HENT hírlevél

Oroszországban is blokkolhatók a weboldalak

Az orosz parlament alsóháza első olvasatban megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a jogsértő tartalmat kínáló weboldalak hatóság által történő blokkolását.

Az orosz parlament alsóháza, az állami duma képviselői első olvasatban fogadtak el egy, az internetes jogsértések visszaszorítását célzó törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a hatóságok blokkolják azokat a weboldalakat, amelyek szerzői jogot sértő tartalomhoz kínálnak hozzáférést. A blokkolásról az új szabályozás szerint egy Moszkvában felállítandó, szerzői jogi ügyekben országos hatáskörrel eljáró, független bírósági szervezet dönthetne. A jogszabályt a hírek szerint a Kreml is támogatja, végleges parlamenti elfogadásához még két alkalommal szavaznak róla a duma képviselői.

A RIA Novosti hírportál beszámolója szerint az internetes szektorban érdekelt orosz médiacégek aggódva figyelik a törvény elfogadását. A Yandex, az ország legnagyobb keresőjének blogján írtak szerint aggasztó, hogy a törvénytervezet szövege nem elég pontos, olyan hiányosságai vannak és olyan kiskapukat nyit, amely lehetővé tenné akár azt is, hogy kormány véglegesen letiltson gyakorlatilag bármely weboldalt. A Yandex emellett nehezményezi, hogy az internet iparág képviselőivel nem folytattak előzetes egyeztetéseket a jogszabály kidolgozói, így a törvény a fogyasztók és az internetipar érdekeit nem veszi számításba, hanem a végfelhasználók és a szolgáltatók költségére a szerzői jogosultak érdekeit védi leginkább.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!