Berta Sándor

Jöhetnek a Thunderbolt-kártyák

Az Intel szeretné felgyorsítani a Thunderbolt technológia elterjedését és ezért kifejlesztette egy bővítőkártya koncepcióját. Ennek alapján számos gyártó elkészítheti saját termékét.

Az Intel jelenleg is dolgozik a Thunderbolt 2 kártyák referenciadizájnján. A VR-Zone cikkében lévő bővítőkártya PCIe-csatlakozós, problémát jelenthet viszont a kompatibilitás hiánya, így a BIOS-t mindenképpen fel kell készíteni az eszköz támogatására. A termék az új Falcon Ridge 2C chipre épül és az év végétől lesz elérhető. A chip sorozatgyártása jövőre kezdődhet el.


A kompatibilitás csak az egyik probléma; miután a Thunderbolt a Displayport-jeleket is továbbíthatja, ezért a bővítőkártyán szükség van egy Displayport-csatlakozóra. A gond csak az, hogy a referenciamodellen ezt belül helyezték el. Amennyiben ez így marad, akkor a felhasználóknak a kábelt be kellene vezetniük a számítógépházba, ami meglehetősen érdekes helyzetet teremtene, ezért arra lehet számítani, hogy a gyártók később változtatnak a csatlakozó elhelyezésén.

A Thunderbolt-termékek iránti keresletet elsősorban az Apple generálja, mert a termékeiben megtalálható a technológia. Ezzel szemben az AMD jelezte, hogy nem hisz a Thunderbolt technológiában, mert az nem nyújt kiugró előnyöket a meglévő megoldásokhoz képest, így nem is váltja majd le azokat. A cég szerint a Displayport, az USB 3.0, valamint a SATA 3.0 bőven megfelel a felhasználóknak. Az Intel ugyanakkor integrálta a technológiát az ultrabookokba. Az Acer közölte, hogy a Thunderbolt helyett az USB 3.0-ra szavaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #14
    Döglött egér az útszélén.
    Számomra ennyit jelent a Thunderbolt kártya technológia.
  • cateran #13
    Azt akarod mondani, hogy a szamitogep hasznalok 0,0000000001%-anak van erre igenye es senki masnak (mit ad isten, pont ezt irtam korabban) aztan fura, hogy nem akar terjedni?
  • asgh #12
    A TB-t _jelenleg_ profi megoldásokhoz használják, a laptopnak meg nem teljesítményt ad, hanem biztosítja a megfelelő I/O-t. Az említett példa egyébként nagyon is valós életből vett, forgatásokon használnak hasonló I/O igényű vágó-gradelő rendszereket. A közepesen erős laptop alatt meg egy átlag MacbookPro-t kell érteni.
    De még egyszer leírom: senki sem állította, hogy _jelenleg_ a TB dolga lenne meghódítani az otthoni informatikát. Ez egy nagy I/O-t igénylő külső eszközöket csatoló szabvány, amit _NEM_ az USB leváltására találtak ki.
    Tehát:
    A. hiába jössz azzal, hogy neked, vagy a home userek 99%-ának ilyenre nincs szükséged, mert attól még léteznek más felhasználási területek, ahol meg szükség van rá
    B. hiába magyarázzák, hogy az USB-is lefedi az x%-át a TB _jelenlegi_ felhasználási területeinek, mert a másik x%-át meg nem, pedig adott professzionális alkalmazásoknál ezekre nagyon is szükség van
    C. nem a TB fejlesztői erőltetik a TB-USB összehasonlítást, hanem azok a home kategória alsó szegmensét célzó gyártók, akik meg akarják magyarázni - az amúgy üzleti szempontból jogos - döntésüket, hogy miért nem licencelik - az amúgy drága - TB technológiát
  • cateran #11
    Jo peldak, sounds legit, hisz a TB mindjart teljesitmenyt is ad annak a laptopnak (cinizmus off:P)
    Az a baj, hogy eloszor felhoztad peldanak az ultrabookokat, aztan olyan extrem peldakat, amiket meg asztalival sem csinal, max a felhasznalok 0,0000000000000001%-a. Innentol kezdve megintcsak ott tartunk, hogy vegtere is ki a rossebnek kellene? Megvallom oszinten, allatira nem erzem szukseget, igaz, nem is akarok 4k-s monitort radugni a laptopomra :D Vagy SSD raidet...ez nemhogy nem atlag felhasznalas, de nincs az az eszement, aki ezt akarna 1 un. kozepesen eros laptoppal. Masreszt meg akkor minek a konkurenciaja?
  • asgh #10
    Dugjál egy USB hubra egy 4K-s monitort, egy SSD raidet meg egy HD video digitalizálót és próbálj meg rajta 4 db. fullHD tömörítetlen videostreamet egyszerre lejátszani 25 fps-el. Ezt jelenleg meg lehet oldani TB csatlakozón keresztül egy közepesen erős laptopról.
    Ez nyilván nem átlag user felhasználás, nem is állította senki, hogy _jelenleg_ a TB-nek a home piacon le kellene nyomnia az USB-t, mert még egyszer mondom: a TB nem USB konkurenst technológia, mert a két csatolót más feladatokra tervezték.
  • sanyicks #9
    drágább is :)
    Amúgy az usb dokkolás is megvan... minden egy usb hubra dugsz, és azt be a gépbe. 1 csatlakozáson keresztül megy minden.
  • lmisi #8
    Alapvetően meddig tartana az usb-be integrálni az audió jack, hdmi és ethernet portokat? Szerintem nem sokáig és már lehet hamarosan neve is lesz, pl. USB 4.0!
    Halkan megjegyzem már most is vannak usb-s dokkolók, amik a noti felé egy darab usb-n csatlakoznak, van bennük ethernet, hdmi/vga bemenet. Driver, egyedi protokoll segítségével átzavarják egyetlen usb csatlakozón egész tűrhető módon.
    Ráadásul még USB2-n. USB3-n még pöpecebb lenne. Tehát az USB-s integráció inkább szabvány kérdése mint fizikai.
    Emiatt nincs nagy jövője a tündérbocinak;)
  • Bagoly81 #7
    biztosan igazad van, de mint nekem paraszt usernek semmit nemjelent a TB ,előszőr is ha bemegyek a boltba semmit nemkapok hozzá apple fanok kiméljenek, mert a sarki füszeres pc boltban nincs 1 db almás cucc sem. aztán mivel tud többet a usbvel szemben? gondolom gyorsabb és még?
  • asgh #6
    Mi szokott lenni egy laptopon:

