Berta Sándor

Ismét az alapítója tulajdonában van a Bebo

Az élet a legnagyobb rendező, tartja a mondás és ennek kiváló példája a Bebo nevű közösségi oldal eladásának, illetve visszavásárlásának története. Ilyen forgatókönyv csak Hollywoodban születhetett volna.

Michael Birch rendkívül tehetséges üzletember. Ezt két dolog is alátámasztja. Egyrészt megalapította és sikeressé tette a Bebo platformot, amelynek 2008-ban 40 millió regisztrált tagja volt. Ez volt a legnagyobb közösségi portál Nagy-Britanniában, Írországban és Új-Zélandon, az Egyesült Államokban pedig a harmadik helyen állt a MySpace és a Facebook mögött. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a sikeres cég felkeltette a konszernek érdeklődését. A befutó végül az AOL lett, amely 2008 márciusában 850 millió dollárért meg is vásárolta a társaságot. Ez már önmagában sikersztori lehetne, de az élet tartogatott még egy csavart. Az AOL számára a Bebo teljes bukást jelentett, nem véletlen, hogy a vállalat 2010 júniusában már meg akart szabadulni a közösségi portáltól.

A TechCrunch most arról számolt be, hogy végre sikerült értékesíteni az egykor szebb napokat látott platformot, amely két hónappal ezelőtt már csődeljárást kért maga ellen. Az igazi meglepetés csak ezután következett: Michael Birch ugyanis licitált az általa alapított cégre és egymillió dollárért visszavásárolta annak tulajdonjogát. Az üzletember a sikeres üzletkötésről a Twitteren is írt: "Épp most vásároltuk vissza a Bebót egymillió dollárért. Újra kitalálhatjuk? Ki tudja. De jó móka lesz megpróbálni..."

Michael Birch és felesége, Xochi a 2008-as üzleten kétségkívül jól kereshettek és aligha gondolták, hogy életük következő szakaszában lesz még Bebo-fejezet. De az élet közbeszólt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #3
    Miért vinné el? 850ért adta, 1ért vette. Még ha költ is a felújításokba pár millát, biztos nem volt olyan hülye, hogy elverje a korábbi bevételt, és van pár (száz) millája az öregnek...
  • globint #2
    Azért, már csak kíváncsiságból is, beírom a regiszteresembe, hogy egy év múlva lesz-e Bebo?
    Esetleg a nosztalgikus visszavásárlás elviszi a Birch család teljes vagyonát?
    Na, egy év múlva többet tudunk majd a történetről.
  • KopaszIsten #1
    Akkor keresett 849 millió dollárt (mínusz adók). :D