Castellum

FIFA 2000



Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Sports

Minimum Követelmény: P166, 16MB RAM, 3D gyorsító, DirectX6.1, Win95/98
Hasonló játékok: FIFA 99
Kategória: Sport-Foci


Mint bármelyik másik olyan játék esetében, ami egy régi sorozat legújabb darabja, ebben az esetben is fontos az előző résszel való összehasonlítás. Az EA Sports már régóta hallgatta az amerikai közönség kéréseit, hogy legyenek a játékban amerikai csapatok és játékosok, és most a FIFA 2000 az első játék, ami rendelkezik a Major League Soccer engedélyével, tehát csapataival és játékosaival. A FIFA 2000-ben a játékos a MLS mind a 12 csapatát irányíthatja. A FIFA 2000-ben az egyik MLS csapattal akár világbajnokok is lehetünk. Az EA Sports nagy felhajtást csinált a játék körül azzal a jelmondattal, hogy az "MLS a világ ellen". Ugye tudjuk milyen az amerikai mentalitás. ;) És miért működik ilyen jól ez a trükk? Mert az MLS hozzáadása a játékhoz megszázszorozza a közönséget.

A FIFA 2000 négy játékmódot kínál fel a játékosnak: exhibition, tournament, season és gyakorlás. A gyakorlás során megismerkedhetsz a játékmenettel és az irányítással. A játék kompatibilis a legtöbb gamepaddel és joystickkel, és előre programozott beállításokkal rendelkezik a Microsoft Sidewinder, a Gravis grip, a Gravis gamepad és gamepad pro részére. Ha ezek közül egyikkel sem rendelkezel, akkor használhatod a jó öreg billentyűzetet, de számíts némi frusztrációra az irányítás során.

     

     

A gyakorlás során begyakorolhatod a büntetőrúgásokat, a szögleteket, a szabadrúgásokat és edzőmeccseken is részt vehetsz. Megéri beszerezni a fent említett gamepadek egyikét, mivel az irányítás nagy precizitást igényel. Megnövelték az irányítást, de az interface nagyjából a régi maradt. A gyakorlás során a csapatok jellemzőivel is megismerkedhetsz. Az egyes játékosok képességeinek ismerete segíteni fog abban, hogy győzelemre vidd a csapatod, különösen azért, mert az EA az egész fizikai modellt a játékosok értékelése köré építette. Ez jó dolog, és így azok is megtanulhatják a sport alapjait, akik nem ismerik túlságosan a focit.

Az exhibition módban több foci liga közül választhatsz. Választhatod az MLS-t, a nemzetközi ligát, a klasszikus ligát (minden idők legjobb csapatai) és a világ 15 legjobb csapatát. A mérkőzés beállítása során meg kell határoznod a félidőket, amik 2 perctől egészen a teljes 45 percig terjedhetnek. Ki kell választanod a napszakot és az időjárást is (eső, hó, meleg, tiszta idő). A tournament módban a csapatoddal a világbajnoki címért, az Európa Bajnokságért, és az EFA Trophy-ért játszhatsz. Meg kell határoznod a csapatok számát, ami négytől harminckettőig terjedhet. A lényeg az, hogy annyi opció van ebben a játékban, hogy három-négy szezont is végigjátszhatsz, úgy hogy még mindig nem láttad a teljes programot.

     

     

A FIFA 2000 másik jó jellemzője, hogy nagyon sok mindent lehet benne személyre szabni. A játékosok szerezhetnek új játékosokat és kirúghatják azokat, amelyekre már nincs szükség. Ebben a játékban ez nem kereskedés, hanem áthelyezés néven fut. Az áthelyezés természetesen pénzbe kerül. A FIFA 2000 pénzügyi rendszere elfogadható, de nem túl tökéletes. Az áthelyezés mellett, a játékosok és csapatok szerkesztésére is lehetőség nyílik. Megváltoztathatod a csapat mezét, vagy egy játékos kinézetét képességeit, tudását. Ez egy nagyon jó újítás, amit már minden EA Sports játékba beépítettek.

A játék grafikáját, még a tavalyinál is jobban felfejlesztették. A játékosok, a stadionok és különösképpen az olyan vizuális effektusok, mint az árnyékok, még mindig lenyűgözőek. Ha szemügyre vesszük ezt a játékot, összehasonlítva a műfaj más tagjaival és a sorozat előző részeivel, nyilvánvalóvá válik, hogy mitől lesz egy játék jó. Az olyan apró, de hatékony fejlesztésektől, mint a régi stadionok szerepeltetése, vagy a csapatok jellegzetes játékosainak egyedi mozgásai.

     

     

Számtalan játékstílus közül választhatunk, sok csapattal lehetünk, és ezúttal sokkal több egyedi játékost találhatunk a játékban. A nagyszerű kamerarendszernek köszönhetően, közeli képeket kaphatunk a mérkőzésről, melynek során érzelmeket fedezhetünk fel a játékosok arcán. A játékmenet gyors, és az EA jól egyensúlyozik a szimuláció és az akció között. Az EA Sports nagyon felturbózta FIFA sorozatát az MLS engedéllyel, a személyre szabási lehetőségekkel, a jobb és szabályosabb irányítással, és a továbbfejlesztett fizikai modellel. Ez az eddigi legjobb PC-s foci játék!

