Berta Sándor

Egyre olcsóbbak a táblák

Még a korábban számítottnál is gyorsabban terjednek a tábla PC-k, s mindezt elősegíti az is, hogy a különböző modelleket egyre kevesebb pénzért lehet megvásárolni.

Feltartóztathatatlannak tűnik az a folyamat, miszerint a táblagépek háttérbe szorítják az asztali számítógépeket. A folyamatosan növekvő piaci verseny gyakorlatilag árháborút robbantott ki, ehhez kapóra jött a gyártóknak a karácsony is. A Gartner legfrissebb adatai alapján a felhasználók és a cégek az idén 666 milliárd dollárt fognak költeni okostelefonok, táblák, nyomtatok és asztali konfigurációk megvásárlására. Ez 50 milliárd dollárral kisebb összeg a korábban számítottnál.

"A PC-kről egyre gyorsabban váltanak az emberek a táblagépekre. A tábla PC-k piacán egyre nagyobb nyomás nehezedik a szereplőkre az Androidot futtató eszközök és a fejlődő államokban hódító olcsóbb készülékek elterjedése miatt" - jelentette ki Richard Gordon, a Gartner ügyvezető alelnöke. Kínában vagy Indiában sok ember első számítógépként nem PC-t, hanem táblát vásárol és a vállalatok is előszeretettel alkalmazzák ezeket a termékeket. A PC-gyártók is azt remélik, hogy a notebook-táblagép hibridek elterjedése újra növelheti az asztali konfiguráció-eladásokat.


A piackutató cég szerint többet költünk informatikai eszközökre és szolgáltatásokra

A Gartner előrejelzésében kiemelte, hogy az idén 203,3 millió tábla PC-t és 333,2 millió notebookot, illetve PC-t értékesíthetnek. Az olcsó modellek száma a korábban becsült 33,5 millióról 76 millióra nőhet. 2014-ben várhatóan 265 millió tábla és 337,5 millió asztali számítógép találhat gazdára.

A piackutató cég azzal számol, hogy a korábbi esztendőkhöz képest minden évben 4,5 százalékkal nagyobb összeget költenek majd a felhasználók és a cégek IT-eszközökre. Idén a globális IT-kiadások elérhetik a 3,7 billió dollárt, ami 4,2 százalékos növekedésnek felel meg. 1,7 billió dolláros bevétel származik majd a távközlési szolgáltatásokból, míg 147 milliárd dollár folyik be a szerverközpontokkal kapcsolatos fejlesztésekből és beruházásokból. Az IT-szolgáltatásokból származó bevétel 927 milliárd, a vállalati szoftverekből befolyó összeg pedig 296 milliárd dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #120
    Az android kepes ra, hogy egy apk-ban tartalmazza az arm-os es az x86-os binarokat a java-s kod mellett. Innentol ugyanaz a program fut arm-on es x86-on is, tehat hasznalhato mindket hardver tipuson (ugyanezt az apple is megcsinalta a ppc-x86 valtaskor). A regi x86-os programokat meg tollal erdemes tablet-en hasznalni. Peldaul a lenovo a thinkpad tablet-jeihez ad rendes tollat, ami pixel pontos pozicionalast tesz lehetove, tehat pl. remote desktop-on keresztul a regi windows-os programok is jol hasznalhatoak rajta. Ugyanez nativ x86-os win32-es programokkal is mukodik. Maga az alap tablet-es android pedig hasznalhato tollal es ujjal is vagy akar kulso egerrel es billentyuzettel. A technologia adott, csak a legtobb embernek nem kell.
  • nextman #119
    Ez mar picit off, de le kell irnom, a Zune elott a mai napig ertetlenul allok. Mit vartak attol? Az az eszkoz egy vicc volt.
  • Papichulo #118
    "a jovo szoftvereit meg lehet irni ugy, hogy egybol futtathato legyen az x86-os tablan"

    A jovo software-eit valoban meg lehet igy irni, de az sem lesz kis munka mivel a touch es a desktop GUI paradigma jelentosen elter egymastol... tobbek kozt a pixel-pontos komplex pointing device tekinteteben jelentosen.

    Ebbol kifolyolag viszont a Windows nem elvezi a legacy software-ekbol eredo klasszikus elonyet, ezert ebben a szegmensben nekik nullarol kell indulni, mig a tobbi, ab ovo touch-specifikus OS-ek hatalmas es szinvonalas software library-t epitettek ki mostanra. Ez egy olyan csatater az MS szamara, amin nincs sok tapasztalatuk es a legtobb hasonlo szituacioban eleg csunya vereseget szenvedtek, legyen az a Zune vagy a Windows Phone... talan az egyetlen szuz es eros konkurenciaval tuzdelt terulet a console-piac volt, ahova sikeresen be tudtak torni, hozza kell, hogy tegyem, megerdemelten.
  • grobs #117
    4 éve van tabletpc-m és win-en piszkosul nem lehet kihasználni, hogy tablet. A win8 store is egy vicc. Az android market is kellemesebb pedig az is egy Zuzu Petals klón.
    10+ éve gyártanak tablet-et, lassan 4 éve van ipad, Win8 DP több mint 1 éves. Aki eddig nem mozdult rá az már nem is fog ... de legalábbis nem a közeljövőben.

    ...

    Silverlight oldalak és flash játékok. WTF??? Legközelebb animgif-es weblapok készítése lesz a lecke? Van c64 emulator tabletre annak több értelme van.
  • nextman #116
    Ez is csak a mai szoftverekre igaz, de a jovo szoftvereit meg lehet irni ugy, hogy egybol futtathato legyen az x86-os tablan.
    A win8 pl. hasonlo torekves MS-tol.

    A PDF-ek tordelhetetlensegerol meg annyit, hogy egy OCR-t ra kell ereszteni, es utana lehet tordelni kenyelmesen.
  • narumon #115
    Szerintem pont ugyanannyi kompromisszum van az x86 tablet esetén mint bármelyik másik tablet esetén. A szoftvereket ugyanis ugyanúgy meg kell hozzá írni, az egy horror lenne ha asztali gépre írt szoftvert állsz neki tableten futtatni.
  • Ahoy #114
    Fakk, milyen videót szúrt ez be? :D

    Ezt szerettem volna linkelni, elnézést:


  • Ahoy #113
    "Aki a táblákat imádja"

    Nem kell ennyire szűklátókörűnek lenni. Itt van pl ez:


    Gyönyörű, elegáns, vékony és x86-os! Futtathatsz rajta bármit ami egy PC-n vagy notin elfut. A W700-asban erősebb proci van pl. Szóval lesznek itt érdekességek, ez még csak a táblák hajnala. Egyelőre jóval drágábbak, mint egy Androidos eszköz, de eljön szerintem az idő nemsokára, amikor noti áron vehetőek.

    Ez nem csak egy trend, hanem olyan jelentőségű változás, mint anno a PC-k világába berobbanó laptop, vagy az okostelefon újdonsága.

    Az tuti, hogy egy olcsó x86-os tablet, főleg ami pillanatok alatt átrakható egy billentyűzetes dokkolóba - jó alternatíva lesz, főleg a laptop helyett. Kompromisszumok nélkül, x86-os szoftverekkel. Izgalmas terület mindenképpen.
  • willcox #112
    A szövegértés nem az erősséged, viszont ezerrel osztod ami nincs.
  • narumon #111
    Nem tudom nekem brutál pdf magazinokat nem nagyon sikerült ebookon olvasnom. Tableten viszont teljesen jó.