Berta Sándor

Az IFA-n is előtérbe kerülnek az ultrabookok és a táblák

A tajvani gyártó a berlini Híradástechnikai Kiállításon (IFA) a mobil készülékekre összpontosít. A cég elsősorban ultrabookokat, Windows 8-as eszközöket és táblákat mutat majd be.

Wilfried Thom, az Acer németországi vezetője arra számít, hogy a PC-piac helyzete az év második felére javulni fog. A Windows 8-hoz is nagy reményeket fűznek. "A Windows 8 pozitívan hat majd a piacra, ugyanúgy, ahogy ez a Windows 7 esetében is történt" - tette hozzá a menedzser. A berlini IFA-n a vállalat főként ultrabookokkal és notebookokkal lesz jelen. Ennek oka Thom szerint, hogy a mobil készülékekre koncentrálnak. Jelenleg az a trend, hogy vékony és könnyű mobil számítógépeket kell piacra dobni, és előtérbe kerültek a hibrid termékek, például az érintőképernyős notebookok.

Az ultrabookok és a notebookok mellett táblagépeket is bemutat majd Berlinben az Acer. "Ebből a szempontból számunkra a piac nagyon jól alakult. A netbookokat sem lehet leírni, sőt, komoly szerepet játszanak" - jelentette ki Wilfried Thom. A menedzser végül leszögezte, hogy az IFA számukra a világ legfontosabb eseménye, s egyenrangú a Computex és a CES kiállításokkal.


Az Acer Aspire S3 ultrabook egy MacBook Air mellett

A tajvani gyártó a táblagépek elterjedése miatt kénytelen volt megváltoztatni eddigi stratégiáját, hiszen nem hagyhatta figyelmen kívül az új készülékkategória sikereit. Jim Wong, az Acer vezetője szerint a PC még nem haldoklik, de tény, hogy az elmúlt években megmutatkoztak az innováció hiányának utóhatásai. A tábla PC-knek köszönhetően különösen az Apple profitált ebből a folyamatból, de hibás azt állítani, hogy a személyi számítógépek korszaka lejárt. Ezen a területen is lesznek újítások, a holnap PC-je másként fog kinézni. Az IFA-n egyébként 60 új ultrabook-modell debütál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #13
    (kíváncsian várom, hányan szeretik jobban a pénztárcájukat, mint az Apple-ét! )
  • okosan gyerekek #12
    jah, és ami tegnap kimaradt, nem csak arról van szó, hogy egyenesen alsó kategóriás táblagépeket fog jelenteni egy új iPad, ami még mindig csak tábla és még mindg csak mobiltelefonos operációs rendszeren nyugszik, hiszen Windows és Android oldalon már a középkategóriás táblagépek is minimum az egyik főtulajdonsággal bírnak a jövő személyi számítógépeiből: vagy asztali alapú rendszert futtatnak, vagy mobilos jellegűt, de valamilyen hibrid koncepciót jelentenek cserébe mondjuk egy notebookkal. amelyik se nem bír egy asztali számítógépet is kiváltani tudó kettős operációs rendszerrel, se nem hibrid kialakítással egy notebooknak (vagy más eszköznek) az az eszköz az alsó kategóriát jelenti.

    a felső kategória ezen tulajdonságok egy gépben való megjelenése a csúcskategória pedig az, amikor e fogalmilag definitív tulajdonságokon túl egy eszköz a kurrens csúcstechnológiával is fel van szerelve. ez utóbbi, adott, szigorúan zárt szegmensekbe szánt eszközök csúcstechnológiával önmagukban, az előzőek nélkül, csak egy lemúlt konstrukció királyai lehetnek: vagy az alsó kategóriás tábláké, vagy a felső és csúcskategóriás notebookoké.