    HDMI, VGA (vagy DVI esetleg minidisplay), e-sata, 3 USB port, Ethernet, analog audio in/out, digital audio out, SD kártya, firewire.

    Ha a laptopodat dokkolni akarod desktop felhasználásra, akkor ezek jelentős részét valahova csatlakoztatni kell, ami egy TB-vel felszerelt ultrabook esetén egy darab TB dokkolóegységgel megoldható, amire ráadásul további 5 egyéb TB eszközt is köthetsz.
    Alapvetően nem az volt a kérdés, hogy ki mit használ _jelenleg_ hanem hogy adott egy új csatlakozószabvány, amit valamiért kényszeresen az USB-hez hasonlítanak, mintha valaha is felmerült volna, hogy a TB-t az USB leváltására szánják.
    Annak idején pl. mindent paralell portra kötöttek (profi szinten meg SCSI-ra) mégsem okoskodott senki, hogy minek az USB, mert a parallel port úgyis mindenre jó, mert nyilvánvaló volt, hogy a két csatoló koncepcióban más, tehát összehasonlítani sincs értelme.
  • cateran #5
    Hmm a altalanosan elterjedt asztali periferiaknak (most igy ex-has eger, bill, kulso hdd ugrott be) usb-n kivul milyen csatlakozasa szokott lenni? A ps2-es bill erre se jo, nem?
    Aztan lassuk mi szokott meg lenni csatlakozo...ethernet....audio jack....hdmi vagy vga...(mar laptopon, nem ultrabookon) Nem tunik 50 felenek :P
    OSzinten szolva, nekem pl 1 centi elonyt nem jelentene ez a TB, sem a laptopomon, sem a desktopomon, sem sehol:) Mindenem usb csatis, ami kulso periferia.