microsofttól az Activision címeinek a Windowstól eltérő operációs rendszerekre, például Linuxra történő adaptálását, ha úgy dönt, hogy az Activision címeinek felhőalapú streaming-jogait nem Windows operációs rendszert futtató felhőalapú játékszolgáltatásra akarja használni vagy licencelni".

Az átstrukturált tranzakció azonban nem érinti a Microsoft Európai Bizottsággal szembeni kötelezettségeit. A Microsoft már több felhőalapú játéküzletet kötött, és az uniós szabályozó hatóságok az Activision Blizzard-üzletet annak köszönhetően hagyták jóvá, hogy az uniós országok fogyasztói számára ingyenes licencet biztosítanak, amely lehetővé teszi számukra, hogy "bármely általuk választott felhőalapú játékstreaming-szolgáltatáson" keresztül streameljék az Activision Blizzard összes jelenlegi és jövőbeli PC-s és konzolos játékát, amelyre licenccel rendelkeznek. "A Ubisofttal kötött megállapodást úgy alakítottuk ki, hogy a Microsoft továbbra is megszerezze a szükséges jogokat ahhoz, hogy teljes mértékben eleget tegyen az Európai Bizottsággal szemben vállalt jogi kötelezettségeinek, valamint a többi felhőalapú játékstreaming-szolgáltatóval - köztük az Nvidia, a Boosteroid, az Ubitus és az Nware - szemben fennálló szerződéses kötelezettségeinek" - mondta Smith.

A CMA az elkövetkező hetekben értékeli az átdolgozott megállapodást és az október 18-i határidőig meghozza döntését. "Ez nem zöld utat jelent. Gondosan és objektíven fogjuk értékelni az átalakított ügylet részleteit és annak a versenyre gyakorolt hatását, többek között a harmadik felek észrevételeinek fényében" - mondta Sarah Cardell, a CMA vezérigazgatója. "A célunk nem változott: az új megállapodással kapcsolatos bármely jövőbeli döntés biztosítja, hogy a növekvő felhőalapú játékpiac továbbra is részesüljön az innovációt és a választékot ösztönző nyílt és hatékony verseny előnyeiből."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!