    ennek megfelelően az új iPad 4-el, a piac az Apple tevékenységének szélárnyékában tett hatalmas változásai és fejlesztései után, notebook kvalitások és asztali számítógépes operációs-rendszertöbblet híján, az alsókategóriás táblagépek mezőnyében fog landolni, ahol nem-asztali számítógépes operációsrendszer tulajdonságokkal bíró táblák között egyaránt a legjobb, vagy ahhoz közeli hardverrel érkezik és a legjobb teljesítményt nyújtja. de ez is csak arra lesz elég, hogy a törpék királya legyen.

    ami pedig a Macbook Airt illeti, és talán ez még sokkolóbb lesz sokaknak, hát ott sincs e tekintetben sok különbség. az Intel által létrehívott fogalom, az Ultrabook, amely meghatározása folyamatosan igazodik az Apple által meghatározott méret, súly, teljesítmény, és egyéb követelményekhez, szintén tesz egy érdemi változást és pedig azt, hogy nem zárja ki a táblagépek magába olvasztásának lehetőségét.

    hogy mégis ez mért jó? ezt már csak azok számára is, akik például anno a Taichi feltűnésekor hülyeségeket kérdeztek, mert nem értették a koncepció lényegét -- 50 fős mintából 100%-os denzitással. az Apple hivatalos közleményeivel ellentétben, miszerint egy tábla-PC és egy notebook ötvözése olyan, mint egy hűtőt egy kenyérpirítóval "összekényszeríteni", ami a felhasználó számára nem kívánatos végeredményt vetít előre és kompromisszumokkal kecsegtet, nos ezzel szemben nem igen lehet érdemi kompromisszumokról beszélni a Taichi kapcsán, hiszen nem marad lényegileg semmiben sem sem az iPad 3-al sem a Macbook Airrel szemben le. tehát a választ inkább egy-egy kérdésben fogalmaznám meg, hogy mire jó egy ilyen hibridgép: minek venni egy high-end notebookot és egy táblagépet, amikor olcsóbban (utána néztem, egy Macbook Air, egy 13,3"-os 399.990 az iPad jóval 100.000 fölött van, tehát a várható félmillás árral is jócskán kedvezőbb lesz e kettőnél) megvehetni mindkettőt és nem kell kompromisszumokat kötni a több eszköz, nagy súly, szinkronizálás és egyéb velejáró kényelmetlenségek miatt, amit egy Apple tulajdonosnak muszáj lesz.

    a Macbook Air pedig, azáltal hogy minden specifikációjában kihívójára talált az Ultrabookok sokaságában, bár kétségtelenül előttük járt ezidáig, a Taichi megjelenésével ennek a kornak vége. nem egyszerűen maga mögé utasítja a Tachi, de az új súlycsoport bevezetésével jó néhány évre megfosztja a legjobb hordozható számítógépnek járó címtől, mivel a Taichi, bár önön paramétereit tekintve csak azonos tulajdonságokat hoz fel, olyanokat amikkel a Macbook Air is bír, érdemi többletet hordoz, azt hogy ez egy táblagép is egyben, egy olyan, ami hardveresen és szoftveresen is felülmúlja az Apple konkurensét. ezzel pedig bár nem taszítja vissza a saját evolúciós iránycsapása alsó szegmensébe, mint tette azt az iPaddel, de kijelenthető, hogy a notebookok új csúcskategóriájából kiszorul és csak a felső kategóriás jelző illeti meg ez az egy eszköz miatt.

    az is tény, hogy az új csúcskategóriának jelenleg két figyelemre méltó tagja lesz: ez pedig az ASUS Taichi és a Transformer Book lesznek, mivel rajtuk kívül tényleg nem igen sikerült senkinek komoly kompromisszumok nélkül túlhaladni a Cook kapitány által kimondott, de már Jobs által is feltételezett határokat: azokat, amik notebookok és a táblagépek között húzódnak - eddig...
  • okosan gyerekek #11
    és akkor eszenciálisan: a Taichi egy maga tudja mindazt, amit egy iPad 3 és egy Macbook Air együttvéve és többet.
  • okosan gyerekek #10
    itt te nem látod a lényeget. előre vetítem, hogy nem fogok vitatkozni, mert ha ebből a posztból nem jön le, akkor azt veheted indikátornak arra vonatkozóan, hogy egy igazi Apple-hívő vagy és visszafogtam magam.

