Berta Sándor

Figyelik a diákok közösségi bejegyzéseit Kaliforniában

Los Angeles egyik kerületében egy külső cég ellenőrzi a tanulók összes online közösségi tevékenységét. Amennyiben problémát észlel, akkor azonnal értesíti az érintett oktatási intézményeket.

Az intézkedés összesen 14 000 olyan diákot érint, akik legalább 13 évesek vagy annál idősebbek. Az ő közösségi bejegyzéseiket a Geo Listing nevű vállalat felügyeli. A Geo Listing különböző címszavakat keres a Facebookon, a Twitteren és más platformokon megjelentetett szövegekben. A rendszert már tavasszal tesztelték, akkor a projektbe közel 9000 iskolást vontak be. A próba sikeres volt: az egyik diák arról írt, hogy véget vet az életének, ami Richard Sheehan iskolafelügyelő szerint odáig vezetett, hogy meg tudták menteni az illető életét. Egy másik nebuló kirakta egy fegyver fényképét, de később kiderült, hogy a fegyver nem volt valódi. Ennek ellenére a fiú szüleinek figyelmét felhívták a jelenség veszélyeire.

Chris Frydrych, a Geo Listing vezérigazgatója nem volt hajlandó elárulni, hogy cége miként gyűjti az adatokat. Jelenleg tíz teljes munkaidős és emellett számos szerződéses alkalmazottat foglalkoztatnak, de utóbbiak csak napi négy órát dolgozhatnak, mert az általuk átnézett tartalmak annyira sivárak és lehangolóak, hogy többet nem bírnának felelősségteljesen vizsgálni. Lee Tien, az Electronic Frontier Foundation (EFF) szakértője azt az álláspontot képviseli, hogy a projekttel az iskolák beavatkoznak a diákok magánéletébe. A szülői közösségek szintén kifejezték aggályaikat, úgy vélik ugyanis, hogy bizonyos tanulók esetleg retorziókra számíthatnak, ha megjegyzéseket tesznek a tanáraikra. Sheehan viszont ezt cáfolta, mondván az ilyen bejegyzéseknek nem lesznek következményeik.

Januárban derült ki, hogy eltanácsoltak egy diákot az egyik texasi iskolából, mert megtagadta egy RFID-chippel ellátott igazolvány átvételét. Az oktatási intézmény később visszavonta a döntését. Áprilisban pedig ismertté vált, hogy a tengerentúli egyetemeken tanító professzorok külön program segítségével tudják nyomon követni, hogy a diákok közül ki olvasta el a kijelölt könyveket és ki nem. Ezzel az új megoldással próbálják jobb tanulásra ösztönözni az amerikai felsőoktatási intézmények hallgatóit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #8
    Tévedsz, Itt a privát kapcsolatokat is figyelik. Ha a gyerek csak a barátaival oszt meg dolgokat, akkor azt senki másnak nincs joga "figyelni". Ezen az alapon, ha Te az utcán beszélgetsz a haveroddal, akkor azt bárki titokban jogosan felveheti diktafonnal és fel is használhatja ellened. Azért itt még nem tartunk...bár ahogy nézem, nincs messze ez a fajta 1984...
  • Sippie #7
    És abban is tévedsz, hogy ha a kölköd mindenkinek láthatóan rak fel valamit, akkor ott nem sok "személyiségi jog" van.
  • alien47 #6
    Részben tévedsz. Nem "mocskos világ jönn". Már itt van!
  • TokraFan #5
    Ez már mindennek a teteje! Mégis, mi a frászt képzelnek ezek? Ha az én gyermekeimet próbálnák így megfigyelni, beperelném az összes érintettet egyesével, a tanulók személyiségi jogainak súlyos megsértése vádjában. Mocskos világ jön...
  • lamer the true #4
    Hát ha már gyerekeket kell megfigyeltetni, akkor valami nagyon el van cseszve ott!
  • alien47 #3
    Miért nem dugnak egy pórázt a s@ggükbe?

    A diákok is buták. Tíltsák le, hogy ki férhet hozzá a bejegyzéseikhez. Amennyiben csak ismerős láthatja a hülyeségeimet és pl imserős imerőse nem akkor már bukott a mutatvány. A külső cégek azért nem egy nSA, hogy mindenhez hozzáférjen.

    Arra meg nem kötelezhetik a nebulót, hogy mindent osszon meg 3. féllel.
  • kvp #2
    Normal esetben a gyerekekre odafigyeles a szulok es a tanarok dolga lenne. Az, hogy ehhez mar kulon reszmunkaidos emberek kellenek eleg rosszul hangzik. Arrol nem beszelve, hogy a leiras alapjan csak a publikus adatokat latjak, tehat amit egy gyerek nem akar az egesz vilaggal megosztani azt pont nem. Pedig a lenyeg tobbnyire az szokott lenni.
  • Barkasfarkas #1
    Miért, más bejegyzéseit talán nem figyelik?