     

     


Grafika: A FIFA 2000 egy rakat új fejlesztést tár elénk a grafika terén. Támogatja az 1024x768-as felbontást és a választható felbontások számának növelése szintén kellemes dolog. A legjobb fejlesztés a grafikában, hogy láthatunk életszerű futás, leszerelés és felrúgás animációkat. A másik továbbfejlesztés a test és az arc kifejezésekből következik. A játékosok ölelik és felemelik egymást a levegőbe, amikor egy gólt vagy a győzelmet ünneplik. Ennél megrendítőbb, amikor a játékos, aki piros lapot kapott, duzzogva távozik a pályáról, míg a másik csapat tagjai örülnek távozásának. Az egyetlen terület, amelynek használna némi tökéletesítés, az a tömeg a stadionban - úgy néznek ki, mintha papírbábukat ragasztottak volna össze. Mondhatnánk erre, hogy ez is jobb, mintha nem lenne nézősereg, de ez akkor is kiábrándító. A motion-capture animációk fantasztikusak, és teljesen foglyul ejtik a focisták mozgásának lényegét. A jó tömeg animációk és a szurkolók éneklése szintén emeli a hangulatot. Az eltérő magasságú játékosok, amely a tavaly évi bevezetés óta fejlesztésen ment keresztül, valamint a különféle hajviseletű játékosok az egész játék hihetőségét növelik.

Kezelőfelület: Az irányítás nagyon reagáló és megerősíti a FIFA 2000 érzését. A kezelőfelület a menü képernyőktől a játék irányításáig határozott, soha nem adja azt az érzést a játékosnak, hogy hibás lenne a kiadott parancs. Nem csak testhez álló az irányítás, erőteljes is. Előadható sokféle rúgás, szerelés, fejelés különféle gombok megnyomásával és azok kombinációjával. Ahogy mozogsz a labdával, a passzolás irány nyíl tisztán mutatja az irányt a képernyőn kívül található játékos felé, és mutatja az átadás esélyét is. Habár a dolgok nem teljesen tökéletesek - az EA Sports talán fejleszthetné a FIFA 2000 játékos kezelési részét. Az áthelyezés és a többi hatásos, de csak akkor, ha tudod, mit csinálsz. Mindegyik csapatnak meghatározott összeg áll rendelkezésére, és a focisták beszerzése sakkban van tartva, de a rendszer nem olyan stabil, mint ahogy azt az NHL 2000-ben láthattuk.

Játékmenet: A foci játszása soha nem volt még jobb, mint itt. A FIFA 2000-el való játszás szenvedélybetegséggé válhat még egy kezdő számára is, és a játékkal töltött idő még hosszú idő után sem lesz unalmas. A régi mondás, a "gyakorlat teszi a mestert", tökéletesen alkalmazható a FIFA 2000-re is, és a szuper tréning mód segít ezt a mondást megvalósítani. A játékosok és a csapatok elrendezése egy nagyon jól megvalósított helyezési rendszerben helyezkednek el, ahol nagyon kellemesen keveredik az akció és a szimuláció. Egyesek hatásosabbnak tarthatják a futást és a gyors támadó módszert egy olyan játékosnál, akinek nagy az állóképessége és gyorsan szalad, ellenben más játékos inkább egy védekező formációt tesz magáévá, és megpróbálja megtörni az ellenállást az erejével és jobb játékával. A játékmenet modelje támogatja a focisták karrierjét és tartalmaz időszaki játékokat is. Az akció egésze elég gyors és figyelembe véve, ahogyan a dolgok mennek, valamint a nagyszerű grafikát, a felhasznált motor nagyon kedvező. Sehol sem jobbak ezek az apró elemek a játékmenetben, amelyet a multiplayer üzemmód bizonyít. Ez az első olyan EA Sports játék, amely közel késés mentes, és majdnem az összes egyszemélyes játék opció megtalálható a multiplayer-ben is, hosszú életet és magas újrajátszási értéket adva a FIFA 2000-nek.

Hangeffektek:A hanghatások kitűnőek - a testek összeütközése és a tömeg éljenzése és fütyülése valósághűvé teszi. A riporter a megszokott stílusban gerjeszti érzelmi görbéjét, de még mindig van olyan hiba mint az előző részekben. Pl. amikor a labdát jó 10 méterrel a kapu mellé rúgjuk, de a riporter úgy kiált fel, mintha kapufa lett volna.

Zene: Az ez évi FIFA 2000 zenéi valóban ütősek, még a hangfalaknak is. Az angol legenda, Robbie Williams, és más európai művészek, mint az Apollo 440, a Gay Dad, a Lunatic Calm, a Reel Big Fish és Sniper adták tehetségüket a játék közbeni menükhöz. Valljuk meg, a legjobb zenéket a FIFA sorzatban lehet hallani. Sokszor teszem be csak azért a CD-t hogy meghallgassam a zenéket.

Intelligencia és Nehézség: A FIFA 2000 könnyű és mókás játék, de nehéz mesternek lenni benne. A játéknak három nehézségi fokozata van - amatőr, profi és világklasszis. Az egyik legnehezebb dolog megőrizni a türelmünket játék közben. Az akció olyan gyors, hogy akik nem jártasak a foci stratégiájában, egy kicsit vesztesek lesznek az elején, de a segítőkész tréning mód használatával gyorsan szert lehet tenni némi gyakorlatra. Viszont a kapusokat még mindig csodakapusoknak tartom, mert hihetetlen hogy milyen lövéseket védenek ki hanyag eleganciával.

Összegzés: Vitathatatlan, hogy a FIFA 2000 a legjobb focijáték. Szép grafikával, kitűnő irányítással és az évről-évre javuló játékosanimációval máris megérdemelt tagja lesz az 5 csillagot elért játékok táborának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)