MTI

WC-forradalmat szorgalmaz Bill Gates

Egy új generációs, a legszegényebbek számára is megfizethető vécé feltalálóját keresi egy kampány keretében Bill és Melinda Gates alapítványa (BMGF) Kínában - írja a Hszinhua hírügynökség.

A BMGF 2011-ben hirdette meg "globális vécéforradalmát" az alapítvány Víz, Közegészségügy és Higiénia programjának keretein belül. A program célja, hogy új technológia felhasználásával széles tömegek számára lehetővé tegye a megfelelő közegészségügyi szolgáltatások elérését. A mellékhelyiségek új generációs változatának kifejlesztését szorgalmazó kampányt most Kínára is kiterjesztették. A Hszinhua híradása szerint Bill és Melinda Gates alapítványa ötmillió dollárt ajánlott fel egy víz és elektromos energia nélkül működő, higiénikus és naponta öt centnél kevesebbe kerülő toalett feltalálójának.

A kérdés azért kiemelt fontosságú, mert a statisztikák szerint a világ lakosságának 40 százaléka, vagyis 2,5 milliárd ember számára továbbra sem biztosított a megfelelő higiénia. Elsősorban a fejlődő világ országai és a vidéki lakosság érintett - derül ki az adatokból. A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság adatai szerint ugyan az elmúlt tíz évben jelentős javulás mutatkozott Kínában, 2012 végén a vidéki lakosság mintegy 30 százaléka nem rendelkezett higiénikus mellékhelyiségekkel. Peking célkitűzése, hogy ezen vécék használóinak arányát az évtized közepére 75, 2020-ra 85 százalékra emelje a falusi lakosság körében. Ennek a célnak az elérésére a kínai kormány a BMGF által meghirdetett verseny nyertes projektjét is felhasználná - mondta a Hszinhua hírügynökségnek Csang Jong, a nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság egyik munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
  • sonicPSYyoshida #1
    Ez már "fel van találva" OMG...

    Elárulom a nagy titkot, lehet pályázni (asszem kell kínai ismerős :) ): egy vödör kell, meg fűrészpor (cellulóz alapú cuccok jöhetnek vegyesen).
    Úgy hívják komposzt WC.

    nem nagyon tudok hátrányt mondani, csak előnyt...

    Alomszék - Országh József

    százszor egyszerűbb lenne a szürkevíz kezelése, igazság szerint csatornázásra, emésztő gödrökre se lenne szükség...

    A végtermék meg humusz...

    Ide csak lazán de kapcsolódhat a "komposzt kazán" is :)

    Itt van bőven olvasnivaló a témában: Vízönellátó - Országh József