    szóval a helyzet kérlek az, hogy az iPad 3 és a Macbook Air két különböző tulajdonság-aparátussal bír, a jellemzőik legtöbb tekintetben lényegileg eltérőek, néhány említhető ellenpéldát leszámítva (Neumann-elvű számítógép mindkettő, grafikus interfészre épülnek stb.). tehát csekély mértékben tudják egymást kiváltani.

    itt jön a Taichi és itt reagálnék az ignoráns megjegyzésre, miszerint "desktop rendszert" nem érdemes táblára rakni -- csak röviden. A Win 8 egy hibrid oprendszer, értsd alatta azt, hogy támogatja a tábla-PC-ket Metro GUI alapon és ezzel párhuzamosan rendelkezik egy már relatíve kiforrott asztali operációs rendszerrel. ez eddigi infók alapján ez nem a Metro GUI-ra írt és az asztali igényekhez igazított Windows UI között garantál átjárást, hanem éppen a hibrid eszközök számára teszi lehetővé, hogy egy oprendszerrel lehessenek notebookok és tábla-PC-k. mindkettő üzemmódban az egyik élvez majd preferenciát.
    összefoglalva, nem arról van szó, hogy asztali UI-t próbálna kézzel vezérelhetővé tenni sem fordítva, hanem két egymástól szeparáltan, akár egyidőben müködő UI-ként funkcionálnak. ez arra hasonlít, mint anno már megjelentek a grafikus felhasználói felületek, sokan még mindig commanderben szerettek működni és ezt megtehették egy oprendszer alatt, tehát ez ennyi. úgyhogy, még bölcsesség is volna nem tenni "desktop rendszert táblára", itt ez nem áll fenn.

    és akkor most visszakanyarodnék a Taichira és az egymástól lényegileg különböző tulajdonság-aparátussal bíró két mobil szegmensbe szánt Apple-termékre, szóval - ettől most vérszemet fogtok kapni, de akármennyire fáj így van - a Taichi nemes egyszerűséggel tábla-PC-ként egyszerre bír mindazon tulajdonságokkal, amivel egy iPad 3 és ezen felül még számos asztali alkalmazásnak köszönhetően még többel és ezzel egyidőben pedig a Macbook Air tulajdonságait is felsorakoztatja eltekintve néhány figyelemre is méltatlan tulajdonságtól, amik közül jó eséllyel egyet sem fogsz tudni megemlíteni.

    és túl azon, hogy magába foglalja a két eszközt többet is fel mutat. asztali alkalmazás során jobb e-könyvállványként funkcionál, mert míg az Apple néhány meghatározott szögben áll meg a saját talpán, addig a Taichi-nek dőlés-szögzára van így olyanra döntöd, amilyenre csak akarod ez pedig megkérdőjelezhetetlenül hasznos funkció.

    az egyedüli szempont, ami ellene szólhatna, azaz ára. viszont ha összeadod egy iPad 3 64 GB árát, úgy 160.000 és egy Macbook Airét, ami mondjuk durván 290.000, akkor máris kaptál egy 450.000 forintos végösszeget, ami bár alacsonyabb, mint a Taichi várható fél millió körüli ára áfával, de a plusz 50.000 forintban benne van, hogy még táblagépként is jobb hardvereken fog futni, mint másnak az Apple Macbook Air.

    mint látható nem olyan nehéz azért ezt a csúcsszegmens definiálni és azt sem nehéz belátni, hogy porban az Apple becsülete. a hardver specifikációkat össze lehet vetni (ha szeretnéd szívesen elküldöm neked) ahol egyezés van az elég egyértelmű, ahol nincs ott utána kell járni picit, ahol pedig egyenesen hardverees hiányosság van ott meg nincs miről beszélni -- és ez igaz a szolgáltatásokra, a funkciókra is, ezekben pedig elsöpri a Taichi az Apple-t.

