Ötvös Tibor

Botrányos játékok nyomában: JFK Reloaded

A JFK Reloaded Lee Harvey Oswald szerepét osztotta a játékosra és ettől egy egész nemzet haragja áradt a készítőjére.

Ha a játékvilág legnagyobb botrányai kerülnek szóba mindenki a Rockstar Games alkotásaira gondol, ami nem alaptalan, hiszen a Grand Theft Auto vagy a Manhunt bőségesen szolgáltattak alapot a "lázongó" szervezetek számára. Ám akadnak még alkotások, melyek ugyan nem okoztak világraszóló felzúdulást, de több millió ember érzését sértették meg. Ilyen a 2004-ben megjelent JFK Reloaded is.

Kirk Ewing 2002-ben már adott alapot az erőszakos játékok ellen ágálók számára, hiszen a State of Emergency rendezőjeként komoly támadásoknak tette ki magát. Ám mindez semmi ahhoz képest, amit a JFK Reloaded megalkotásáért kapott, melyben a merénylő, Lee Harvey Oswald szerepét ölthette magára a játékos.



Ewing a State of Emergency után azt találta ki, hogy az amerikai történelem legnagyobb és leghíresebb merényleteit, eseményeit dolgozza fel játékok formájában és természetesen rögtön adta magát a mai napig számos összeesküvés-elméletnek táptalajt szolgáló Kennedy-merénylet. "Nem akartam egy összefüggő korszakot elmesélni, helyette inkább bizonyos momentumokra koncentrálni a programokban" - árulta el Ewing.

Éppen ezért megalapította a skót Traffic Games csapatot, amely azonban kicsinek bizonyult egy ekkora volumenű alkotás elkészítésére. Így felkereste barátját, aki akkoriban a Carmageddonnal nem kevés botrányt okozó Stainless Games berkeiben tevékenykedett. Az ötlet annyira megtetszett a csapatnak, hogy beálltak a projekt mögé és elindultak a munkálatok. Lemodellezték Dallas ominózus utcáját, a merénylet helyszínét és annak környékét valamint az 1963. november 22-i időjárási körülményeket is.

"Minél jobban belemerültem a programban, annál világosabbá vált, hogy Lee Harvey Oswald lőtte ki mind a három lövedéket. Igazából azt akartuk bemutatni a játékban, hogy az autó sebességét, a szél irányát és a merénylethez használt fegyvert is figyelembe véve képes volt egyedül elkövetni a dolgot." Ewing szerint nem nagyon különbözik a JFK Reloaded és Oliver Stone JFK mozija, hiszen mindkettőben a válaszokat keresik, ám előbbiben a merénylő szemszögéből követhetjük az eseményeket.


A JFK Reloaded végül 2004. novemberében meg is jelent, ingyenesen letölthető demóval és 10 dolláros teljes áron. A hab a tortán az a verseny volt, melynek lényege alapján az, aki a legtöbb pontot szerezte Oswald bőrében pénzjutalmat kapott. Az egy hónapos versenyt végül a 16 éves Major_Koenig felhasználó nyerte és így övé lett a közel 10 ezer dollár is.

Azonban Ewing nem számolt azzal, mekkora sebeket tép fel ezzel bizonyos amerikai emberek szívében és mai fejjel már azt mondja, naiv volt. "Alábecsültem azt a fájdalmat, amit Kennedy elnök meggyilkolása okozott számos emberben és ez nagyon csúnyán visszahullt rám." A JFk Reloaded-re azonnal lecsaptak a külföldi sajtóban, így az úriember stúdióból stúdióba ment, ahol kőkemény kérdésekkel bombázták és a nemzet egyik ellenségének állították be. Sőt, a Jó reggelt, Amerika műsorvezetője egyenesen JFK meggyilkolásával vádolta meg.

Ezresével érkeztek a levelek Ewinghoz és csapatához, melyben gyilkosnak, hazaárulónak, szadistának titulálják, ám akadtak követői is. Egyes rajongók ugyanis szerették volna, ha Diána hercegnő tragédiáját is feldolgozza, a paparazzók szemszögéből láttatva az eseményeket. Ewing azonban akkorra már tisztában volt vele, mekkorát hibázott és nem ment bele a dologba és további játékot sem készített (pedig ekkor még tervben volt egy leleplező alkotás a Holdra szállásról is).

Ewing manapság is tart előadásokat és folyamatosan a JFK Reloaded a téma a publikum előtt, akik azonban mostanra már lenyugodtak és egyesek szerint amit a Traffic Games művelt az éppen olyan fontos volt az amerikai társadalom számára, mint a már említett Holdra szállás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #8
    A video elején is látszik hogy ha tényleg a tankönyvraktár ablakából lőttek volna (mindegy, hogy oswald vagy sem, de biztos nem ő), akkor ebből szögből lőttek volna, mint a játékos. Szemből, könnyedén, még ezzel az ergya puskával is. De az állítólagos magányos lövész ezzel szemben megvárta míg befordul a konvoj és oldalról, kedvezőtlenebb szögből, a fák takarásából kellett (volna) lőnie. A kanyar után meg a DalTex volt jó szögben. Szóval szimulációnak nem rossz. Játéknak morbid.
  • Zero 7th #7
    Eheh, de, most nézem, hogy próbálták. Elnézést. Én akkor ezek szerint rögtön a warezzel találkoztam.
  • Zero 7th #6
    Nem is árulták pénzért...
  • Zombee #5
    Valójában politikai propaganda, ezzel is igyekeznek terelni a gyanút a CIA-ről és az amerikai politikai elitről, meg azokról, akik a kirakatpolitikusokat mozgatják.

    Na jó, ne komolytalankodjunk. Ebben egyedül a kivitelezés botrányos, ilyen minőségű, tartalmú játékot 2004-ben is ciki volt pénzért árulni.
  • NEXUS6 #4
    Jó kis játék. Jó pár menetet végig nyomtam vele.
    ;)
  • Angelus1991ster #3
    Irritáló a politikai korrektség. Bűn pártolásával egyenlő. Undorító dolog a médiában elhallgatni , hogy az elkövető milyen nép tagja.

    GTA is TÚL politikai korrekt. Általában a pc játék a valóságot igyekszik játékra vinni.

    Ezeken a játékokon , mint az oláh action csak szánakozok. Szar a játékmenete. már azt hittem román játék:D az úgynevezett rasszista játékokkal az a baj hogy komolytalanok.

    Gondolok itt az Ethnic Cleansing-re. rossz pc játékok epizód egyik alanya lehetne, de FreddyD is túl pol.korrekt.
  • Lunki88 #2
    Erről most az oláh action nevezetű játék jutott eszembe, asszem még a tv-ben is volt róla szó mert olyan népszerű volt. :D
    http://www.youtube.com/watch?v=iUUWpNnjuAY
  • Zero 7th #1
    "Éppen ezért megalapította a skót Traffic Games csapatot, amely azonban kicsinek bizonyult egy ekkora volumenű alkotás elkészítésére."

    Ekkora volumenű alkotásokat magányos programozók szoktak összekalapálni...

    Egyébként meg aki azt hazudja, hogy neki fájdalmas egy politikus ötven évvel ezelőtti halála, azt nekifutásból pofán kéne csapni egy strandpapuccsal, hogy egy kicsit észbe kapjon...