Berta Sándor

Az USA tiltaná az illegális tartalmak streamelését

Az amerikai kormány nem tett le arról, hogy továbbra is napirenden tartsa a szerzői jogsértések elleni küzdelmet. A legújabb elképzelés szerint a korábbi Stop Online Piracy Act (SOPA) bizonyos elemeit vezetnék be.

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa tavaly januárban határozatlan időre felfüggesztette az internetes kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA kidolgozását, miután online szolgáltatók ezrei és a felhasználók milliói tiltakoztak a jogszabályok ellen. A Wikipedia mellett a Google, az Amazon, az eBay, a Yahoo, a Facebook, a Microsoft és más online cégek is tiltakoztak az elképzelés ellen. Ugyan a SOPA egyelőre nem tér vissza, de bizonyos elemei igen. A The Washington Post az amerikai kereskedelmi minisztérium internetpolitikai munkacsoportjának egyik jelentésére hivatkozva arról számolt be, hogy a jövőben szigorúan büntetnék a szerzői jog által védett tartalmak illegális streamelését.

Jelenleg az ilyen típusú tettek nem számítanak súlyos bűncselekmények. A munkacsoport azt szorgalmazta, hogy a törvényalkotók a jövőben az alkotások illegális másolataként tekintsenek az ilyen videó- és zeneadásokra. A kérdésre mielőbb megoldást kell találni, mert a streamelés egyre népszerűbb világszerte és ma már jelentős, ha nem is meghatározó módszer az online tartalmak terjesztésére. A munkacsoport álláspontja szerint ha az illegális streamelést nem büntetik megfelelően, úgy nem lesz megfelelő az elrettentés.

Corynne McSherry, az Electronic Frontier Foundation (EFF) munkatársa az elképzelést csalódást keltőnek nevezte. Szerinte a tartalomiparnak végre meg kellene tanulnia, hogy nem újabb bűnüldözési eszközökre lenne szükség, hanem versenyképes üzleti modellekre, az újabb és újabb szerzői jogi büntetések ugyanis nem vezetnek plusz bevételhez, ezekkel az eljárásokkal kizárólag az ügyvédek járnak jól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dezsooszkar #8
    Es mi a helyzet ha van elofizeto kartyad egy szatelites adasra es ezt megosztod netkabelen a tv-vel ? Ha mar van ujjitas akkor meg mi a szitu ?Ezt is kivetetnek a tv-bol ,vagy a szatelites keszulekekbol ? Meg mit nem ....
  • fonak #7
    OK, no more amcsi film, sorozat, amcsi fejlesztésű játék (ja, hogy ezeket töltögetjük le?:)), hardver stb... lehet kezdeni.
    Én is utálom amikor jogvédők fenyegetőznek, de mondjuk érthető, ha pénzt akarnak kapni a munkájukért. Nekem mondjuk nincs (sok), így ha fizetésre kényszerítenének inkább lemondanék arról, amiről lehet (eleve nem nézek filmet/sorozatot és nem játszok már jó ideje idő és kedv hiányában, nem ezért persze).
  • Tetsuo #6
    Az igaz, hogy egy ember a társadalmi-gazdasági szupergépezet ellen szélmalomharcot vív, de egy sarkára álló Európa (nem, nem az EU) ill. Ázsia már fel vehetné a kesztyut.
  • Yodafon #5
    Google. Ha meg nem akkor Bing
  • cateran #4
    Mint pl? Csak kivancsisagbol mik azok a letfontossagu vagy akar kevesbe letfontossagu termekek, amik USA only?
  • CairoJack #3
    "Az USA tiltaná az illegális tartalmak streamelését" - én meg tiltanám az USÁ-t.

    Majd akkor próbáljanak erkölcsi magaslatokból prédikálni, és törvényt, jogot alkotni, ha felhagynak az emberiség nagy részét érintő illegális, etikátlan, és az alapvető emberi jogokat sárba tipró megfigyelési/lehallgatási szokásaikkal.
  • mad mind #2
    Megteheted, ha nemet mondasz minden USA dologra. Már ha sikerül. Legalább annyira megkerülhetetlenek, mint Kína.
  • Tetsuo #1
    OK, de már jó lenne az USÁt is tiltani. ;)