Berta Sándor

Angliában tiltott lesz vezetés közben a Google Glass használata

Ugyan hivatalosan még nem is kapható az IT-óriáscég különleges szemüvege, azonban a brit közlekedési minisztérium semmit sem akar a véletlenre bízni és minimálisra csökkentené a lehetséges vészhelyzetek számát.

A szaktárca egyik szóvivője kijelentette: tisztában vannak azzal, hogy a Google Glass hamarosan megjelenhet a piacon és ezért már egyeztetéseket folytatnak a helyi rendőrséggel, ugyanis biztosítani akarják, hogy senki se használhassa majd a technológiát, illetve az azon alapuló szemüveget vezetés közben. Biztosítanák, hogy az autósok teljes mértékben az útra tudjanak figyelni és ne olyan módon viselkedjenek, ami miatt nem tudják felmérni, hogy mi zajlik a közlekedésben.

Az új szabályozás azt jelentené, hogy a Google Glass használata vezetés közben gyakorlatilag ugyanúgy tiltólistára kerülne, mint az SMS-küldés vagy a mobiltelefonálás. Ez utóbbi Nagy-Britanniában 2003 óta van betiltva. A minisztérium igyekszik hasznosítani a korábbi tiltások tapasztalatait és szeretné megelőzni, hogy a különleges szemüveg megjelenése és tömeges elterjedése után potenciális veszélyhelyzetek alakuljanak ki. A tilalom ellen vétkezők akár 60 fontos büntetésre és három büntetőpontra is számíthatnak. (A vezetés közbeni mobiltelefonálást egyébként ugyanígy büntetik.)

A bejelentés rossz hír azon fejlesztők és felhasználók számára, akik azt remélték, hogy a Google Glass bevonásával új navigációs megoldások hozhatók létre. A szemüveg egyelőre kizárólag fejlesztők számára érhető el, potom 1500 dollárt kóstál, cserébe viszont lehetővé teszi a különböző tartalmak megjelenítését a lencsén, amelyet kissé felfelé pillantva vehetünk szemügyre. Az eszköz megbirkózik a beszédfelismeréssel, sőt a beépített gyorsulásmérő és giroszkóp révén fejmozdulatainkat is értelmezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #12
    automatánál nem kell váltani. Amúgy bebizonyították hogy nem a telefontartása a kézben a veszélyes hanem a beszélgetés elvonja a sofőr figyelmét.
  • duke #11
    Ezt jol meg szivta gugul. Meg, meg sem jelent, de mostanra kb mindenhol betiltottak. Nem hogy eladni, de meg a gyarbol sem fogjak tudni kihozni, mert az is tilos lesz.
  • Mekong Delta #10
    megnézném ahogyan körforgalomban telefonálsz, váltasz és kormányozol+tükörbe nézel... mondjuk láttam már ilyet - nyaktörés effektus.. nem tudom mi a szarért nem lehet kibírni telefonálás nélkül. mindenkinek ilyen sürgős és életbevágóan fontos?? márpedig naponta rengetegszer látom
  • hetti #9
    Van jogsid?
    Nem volt ilyen nagy a szád amikor vizsgáztál van egy olyan érzésem...
  • KopaszIsten #8
    Nem a kormány egy kézzel való fogása a gond, hanem hogy elvonja a figyelmed. Tizedmásodperceken is múlhat, hogy egy balesetet elkerülsz-e vagy sem...
    Persze logikus, hogy ilyen erővel az utasokkal való beszélgetést is tiltani kellene. Van is ilyen tiltás, ha belegondolsz pl. az autóbuszon.
  • Co1e #7
    telefonálni nem szabad.... MIÉRT?
    Aki egy kézzel nem tud elvezetni egy kocsit az ne is vezessen.
    A másik meg hogy minden más dolgot...olvasni enni inni stb .. azt szabad? ja meg beszélgetni is szabad közben... DE MIÉRT? ha ott ül mellettem valaki és beszélgetek vele..ösztönösen ránézek...a telefonálás közben nem tok hova lesni..csakis az útra.Hülye ez az egész rendszer ahogy van...
    fél hónapon keresztül úgy vezettem hogy jobb kezemet nem tudtam használni mert ráestem..és bármilyen mozgástól fájt...még is tudtam vezetni...
    akkor hol van itt a ráció?
    nem engednek egy szemüveget amit még fogni se kell XD hanem ott csücsül a nozidon .... hát bazeg... röhej
  • Vaszilij Artyom #6
    Lesz dioptriás GG is, akkor most dafuq ?
    És ez még mindig milliószor biztonságosabb mint a GPS-re nézegetni meg pötyögni bele a szarságokat.
  • zola2000 #5
    És mi van, ha valaki tényleg szemüveges, és az ilyen szemüvegek dioptriásak lesznek, és ez az egyetlen szemüvege?
  • KopaszIsten #4
    Kérdés milyen appot futtatna az ember vezetés közben. Ugyanis ha a leveleit nézegetné, arckönyvezne, stb., akkor rendben van a tiltás. Azonban, ha navigációs szoftvert futtatna (GPS vagy hasonló), akkor ez egy baromság.
  • ugh #3
    Csodalom hogy betiltjak es nem megeadoztatjak.
    Az un "nyugati vilagrendszer" lenyege, hogy ami nincs tiltva, azt lehet, de fizess utana adot.