    megjegyzem, ennek, ha tisztességes Apple hívő vagy - már ugye, ha az vagy - örülnöd kell, mert még motiváltabb lesz Cook kapitány, hogy a kedvetekben járjon és még nagyobb elánnal vághat majd vissza -- egyszer...
  • narumon #9
    Egyébként az apple bevallottan erre törekszik, mégpedig az asztali OSX rendszer összemosására az iOS-el, ezt többször lenyilatkozták már és a fejlesztéseik is erre irányulnak. Persze nem lenne szerencsés egy desktop rendszert egy táblára rátenni, ezt nagyon bölcsen belátták.
  • narumon #8
    "viszont a táblák csúcsszegmenséből jó pár évre száműzetésbe fog vonulni a Cook kapitány és a legénysége."

    Ezt definiálni kellene. Mit nevezel csúcsszegmensnek? Marha drága, bonyolult dolgokat amiből néhány százezer darabot adnak el összesen? Ebben az esetben mondjuk ha nekem lenne egy cégem én a csúcsszegmensből szeretnék kimaradni. Ha viszont csúcsszegmensnek azt nevezed ami a felhasználókért van (nem mindenkiért hanem a legszélesebb rétegért), és eladnak belőle évente több mint 20 milliót, nos ha ilyen cégem lenne én ebben szeretnék részt venni. Szóval mi a csúcskészülék? Amit vers szeretne? Nekem az pl nem kéne az evidens hátrányai miatt. Amit morden szeretne? Nekem az sem kéne a rengeteg hátránya miatt.
    Szóval én továbbra is azt gondolom, hogy mindenkinek nem lehet megfelelni, nem lehet olyan terméket gyártani ami lefedi mindenki igényét. Pontosan pozicionálni kell egy célcsoportra és azt kiszolgálni itt már csak az a kérdés, hogy a megcélzott célcsoport egyáltalán mekkora!
  • okosan gyerekek #7
    Amúgy ezen komolyan el lehet gondolkodni, az Apple rövidesen komoly ellentáborral kerül szembe, míg ő mobiltelefonos oprendszerrel próbálja szórakoztatni a közönséget a komoly vásárlók az otthoni rendszerüket, az otthoni szoftver-infrastruktúrájukat tudhatják a gépükön.

    az pedig, hogy az Apple valószínűleg az elkövetkezendő 3 éven belül nem fog kidobni hibrid eszközt, az pedig egyenesen exponenciális technikai hátrányt fog számára jelenteni.

    ha ki is ad egy táblagépet macOS-szel, akkor is lényegi marad a technikai hátránya, mivel a vásárlói egy teljes értékű notebookkal még nem fognak ezáltal rendelkezni.

    persze, a bóvli-tábla szegmensben (Android, Windows RT, iOS) ott a piaci részesedése hasonlóan alakulhat a mobiltelefonok piacán tapasztaltakhoz.

    viszont a táblák csúcsszegmenséből jó pár évre száműzetésbe fog vonulni a Cook kapitány és a legénysége.

    Amit most írtam tessenek észben tartani, sőt, számon is lehet majd kérni, kedves Apple-hívők.
  • okosan gyerekek #6
    életképek:

    Got iPad? Goood. Well, I ain't got one. Ah, even a Macbook Air!? Fantastic! Me? Uhm, no, no, not really interested. Well, I got something better, I mean, better than both: a Taichi.
  • ProgServ #5
    2008 január 18.
    Az első Air bemutatása.
    Hát...4 év alatt méretben csak sikerült lemásolni, grat hozzá! :DDD

    Hát hogy sebességben még mindig nem az már más tészta. :DDD
  • okosan gyerekek #4
    egy picit merészebb, bár a gép élettartamára és a tablet-módban levő üzemidőre nézve sokkal előnyösebb megoldás:



    Akit érdekel, jó pár óra munkával összegyűjtöttem az eddig elérhető biztos specifikációkat!