Marcell

EURO 2000


Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Sports

Minimum Követelmény: P200, 32MB RAM, 2MB-os Direct X-es videókártya, 4x CD-Rom, DirectX7, Win95/98
Hasonló játékok: FIFA 2000
Kategória: Sport-Foci


Már megszokhattuk, hogy az EA Sports minden év végén kiadja FIFA játékának legfrissebb változatát. 1998-ban volt egy apróbb változás, hisz’ a franciaországi vb évében két EA Sports-os focival is játszhattunk. A World Cup 98-hoz hasonlóan idén is megjelentet egy különkiadást, ezúttal az Európa Bajnokság alkalmára. Az Euro 2000-et a manchester-i Software Creations fejlesztette, persze az EA gondos felügyelete mellett.

    

Bár még nem hangolódtam rá 100%-osan a Belga-Holland közös rendezésű EB-re, a játék ideális bevezetője volt a nagy eseménynek. Miután fölinstalláltam és végignéztem a látványos, hangulatos intrót szokatlan látvány fogadott, ugyanis a manchester-i fiúk teljesen átszervezték a menüket. A háttérben egy kamera forog a hatalmas üres stadion felett, majd feltűnik az EB trófeája is... Első dolgom a beállítások megtekintése volt. Örömmel konstatáltam, hogy minden fontos opció megmaradt. Beállíthatom az időjárási feltételeket, a „spori” szigorúságát, a nehézségi fokozatot, valamint a hangokat, a grafikai részletességet, stb. Miután mindent a legélethűbbre állítottam, barátságos mérkőzésre invitáltam a magyar válogatottat, valamint az angolok tizenegyét. Érdekes volt, hogy helyszínnek Budapestet jelölte a gép, s bár a pálya nem egyezett a Népstadionnal, legalább egy kicsit hasonlított rá... A játék betöltésekor John Motson ismerős hangja köszöntött a találkozón. A gép megmutatta a csapatok kezdő névsorát, közben a háttérben már javában zajlott a bemelegítés. A játékosok neveiben nem volt hiba, sőt egészen friss és valósághű volt még a magyar csapat is.

    

Miután minden készen állt, végre elkezdődhetett a mérkőzés. Az irányítógombok nem változtak a FIFA 2000 óta, így nem volt nehéz látványos akciókkal szórakoztatni a közönséget. Apropó közönség. Sokan bírálták az EA Sports-ot, hogy a közönség nem más, mint egy rakás színes folt. Valószínű, hogy ennek hatására az alkotók a FIFA 2000-ben módosítottak rajta egy kicsit. Bár még messze nem volt tökéletes, már egy fokkal jobban sikerült. Most, az Euro 2000-ben is változtattak a nézőkön, szerintem ez is szebb lett, annak ellenére, hogy még most sem az igazi. Sajnos még mindig együtt van minden szurkoló, nincsenek szektorok, egyedi biztatások, stb. Feltűnt, hogy nagyobb lett a pálya mérete, így már nincs akkora tömegnyomor a játéktéren. A védők agresszívak, így már nem olyan könnyű őket beetetni, mint a FIFA 2000-ben. A kapusok nem változtak sokat, most is közepesen jó teljesítményt nyújtanak. Az viszont mindenképpen dicséretes, hogy nem találkoztam a „gurul a labda, sebaj, megvárom míg elmegy, majd utánavetődök” jelenetre.

    

Az EURO 2000 öt+egy játékmódot kínál fel a játékosnak:
Friendly (barátságos meccs), Euro 2000, Challange (kihívás kupa), Golden Goal (aranygól), Skill drill (gyakorlás) + ha megnyertük az EB-t, akkor megkapjuk a Classic módot is, ahol régi EB meccseket (negyeddöntőket) vívhatunk.

Friendly (barátságos): Ha nincs időnk egy EB meccshez, vagy csak gyakorolni szeretnénk mielőtt nekiindulunk a sorozatnak, ez a legjobb hely, ahol letesztelhetjük tudásunkat. Minden EB csapatot kiválaszthatunk játékra.

Euro 2000: Ez mindennek a lényege. Egészen a kezdetektől indulhatunk a rangos tornán. Minden egy az egyben a valódi lebonyolítás szerint zajlik, (pl. Belgium és Hollandia a két rendező országnak nem kell selejtezőket vívnia).

Challange (kihívás kupa): 8 csapatot kell kiválasztanunk, majd az általunk vezényelt gárdával kell minél tovább jutni a kieséses kupában. Minden gyorsan zajlik, egyik meccs után már jön is a másik, még mentésre sincs lehetőségünk...

Golden Goal (aranygól): Addig küzd a két kiválasztott gárda, amíg valamelyik csapat be nem talál a kapuba.

Skill drill (gyakorlás): Itt lehet a legkönnyebben elsajátítani a különböző passzokat, íveléseket, kapáslövéseket, fejeseket, ezért javaslom, a kezdők válasszák ezt első játékuk alkalmával.

