MTI

Bill Gates a Lasker-díj kitüntetettjei között

Bill és Melinda Gates, valamint öt tudós szerepel a Lasker-díj kitüntetettjei között idén - jelentette be a Nobel-díj előszobájaként emlegetett amerikai elismerést gondozó alapítvány hétfőn New Yorkban.

A Microsoft alapítója és felesége azért a karitatív munkáért részesül a rangos orvosi elismerés jószolgálati díjában, amellyel a világ előtt álló közegészségügyi problémákra igyekszik felhívni a figyelmet. Az Albert és Mary Lasker Alapítványnak a szervezet honlapján közzétett indoklása szerint a Gates házaspár a legszegényebbek millióinak életén tudott javítani.

Az alapkutatások kategóriájában Lasker-díjat kap az amerikai Richard Scheller, a Roche gyógyszergyár amerikai leányvállalata, a Genentech 59 éves kutatója és német pályatársa, az 57 éves Thomas C. Südhof, a Stanford Egyetem professzora. Nekik köszönhető annak a molekuláris gépezetnek és szabályozó mechanizmusnak a felfedezése, amely a neurotranszmitterek gyors kibocsátása mögött húzódik meg. Az ingerületátvivő anyagok termelődésének folyamata kulcsfontosságú az agysejtek közötti kommunikációban.

A klinikai kutatások között a Lasker-alapítvány az ausztrál Graeme Clarkot, a Sydney Egyetem 78 éves nyugdíjas professzorát, az amerikai Blake Wilsont, a Duke Egyetem 65 éves kutatóját, illetve az osztrák Ingeborg Hochmairt, a MEL-EL nevű cég 60 éves társalapítóját és elnök-vezérigazgatóját díjazza. Őket annak a modern implantátumnak a kifejlesztéséért ismerik el, amellyel súlyosan halláskárosult emberek állapotán tudtak segíteni, és amellyel már 320 ezren élnek világszerte. A belső fülbe, a csigába ültethető implantátumnak hála ezek az emberek képesek telefonbeszélgetést folytatni és viszonylag csendes környezetben nyomon követni a társalgást. A díjat és a vele járó 250 ezer dollárt szeptember 20-án adják át New Yorkban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!