Classic (régi idők): 1972-től visszamenőleg játszhatjuk le az EB negyeddöntőket.

    


Grafika: A grafika gyönyörű, bár meg kell hagyni, ennek a gépigény a hátulütője. A menük átláthatóak, szépek, a stadionok kidolgozottak, a játékosok élethűek, egyediek. Röviden: Az Euro 2000 szerintem a legszebb focijáték lett. Ez persze nem is csoda, hiszen eddig a FIFA 2000 volt az etalon, annak megjelenése óta már fél év telt el, azóta csiszolgatják az enginet...

Kezelőfelület: Bár magasan ez a legjobban irányítható focijáték, mégis egy kicsit több újításra számítottam. Nagyjából ugyanazok maradtak a mozdulatok, bár tetszett, hogy javult az emberhez passzolás. A játékosok jóval pontosabban és erősebben passzolnak (S), mint a FIFA 2000-ben, így nem csak a szöktető kiugratást (Q) kell használnunk.

Az egészet átfogó menürendszer amellett, hogy látványos, könnyen megismerhető és gyorsan használható.

Játékmenet: Jó ötlet volt megnövelni a pályát, sokkal élvezetesebbek lettek a meccsek. Nehezebb lett csatáraink élete, hisz’ jobban fáradnak, kevésbé jól cseleznek és az ellenfél védői is magabiztosabbak lettek. Ez azt eredményezi, hogy körbe kell járatnunk a labdát és inkább a jó beadásokat vagy szöktetéseket kell erőltetni. Ezeknek köszönhetően sokkal reálisabb végeredmények születnek, mint pl. a FIFA 2000-ben. World Class nehézségen a magyarokkal 8 perces meccsen az eddigi legnagyobb győzelmem 4-0 volt, ami remélem a valóságban is megtörténhet :)

A mérkőzések végén minden gólt és szabálytalanságot visszajátszhatunk, amiket aztán még el is menthetünk. Végre! Ha egy találkozó túlságosan eseménydús volt, kattintsunk a ’Show-real’ gombra ekkor a gép levetíti nekünk a fontosabb történéseket. Változott a játék sebessége is. Mivel ’fastest’ módban már-már lehetetlen volt játszani, ez az opció kimaradt a játékból, helyette a ’faster’ egy kicsit gyorsabb lett és bekerült egy ’slow’ mód is. Így az alábbi sebességi fokozatok közül választhatunk: slow (lassú), normal, fast (gyors), faster (gyorsabb).

Sajnos az Euro 2000-ből még hiányzik az internetes játék, a készítők ezt azzal magyarázták, hogy a mai adatátviteli kapcsolatok és napjaink számítógépei nincsenek még az ehhez szükséges technikai szinten.

Hangeffektek: Lehet kicsit szőrösszívű vagyok most, -ennél az értékelésnél-, de: a hangok nagyon keveset változtak a FIFA 2000 óta. Persze emelik a meccs hangulatát, de ez nekem még kevés. A kommentátor kicsit monoton az előző részek után, a szurkolók ismétlődő énekeit is hamar megunom, a ’pálya hangjai’ pedig még nagyon kezdetlegesek. Hiányolom a nézők csapatokhoz szóló buzdítását (mondjuk minden csapatnak lenne egy jellegzetes szurkolása: Ria-ria! Hungária! vagy angol megfelelője) egy-egy szabálytalan belépő utáni üvöltést, az ilyen-olyan motyogásokat, változatos (be)csúszáshangokat, összerúgások hangjait, stb.

Zene: Ezúttal Paul Oakenfold trance zenéit hallhatjuk a menükben. Bevallom én nem ezt a műfajt szeretem, persze játékzenének nem is lenne rossz. Na de az Euro 2000-be? Nekem ez a kettő valahogy nem passzol, sokkal szívesebben emlékszem vissza a FIFA 98-ra, ahol a Blur: Song 2 dala hangolt rá a vb-re...

Intelligencia és Nehézség Ez a rész szerintem sokat javult, nincsenek már kapusbénázások, „labdától való félelem”, stb. Örülök, hogy megemelték a nehézségi szintet, gyengébb csapattal még a gyakorlott fifásoknak is meg kell küzdeniük a győzelemért. Természetesen azért a kezdőkre is gondoltak, továbbra is van gyakorló mód, ahol mindenki elsajátíthatja a trükköket.

Összegzés: Úgy érzem az Euro 2000-nek sikerült EB hangulatot teremtenie, mindenben felülmúlta az EA Sports korábbi kiadásait.


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • timantes #23
    A grafika gyönyörű, bár meg kell hagyni, ennek a gépigény a hátulütője. --> EGYSZERŰEN HIHETETLEN MILYEN NAGY GÉPIGÉNYE VAN!!! nekem majdnem 1000szer jobb gépem van MA XDDD